Μια ιστορια του ελληνικου εθνους που «βγαζει» αβιαστο γελιο

Ο Σίλας Σεραφείμ χάρισε στην πόλη του μοναδικές στιγμές

Ανταπέδωσε το χειροκρότημα, έκανε βαθιά υπόκλιση και είπε ένα μεγάλο ευχαριστώ από σκηνής, εμφανώς συγκινημένος, στην πόλη που γεννήθηκε και μεγάλωσε. «Σας χρωστάω περισσότερα από ό,τι μου χρωστάτε» είπε χαρακτηριστικά. Με αυτόν τον τρόπο ολοκλήρωσε την εμφάνισή του στην Κομοτηνή με την παράσταση stand up «Η ιστορία του ελληνικού έθνους-αλλιώς» ο Σίλας Σεραφείμ. Είχε προηγηθεί η παρουσία του επί 1,5 ώρα περίπου στη σκηνή του κατάμεστου Πολιτιστικού Κυττάρου, στο οποίο ο ήχος του γέλιου δεν σταμάτησε λεπτό.
 

Με ένα ιδιαίτερα προσεγμένο κείμενο και ακατάπαυστο ρυθμό καθόλη τη διάρκεια της παράστασης ο Σίλας Σεραφείμ ξεκίνησε τη δική του «ανάγνωση» πάνω στην ιστορία του ελληνικού έθνους από τη βιβλική Γένεση και την ελληνικότητα του Θεού για να ακολουθήσει η αρχαιότητα, η ρωμαϊκή κυριαρχία, το βυζάντιο μέχρι την κατοχή, τον εμφύλιο, τη χούντα, τη μεταπολίτευση και τη σύγχρονη Ελλάδα.
 

Καταπιανόμενος με ένα ιδιαίτερο θέμα, όπως αυτό της δημόσιας ιστορίας, που κατά το παρελθόν και για διάφορες αφορμές έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις, ο Σίλας Σεραφείμ κατάφερε να «γαργαλίσει» καθεστηκυίες αντιλήψεις χωρίς όμως να θίξει συνειδήσεις. Καταφέρνει να προκαλεί αυθόρμητα το γέλιο χωρίς να προσβάλει. Καταφέρνει να περνά μηνύματα,  χωρίς να σηκώνει το δάχτυλο.

«Το αντίδοτο στην κακή δημοκρατία δεν είναι ο καλός φασισμός» τον ακούσαμε να λέει χαρακτηριστικά προς το τέλος της παράστασης, εξιστορώντας το νήμα του φασισμού στον τόπο. Σε αφήνει να γελάσεις πρώτα, για να προβληματιστείς σε δεύτερο χρόνο, όπως με τα όσα είπε περί δοσίλογων, εμφυλίου, δημοκρατίας, θεσμών και την κραταιή ακόμη ισχύ του «εθιμικού» δικαίου στον τόπο σε σχέση με το «θετικό».
 

Ακατάπαυστος με ένα κείμενο μετρημένο κυριολεκτικά και σε κάθε του λεπτομέρεια, όπως μία άρτια δομημένη παράσταση stand up οφείλει να κάνει, χωρίς πολλά εξωγλωσικά φτιασίδια –πόσω μάλλον σκηνικά ή λοιπά θεατρικά στοιχεία –, μόνος πάνω στη σκηνή ο Σίλας Σεραφείμ κερδίζει το στοίχημα του κοινού ακόμη και στην περιφέρεια που ίσως δεν είναι ακόμη εξοικειωμένη με το είδος. Η εμπειρία της Κομοτηνής πάντως απέδειξε ακριβώς το αντίθετο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.