«Μια οικογενεια» απεναντι στο σχολικο εκφοβισμο

Η ταινία των μαθητών του Γυμνασίου της Νέας Καλλίστης δίνει με τον δικό της τρόπο την απάντηση στο ζήτημα

Μια ιδιαίτερα επίκαιρη ταινία γύρισαν μαθητές του Γυμνασίου Νέας Καλλίστης, που θίγει το ζήτημα του σχολικού εκφοβισμού, αναδεικνύοντας παράλληλα και άλλες έννοιες, όπως η αλληλεγγύη, η ορθή χρήση των νέων τεχνολογιών και άλλες.
 
Πρόκειται για την μαθητική ταινία «Μία οικογένεια» που έκανε «πρεμιέρα» στις 11 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο του 12ου Φεστιβάλ Μαθητικών ταινιών, ένα βίντεο 13 μόλις λεπτών που όμως περιέχει όλα όσα ήθελαν να πουν τα παιδιά για το ζήτημα.
 
Η ταινία έγινε υπό τον συντονισμό των εκπαιδευτικών κ.κ. Γιάννη Στρούμπα, Μαρίας Τακά και Χρήστου Καζαντζή, σε μουσική του Έντμουντ Μάιζελ από την ταινία του Σεργκέι Αϊζενστάιν «Θωρηκτό Ποτέμκιν» και του Λευτέρη Πλιάτσικα με τίτλο «Μοιάζουμε πολύ».
 
Για την ταινία μίλησαν την περασμένη Παρασκευή στον ΠτΘ και τη Νατάσσα Βαφειάδου ο κ. Γιάννης Στρούμπας, διευθυντής του γυμνασίου Νέας Καλλίστης και υπεύθυνος του προγράμματος στο πλαίσιο του οποίου υλοποιήθηκε η ταινία αυτή, καθώς και οι μαθητές Παναγιώτα Κουμανίδη, Δήμητρα Καραγκιοζίδου, Δήμητρα Καραβέτη, Νίκος Μπεναβέλης, Παρασκευούλα Βαρσαμίδου και Βαγγέλης Μπαλαμπάνης που συμμετείχαν σε αυτή.
 

Γιάννης Στρούμπας
«Πιστεύω ότι μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες, διαδικασίες αυτογνωσίας και ενσυναίσθησης, μπορεί πράγματι ο άνθρωπος, που τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι το θύμα, να γίνει ο ήρωας της ημέρας»

 
Το Γυμνάσιο της Νέας Καλλίστης, έχει αποδειχθεί τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα δραστήριο ως προς το παραγόμενο έργο και αποτέλεσμά του, με την ταινία αυτή να αποτελεί μόνο την τελευταία από τις πολλαπλές δράσεις που έχει κάνει.
 
Η δραστηριοποίησή τους τα τελευταία χρόνια είναι συνεχής, σημείωσε ο κ. Στρούμπας, έχοντας οργανώσει θεατρική παράσταση, συμμετέχοντας σε ενημερωτικές εκστρατείες, όπως οι εβδομάδες δημόσιας υγείας, ενώ υλοποιούν πολιτιστικά προγράμματα κάθε χρόνο.
 
Στο ίδιο λοιπόν αυτό πλαίσιο των πρωτοβουλιών, αποφάσισαν να φτιάξουν φέτος μια μαθητική ταινία. «Επιλέξαμε σαν θέμα τον σχολικό εκφοβισμό με στόχο να ευαισθητοποιήσουμε τους μαθητές μας μέσα από την ταινία» σημείωσε, για αυτό και ελπίζουν, με αφορμή και την ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού, η ταινία να έχει ευρύτερη απήχηση, και γιατί όχι, να ευαισθητοποιήσει και άλλους μαθητές αλλά και μεγαλύτερους, ώστε τέτοιου είδους φαινόμενα να περιορίζονται.
 
Και αυτό γιατί αυτά τα φαινόμενα μπορεί να έχουν είτε μια πιο βαριά μορφή εκδήλωσης, με μαθητές να φτάνουν στα νοσοκομεία.
 
«Μπορεί επίσης η μορφή αυτή να είναι πιο ελαφριά, απλά να έχουμε για παράδειγμα εκδηλώσεις του τύπου “με έβρισε, με είπε χοντρό, με είπε κοντό” κλπ. Αυτό δεν είναι τόσο βαρύ όπως το να βγάζουμε μαχαίρια, αλλά και πάλι οι καταστάσεις αυτές ακόμα κάποιους ανθρώπους τους πληγώνουν» ανέφερε ο κ. Στρούμπας για να εξηγήσει πως μπορεί κάποιοι να μην το παίρνουν τόσο βαριά, όμως υπάρχουν και άνθρωποι που πληγώνονται, για αυτό και θεωρούν ότι χρειάζεται να κάνουμε προσπάθειες ώστε να σταματήσει ο σχολικός εκφοβισμός, γιατί και ένας να πληγώνεται είναι πρόβλημα.
 
Η ταινία, παρόλο που έχει ως κεντρικό θέμα τον σχολικό εκφοβισμό, θίγει παράλληλα και άλλα ζητήματα, όπως η χρήση των νέων τεχνολογιών, αλλά και έννοιες όπως αυτή της αλληλεγγύης, αλλά με μια πιο χιουμοριστική προσέγγιση. Αυτό αποτέλεσε συνειδητή επιλογή, σημείωσε ο κ. Στρούμπας, μιας και δεν ήθελαν να κάνουν κάτι βαρύ, καθώς δεν είναι ηθοποιοί ώστε να κάνουν κάτι πραγματικά δραματικό ή να φορτίσουν πάρα πολύ την κατάσταση.
 
«Θέλαμε μέσα από έναν τρόπο ανάλαφρο να μπορέσουμε να περάσουμε το μήνυμά μας χωρίς να γίνουμε τραγικοί, χωρίς να γίνουμε δραματικοί, και ακριβώς επειδή δεν είμαστε ηθοποιοί, χωρίς να γίνουμε ψεύτικοι» ανέφερε, εκφράζοντας την άποψη ότι ίσως η επιλογή τους να ακολουθήσουν την χιουμοριστική οδό να είναι και ο λόγος που το αποτέλεσμα είναι αρκετά καλό. «Πιστεύω ότι μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες, διαδικασίες αυτογνωσίας και ενσυναίσθησης, γιατί εκεί μπορεί να μας οδηγήσουν τέτοιες μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης, όπως η συγκεκριμένη ταινία, μπορεί πράγματι ο άνθρωπος, που τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι το θύμα, να γίνει ο ήρωας της ημέρας» κατέληξε.
 

Παναγιώτα Κουμανίδη
«Δεν περίμενα να έχει τόσα κωμικά στοιχεία, αλλά το αποτέλεσμα ήταν πολύ ωραίο»

 
Τον ενθουσιασμό τους για την όλη εμπειρία εξέφρασαν τα παιδιά που συμμετείχαν, τόσο για τη διαδικασία της δημιουργίας της ταινίας, όσο και τα διδάγματα που πήραν από αυτή.
 
Όπως σημείωσε η Παναγιώτα Κουμανίδη, όταν ξεκίνησαν τα γυρίσματα για αυτή την προσπάθεια, ήταν πολύ αγχωμένη, μπερδευόταν και έκανε πολλά λάθη, αλλά στη συνέχεια το πήρε πιο ζεστά και το υλοποίησε με τη βοήθεια των παιδιών.
 
Τελικά η διαδικασία των γυρισμάτων της άφησε θετικές εμπειρίες, και θα επιθυμούσε να δοκίμαζε ξανά κάτι ανάλογο.
 
Όσο για το αν άλλαξε τον τρόπο σκέψης της η ταινία στα ζητήματα που θίγει, ανέφερε πως κατανόησε την εξάρτηση από την τεχνολογία, ιδίως από το κινητό, που δεν είναι εύκολο να αλλάξει, αλλά και μπήκε στη διαδικασία να προβληματιστεί για τα διάφορα ζητήματα που θίγει.
 
Άλλωστε το τελικό αποτέλεσμα της ταινίας της άρεσε πάρα πολύ. «Δεν περίμενα ότι θα είναι τόσο ωραίο. Δεν περίμενα να έχει τόσα κωμικά στοιχεία, αλλά το αποτέλεσμα ήταν πολύ ωραίο» ανέφερε.
 

Δήμητρα Καραγκιοζίδου
«Πιστεύω ότι ήταν πολύ καλή η ιδέα να κάνουμε αυτή την ταινία, γιατί περνάει  ένα πολύ καλό μήνυμα»

 
Ιδιαίτερα ευχάριστη βρήκε τη διαδικασία των γυρισμάτων και η Δήμητρα Καραγκιοζίδου. «Πιστεύω ότι ήταν πολύ καλή η ιδέα να κάνουμε αυτή την ταινία, γιατί περνάει  ένα πολύ καλό μήνυμα και ελπίζω να δώσαμε το μήνυμα που θέλαμε» ανέφερε.
 
Πιστεύει δε πως αν ήταν μάρτυρας ενός περιστατικού σχολικού εκφοβισμού, θα προσπαθούσε να απευθυνθεί τόσο στο ίδιο το παιδί, στους καθηγητές και μετά στους γονείς, ενώ αν ήταν θύμα θα έκανα το ίδιο, τονίζοντας πως είναι σημαντικό να μην μένουμε απαθείς στο θέμα αυτό. Άλλωστε στην ταινία ήταν ένα από τα κορίτσια που βοήθησαν τον Βαγγέλη, το παιδί που δεχόταν το bulling, και ήταν ένας πολύ ωραίος ρόλος.
 

Δήμητρα Καραβέτη
«Είναι πολύ ωραίο να μπορούμε να βοηθάμε τον κόσμο, να τους αγκαλιάζουμε για να είναι καλύτερα»

 
Το μήνυμα ότι πρέπει να δείχνουν όλη την αγάπη τους στους συμμαθητές τους, και αυτό το έδειξα με μια συμμαθήτριά της που αγκαλιάζονται στην ταινία, πήρε η Δήμητρα Καραβέτη, στην οποία άρεσε η όλη εμπειρία.
 
Συμφώνησε δε με την άποψη ότι  το να αγκαλιάζεις ένα συνάνθρωπό σου, έναν συμμαθητή σου, μια φίλη σου, έναν φίλο σου,  είναι ο τρόπος εκείνος που μπορείς να του προσφέρεις την απαραίτητη βοήθεια και στήριξη όταν το χρειάζεται.
 
«Είναι πολύ ωραίο να μπορούμε να βοηθάμε τον κόσμο, να τους αγκαλιάζουμε για να είναι καλύτερα» επεσήμανε.
 

Νίκος Μπεναβέλης
«Αν δω να γίνεται κάποιος καυγάς προσπαθώ να τους χωρίσω και τους ζητάω να τα ξαναβρούν»

 
Κάθε φορά που υπάρχει ένα θύμα, υπάρχει και ένας θύτης, και αυτό έχει ο Νίκος Μπεναβέλης, που κάνει bullying  στον ήρωα της ταινίας. «Πιστεύω ότι έχουμε κάνει μια πολύ καλή δουλειά, περάσαμε το μήνυμα που θέλαμε» σημείωσε.  Αυτό είναι, κατά την άποψή του, πως παρά τους τσακωμούς σε ένα μικρό σε αριθμό μαθητών σχολείο, ήθελαν να περάσουν το μήνυμα ότι πάντα τα ξαναβρίσκουν και είναι πάλι φίλοι.
 
«Εγώ δεν έχω ασκήσει ούτε σωματική βία ούτε bullying σε κάποιο φίλο μου. Αν δω να γίνεται κάποιος καυγάς προσπαθώ να τους χωρίσω και τους ζητάω να τα ξαναβρούν. Τους δίνω συμβουλές, έτσι πιστεύω ότι πρέπει να κάνει ένας καλός φίλος» τόνισε ο ίδιος.
 

Παρασκευούλα Βαρσαμίδου
«Το μήνυμα που περνάμε με αυτή την ταινία είναι ότι ένα παιδί δεν περνά τόσο καλά, όταν ένα άλλο παιδί το κοροϊδεύει, το διώχνει από το παιχνίδι»

 
Η νεότερη της παρέας ήταν η Παρασκευούλα Βαρσαμίδου που στην ταινία είναι ένα από τα κορίτσια που βοήθησαν το παιδί που δεχόταν bullying.
 
Η εμπειρία των γυρισμάτων, τόνισε, ήταν πολύ ωραία, ενώ από την όλη εμπειρία της έμεινε το μήνυμα να μην ασκεί bullying στα άλλα παιδιά, που άρεσε πολύ αυτό το γύρισμα, περάσαμε καλά.
 
«Παλιά στο Δημοτικό μου έκαναν bullying και στο γυμνάσιο, και δεν μου άρεσε, και το μήνυμα που περνάμε με αυτή την ταινία είναι ότι ένα παιδί δεν περνά τόσο καλά, όταν ένα άλλο παιδί το κοροϊδεύει, το διώχνει από το παιχνίδι, λένε πράγματα πίσω από την πλάτη του, και να λειτουργούμε σαν μια οικογένεια» επεσήμανε.
 

Βαγγέλης Μπαλαμπάνης
«Μέσα από την ταινία κατάλαβα ότι θα πρέπει, αν κάποιος μου ασκήσει bullying να αντιδράσω άμεσα»

 
Ο πρωταγωνιστής της ταινίας ήταν ο Βαγγέλης Μπαλαμπάνης, που έπαιξε το θύμα που δέχεται το bullying, κάτι που του δημιούργησε άσχημα συναισθήματα, και εύχεται να μην τύχει σε κανένα παιδί. «Μέσα από την ταινία κατάλαβα ότι θα πρέπει, αν κάποιος μου ασκήσει bullying να αντιδράσω άμεσα, να το συζητήσω με τους δασκάλους μου και τους γονείς μου, για να λυθεί το θέμα» ανέφερε.
 
Ο ίδιος έχει υπάρξει μάρτυρας ανάλογων περιστατικών και πιστεύει πως τα παιδιά που δέχονται bullying θα πρέπει να το συζητήσουν με τους γονείς και τους δασκάλους τους, μιας και ο σχολικός εκφοβισμός μπορεί να δημιουργήσει αρνητικά συναισθήματα σε όποιον το δέχεται.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.