Μια περιεργη αλλα χωρις εντασεις 17 Νοεμβρη

Αυστηρά τα αστυνομικά μέτρα, με τους περισσότερους φορείς και κόμματα να καταθέτουν στεφάνι στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης

Με πολύ ιδιότυπο τρόπο, τόσο λόγω του κορωνοϊού όσο και λόγω των περιοριστικών μέτρων που λήφθηκαν με αφορμή την επέτειο, τίμησαν κόμματα, φορείς και παρατάξεις την 17η Νοεμβρίου στην Κομοτηνή, με την συντριπτική πλειοψηφία να επιλέγει να καταθέσει συμβολικά στεφάνι.


Τα αστυνομικά μέτρα ήταν αυστηρά, με ισχυρές δυνάμεις τόσο στο χώρο του κέντρου και της πλατείας, όσο και μπροστά από την Παλιά Νομική, στην οποία είχαν κάνει κάλεσμα συγκέντρωσης οργανώσεις του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Έτσι στεφάνι στο Ηρώο της Εθνικής Αντίστασης, μπροστά από την Νομαρχία, κατέθεσαν μεταξύ άλλων και το ΚΙΝΑΛ Ροδόπης, η πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων Νομικής «Πρωταγόρας» κ. Έλπη Μπλεκάτση, ο Βουλευτής Ροδόπης κ. Δημήτρης Χαρίτου, ο Συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης κ. Σταμάτης Σακελλίων, μέλη της Δημοτικής Παράταξης «Πολη-τική Ανατροπή», ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης, αντιπροσωπεία του ΜΕΡΑ 25, καθώς και αντιπροσωπεία της ΑΔΕΔΥ Ροδόπης και σωματείων της.

Προσήλωση στο μήνυμα της επετείου από το ΚΙΝΑΛ Ροδόπης

Στεφάνι κατέθεσε αντιπροσωπεία του ΚΙΝΑΛ Ροδόπης, θέλοντας να μεταφέρει τον συμβολισμό αυτής της ημέρας, με τον γραμματέα κ. Παύλο Δαμιανίδη να σημειώνει πως θέλησαν να τιμήσουν αυτή την επέτειο, χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

«Βρισκόμαστε εδώ ως ΚΙΝΑΛ για να καταθέσουμε στεφάνι σε μια συμβολική κίνηση τιμής για την επέτειο του πολυτεχνείου και να διατρανώσουμε την πίστη και την προσήλωσή μας στα μηνύματα και τις αξίες που μας κληροδότησαν οι ήρωες του πολυτεχνείου, τις αξίες της δημοκρατίας της δικαιοσύνης και την ελευθερίας».

Σχολιάζοντας την αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και μέρους της αντιπολίτευσης για το θέμα των συγκεντρώσεων, ο κ. Δαμιανίδης σημείωσε πως είναι δεδομένο ότι ο εορτασμός λαμβάνει χώρα σε μια χρονική στιγμή που η χώρα βρίσκεται υπό το βάρος μιας πανδημίας και μιας τεράστιας υγειονομικής κρίσης.«Όπως λοιπόν τίποτα φέτος το 2020 στη ζωή μας δεν είναι κανονικό, δεν θα μπορούσε να είναι κανονικός και ο εορτασμός του πολυτεχνείου με τον τρόπο που το συνηθίζουμε τα τελευταία χρόνια» ανέφερε, για να σχολιάσει πως με δεδομένο αυτό «ζούμε έναν αχρείαστο διχασμό, τη στιγμή που οι Έλληνες πρέπει να είναι ενωμένοι απέναντι στην πανδημία».

«Από τη μία» εξήγησε ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ Ροδόπης«υπάρχει μια αδικαιολόγητα αυταρχική απόφαση της κυβέρνησης, μιας και τα μέτρα δεν χρειαζόταν να φτάσουν μέχρι αυτό το σημείο, ενώ από την άλλη μια μερίδα της αριστεράς“τσίμπησε” στην πρόκληση της κυβέρνησης, και με εμμονή σε μια ιδεολογία σωστή στη βάση της, αλλά όχι προσαρμοσμένη στην πραγματικότητα, καλλιέργησε ένα διχασμό που δεν χρειάζεται στην κοινωνία».

«Εμείς ως ΚΙΝΑΛ επιλέξαμε να μείνουμε μακριά από αυτή την αντιπαράθεση και διχασμό, που θεωρούμε τεχνητό και αχρείαστο» κατέληξε.

Τίμησε τους νεκρούς αγωνιστές του Πολυτεχνείου ο «Πρωταγόρας»

Εκ μέρους του Συλλόγου Αποφοίτων Νομικής «Πρωταγόρας» κατέθεσε στεφάνι η πρόεδρος κ. Έλπη Μπλεκάτση, θέλοντας να μεταφέρει το μήνυμα πως 47 χρόνια μετά η εξέγερση του Πολυτεχνείου είναι οδηγός  για κάθε διεκδίκηση, κάθε αγώνα για Δημοκρατία.

Θεωρεί δε πως η νεολαία με τον αυθόρμητο δυναμισμό της, είναι η ελπίδα κάθε κοινωνίας για ένα καλύτερο αύριο, ενώ το σύνθημα «ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» εξακολουθεί και σήμερα να μας εμπνέει.

Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση από τον Δ. Χαρίτου

Μετά την κατάθεση του στεφάνου ο Βουλευτής Ροδόπης κ. Δημήτρης Χαρίτου τόνισε πως φέτος τιμούν με πρωτόγνωρο τρόπο την επέτειο του Πολυτεχνείου. Το μήνυμά του όμως αποτελεί διαρκές προσκλητήριο αγώνα για μία κοινωνία δίκαιη με δημοκρατία, με ελευθερία, με ανεξαρτησία. Αυτό το μήνυμα, σημείωσε, είναι που ενοχλεί, γι’ αυτό η κυβέρνηση με πρόσχημα την πανδημία θέλει να βάλει στον «πάγο» τις εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο.

Το μήνυμά του όμως είναι ζωντανό και επίκαιρο, ανέφερε. Μας καλεί να προστατεύσουμε την ανθρώπινη ζωή και να θωρακίσουμε το δημόσιο σύστημα υγείας απέναντι σε μία κυβέρνηση που ολιγωρεί, εφησυχάζει και έχει χάσει τον έλεγχο για την εξέλιξη της πανδημίας. Να υπερασπιστούμε τον κόσμο της εργασίας, να κρατηθεί όρθια η κοινωνία και οι νέοι μας, η μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα, για να μην πληρώσουν ξανά τα σπασμένα της κρίσης. Να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία από μία κυβέρνηση που επιλέγει την ένταση και την πόλωση, που επιδιώκει τον διχασμό μέσα στην κοινωνία, γιατί θέλει να συγκαλύψει τις δικές της μεγάλες πολιτικές ευθύνες.

«Το εμβόλιο για την αντιμετώπιση της νόσου της πανδημίας θα το έχουμε σε λίγους μήνες. Το εμβόλιο, όμως, για να αντιμετωπίσουμε τη νοσηρή κατάσταση που γεννούν μέσα στην κοινωνία οι πολιτικές της σημερινής κυβέρνησης το κρατούν οι ίδιοι οι πολίτες στα χέρια τους» επισήμανε, και αυτό είναι, κατά τον ίδιο, ένα μεγάλο δημοκρατικό, προοδευτικό, ενωτικό κίνημα που θα ανοίξει το δρόμο για ένα καλύτερο αύριο.

Στ. Σακελλίων: «Προσβολή για τη δημοκρατία η απαγόρευση των συναθροίσεων»

 

Στεφάνι εκ μέρους του κόμματος κατέθεσε και ο συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης κ. Σταμάτης Σακελλίων που σημείωσε πως η επέτειος τιμάται τη χρονική στιγμή που η χώρα μας πλήττεται από την πανδημία, αυτό όμως δεν σημαίνει πως θα πρέπει να βρίσκονται σε περιστολή τα δημοκρατικά αντισώματα των πολιτών.

Για αυτό θέλουν να δείξουν ότι το Πολυτεχνείο δεν είναι ένα μουσείο, όπως θέλει να το παρουσιάσει η κυβέρνηση της ΝΔ, και δυστυχώς 47 χρόνια μετά το 1973, έχουμε να κάνουμε με μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης και την απαγόρευση των συναθροίσεων.

«Είναι προσβολή για τη δημοκρατία και τις ευαισθησίες των πολιτών. Η Κυβέρνηση με αφορμή την πανδημία, επιχειρεί να κατεδαφίσει και το κοινωνικό κράτος, και τη μεσαία και την εργατική τάξη» ανέφερε, και θεωρεί πως είναι ανάγκη ο λαός να τιμωρήσει την κυβέρνηση μια ώρα αρχύτερα για την αλαζονεία που έχει δείξει στους πολίτες και στα δικαιώματά τους.

ΠΟΛΗ-τική Ανατροπή: «Πάντα επίκαιρο και για το Δήμο Κομοτηνής το μήνυμα του Πολυτεχνείου»

Την επέτειο τίμησαν και Δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης «Πολη-τική Ανατροπή», που κατέθεσαν μαζί στεφάνι, με τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Ανέστη Στρατιάδη να σημειώνει πως θέλησαν να τιμήσουν την εξέγερση του Πολυτεχνείου, το μήνυμα της οποίας είναι πάντα επίκαιρο, και στο «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία» έχει προστεθεί στις μέρες μας και το Υγεία.

Ζήτησε από τους πολίτες να τιμήσουν με κάθε πρόσφορο τρόπο, εντός του πλαισίου που πρέπει να τηρηθεί, την επέτειο αυτή, εκφράζοντας την ελπίδα ότι του χρόνου θα είμαστε ελεύθεροι από τον κορωνοϊό, ώστε να εορταστεί η επέτειος όπως πρέπει.

«Τα μηνύματα αυτά είναι πάντα επίκαιρα, και θα θέλαμε να δούμε το Δήμο μας πιο δραστήριο σε όλες αυτές τις κατευθύνσεις, και πιστεύουμε ότι θα συμβάλλουμε και στο μέλλον για να έχει ένα άλλο πρόσωπο η πόλη μας και να περάσουν τα αιτήματα αυτά στην κοινωνία» κατέληξε.

Γιάννης Γκαράνης: «Το όραμά τους εξακολουθεί να μας εμπνέει»

Μετά την κατάθεση στεφάνου ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης σημείωσε πως σήμερα τιμάται η ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου, η μνήμη των αγώνων των νέων του χθες, που εξεγέρθηκαν ενάντια στη χούντα των συνταγματαρχών και θυσιάστηκαν για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία.

«Το όραμά τους εξακολουθεί να μας εμπνέει, να μας καθοδηγεί και να μας δείχνει τον δρόμο. Τον δρόμο της  ανεξάρτητης και λεύτερης εθνικής πορείαςκαι αυτοί που προσέφεραν τις ζωές τους υπερασπιζόμενοι πανανθρώπινες αξίες, έδωσαν σε όλους εμάςτο δικαίωμα να παλεύουμε για μια καλύτερη ζωή, ακηδεμόνευτοι κι ελεύθεροι» τόνισε ο Δήμαρχος Κομοτηνής για να καταλήξει ευχόμενος «ας είναι η μνήμη τους αιώνια και το ιστορικό τους παράδειγμα ζωντανό και τιμημένο».

Τίμησε την επέτειο και το ΜέΡΑ 25 στην Κομοτηνή

Στεφάνι κατέθεσαν και μέλη του ΜέΡΑ 25, με την αντιπροσωπεία να αποτελείται από τον Δημήτρη Γιακουμή, μέλος της ΚΕ του ΜέΡΑ 25, και μέλη της ΠΣΕ Ροδόπης, τον κ. Κώστα Δαμιανό, τον κ. Αλή Μπουλμπούλ και τον κ. Γιώργο Τριανταφυλλόπουλο.

Όπως ανέφερε ο κ. Γιακουμής, ο εορτασμός δεν έχει την αίγλη που θα ήθελαν, τόσο λόγω της πανδημίας όσο και των αυστηρών μέτρων, παρόλα αυτά «είναι μια μέρα μνήμης για όλους αυτούς που συνεισέφεραν στη λαϊκή εξέγερση που οδήγησε στην πτώση της χούντας».

Για αυτό και τα μέλη του ΜέΡΑ 25 αισθάνθηκαν την ανάγκη να τιμήσουν όλους αυτούς που αγωνίστηκαν για ψωμί, παιδεία και ελευθερία, ένα σύνθημα επίκαιρο ακόμα και σήμερα.

ΑΔΕΔΥ Ροδόπης «Ψωμί, Παιδεία, Υγεία, Ελευθερία το σύνθημα της φετινής επετείου»

Τη σημασία της επετείου τόνισαν τα μέλη της ΑΔΕΔΥ, που κατέθεσαν στεφάνι το απόγευμα της 17 Νοεμβρίου. «Η εξέγερση του Πολυτεχνείου μας άνοιξε το δρόμο, και μας έδειξε πως όταν οι ανάγκες του λαού είναι δίκαιες, πάντα δικαιώνονται» τόνισε ο γραμματέας της ΑΔΕΔΥ Ροδόπης κ. Γιώργος Τριανταφυλλόπουλος, υπενθυμίζοντας το επίκαιρο του συνθήματος «Το Πολυτεχνείο ζει».

Από την πλευρά του ο κ. Στέφανος Μακρυγιάννης, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης «Οι Τρεις Ιεράρχες» σημείωσε πως 47 χρόνια μετά, η λάμψη των διαθέσεων της νεολαίας και όλου του λαού για αγώνα είναι ζωντανές. «Σήμερα το σύνθημα είναι Ψωμί, Παιδεία, Υγεία, Ελευθερία» σημείωσε, για να τονίσει πως στη συγκυρία που ζούμε είναι ακόμα περισσότεροι επιτακτικοί οι αγώνες για τη δωρεάν Παιδεία και Υγεία για όλο το λαό, αγώνες που σίγουρα δεν υπηρετούνται από χουντικής αντίληψης απαγορεύσεις των πολιτικών διαδηλώσεων και συναθροίσεων.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε πως ο Σύλλογος τους θα βρίσκεται πάντα απέναντι σε κάθε απόπειρα περιστολής των δικαιωμάτων του λαού.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.