Μια νεα καλλιτεχνιδα εκθετει εργα με συγχρονη τεχνοτροπια

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα έκθεση, που περιλαμβάνει 29 έργα της νεαρής ζωγράφου Μαριάννας Μανουκιάν, εγκαινιάστηκε την Τρίτη 19 Οκτωβρίου στην Αρμένικη Λέσχη Κομοτηνής. Η έκθεση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης-Έβρου. Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν εκτός από τον πρόεδρο της ΝΑΡΕ, ο όποιος «ανακάλυψε» τη ζωγράφο, ο πρόεδρος της Αρμένικης Κοινότητας, κ. Ματεοσιάν, πολλοί φίλοι της, συνάδελφοί της καλλιτέχνες, αλλά και λάτρεις της τέχνης της ζωγραφικής. Είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν έργα, που είχαν σαν θέμα τους τη νεκρή φύση, που αναφερόταν κυρίως στην Αρμενία, την πατρίδα της κ. Μανουκιάν.

Η κ. Μανουκιάν κατοικεί μόνιμα εδώ και έξι χρόνια στη χώρα μας και, συγκεκριμένα στην Αλεξανδρούπολη. Ασχολούνταν από πολύ νεαρή ηλικία με τη ζωγραφική, ενώ η έκθεση των έργων της στην Κομοτηνή είναι η 4η στην οποία συμμετέχει, αφού έχει συμμετάσχει στο παρελθόν σε ομαδικές εκθέσεις στην Αθήνα, την Αλεξανδρούπολη και τη Θάσο. Η τεχνοτροπία, που προτιμά η ίδια να χρησιμοποιεί, εναλλάσσεται ανάμεσα στον κυβισμό και τον ιμπρεσιονισμό, ενώ πολλές φορές χρησιμοποιεί μια δική της ιδιαίτερη τεχνική, που δεν μπορεί να προσδιοριστεί με τους παραπάνω όρους.

Η έκθεση θα είναι επισκέψιμη για το κοινό καθημερινά, τόσο το πρωί, όσο και το απόγευμα, μέχρι τις 26 Οκτωβρίου και φιλοδοξεί να αποτελέσει πόλο έλξης για τους λάτρεις ζωγραφικής και όσους ενδιαφέρονται να εντρυφήσουν στις καλλιτεχνικές ανησυχίες μιας νέας και ταλαντούχου ζωγράφου.

«Πέρα από τον πολιτισμό της παράδοσης, πρέπει να ασχοληθούμε και με τον πολιτισμό της νεωτερικότητας»

Ο κ. Μηνόπουλος δήλωσε εντυπωσιασμένος από τα έργα της Μαριάννας Μενουκιάν, την οποία πρωτογνώρισε σε μια ομαδική έκθεση στην Αλεξανδρούπολη. Πέρυσι μάλιστα συνεργάστηκαν σε μια προσωπική έκθεση της ζωγράφου στην Αλεξανδρούπολη, η οποία, όπως τόνισε, είχε μεγάλη επιτυχία. «Φέτος», συνέχισε, «αποφασίσαμε να κάνουμε και μια έκθεση στην πόλη της Κομοτηνής. Είναι οι πρωτεύουσες των νομών, που διαθέτουν κάποιους εκθεσιακούς χώρους, αλλά και ο κόσμος έρχεται και απολαμβάνει αυτά τα θαυμάσια έργα».

 

Εστιάζοντας στα έργα της κ. Μανουκιάν, παρατήρησε ότι «τόσο η τεχνοτροπία, όσο και η θεματολογία τους είναι εντυπωσιακές. Νεκρές φύσεις, μέσα από τις οποίες, όμως, υπάρχει έντονη ανθρώπινη παρουσία, η φυγή κυρίως. Στη δική μου αντίληψη μέσα από τους πολλούς πίνακες βγαίνει αυτή η έννοια». Τέλος υπογράμμισε ότι «η κ. Μανουκιάν έχει έρθει απ’ έξω και είναι ένα νέο άτομο, που έχει προσληφθεί ως δασκάλα σε συλλόγους, οι οποίοι ασχολούνται με τη ζωγραφική. Αυτό το θεωρώ ένα πολύ σημαντικό βήμα στα σύγχρονα πολιτισμικά μας τεκταινόμενα, γιατί πέρα από τον πολιτισμό της παράδοσης πρέπει να ασχοληθούμε και με τον πολιτισμό της νεωτερικότητας. Τη θαυμάζουμε, τη συγχαίρουμε, τη βοηθάμε και την προβάλουμε σαν παράδειγμα».

Από τη μεριά της η καλλιτέχνης, η κ. Μανουκιάν, δε θέλησε να επεκταθεί ιδιαίτερα, τονίζοντας ότι ως ζωγράφος, θέλει να μιλάει μέσα από τα έργα της. Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να ευχαριστήσει την Αρμένικη Κοινότητα της πόλης μας για τη στήριξη, που της παρείχε σε αυτήν την προσπάθεια, αλλά και τους φίλους της και καλλιτέχνες, που έδωσαν το «παρών» στην έκθεση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.