«Μια ημερα της εβδομαδας να ονομαστει Ημερα Λαικης των Καταστηματων»

Μια ημέρα της εβδομάδας να ονομαστεί ως «Ημέρα Λαϊκής των Καταστημάτων» προτείνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Πέτρος Λιανουρίδης, εξηγώντας: «Θα μπορεί το κατάστημα εκείνη την ημέρα να προσφέρει τα εμπορεύματά του σε τιμές καλύτερες από ότι τις υπόλοιπες ημέρες. Θα δοθεί μια ώθηση στην αγοραστική κίνηση με την ημέρα προσφορών». Μετά την ανανέωση της θητείας του στα ηνία του Εμπορικού Συλλόγου ο κ. Πέτρος Λιανουρίδης, (τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. είναι: ο αντιπρόεδρος κ. Αντώνης Φρατζής, ο Β΄ Αντιπρόεδρος κ. Γιώργος Κασάπης, ο γενικός γραμματέας κ. Νίκος Παπακωνσταντίνου, ο Οικονομικός Επόπτης κ. Γιώργος Βαφειάδης και ο Έφορος Δημοσίων Σχέσεων κ. Ιωάννης Λάπατας), ανοίγει τα χαρτιά του και αναφέρεται στην κίνηση στην αγορά, στις δυσκολίες των καταστηματαρχών και στους ρυθμούς της τοπικής οικονομίας.

Πού θα επικεντρώσετε το ενδιαφέρόν σας σ΄ αυτή τη νέα θητεία;

Η νέα προεδρεία θα επικεντρώσει το ενδιαφέρόν της σ΄ αυτά που δεν απολαμβάνει ο εμπορικός κόσμος. Υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός στην αγορά, ανταγωνισμός που δημιουργούν οι μεγάλες εταιρείες. Προβαίνουν σε εκπτώσεις και προσφορές σε περιόδους που δεν επιτρέπονται. Βλέπουμε μια μεγάλη αδράνεια του κράτους στην αντιμετώπισή τους. Λέμε, διαμαρτυρόμαστε, φωνάζουμε, αλλά δεν ακουγόμαστε. Έχουμε αθέμιτο ανταγωνισμό έναντι των μικρών επιχειρήσεων, αλλά κανείς δεν συγκινείται. Οι μικρές επιχειρήσεις βάλλονται ανελέητα και κανείς δεν παίρνει κανένα μέτρο.

Εσείς τι έχετε κάνει;

Έχουμε προβεί σε καταγγελίες, και περιμένουμε τις αποφάσεις και τα μέτρα του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σας, έχετε ενημέρωση;

Το ασφαλιστικό των εμπόρων είναι ένα θέμα που μας απασχολεί. Ακόμη δεν ξέρουμε τι προβλέπεται, ποιες ηλικίες αφορά, ποια μέτρα προωθούνται…

Θα δρομολογήσετε και μέτρα για την τόνωση της αγοράς;

Ναι, θέλουμε κι εμείς οι έμποροι και καταστηματάρχες να έχουμε μια δική μας μέρα. Προτείνουμε μια ημέρα της εβδομάδας να ονομαστεί «Ημέρα Λαϊκής των Καταστημάτων». Θα μπορεί το κατάστημα εκείνη την ημέρα να προσφέρει τα εμπορεύματά του σε τιμές καλύτερες από ότι τις υπόλοιπες ημέρες. Θα δοθεί μια ώθηση στην αγοραστική κίνηση με την ημέρα προσφορών.

Πώς θα ορίζονται οι προσφορές;

Ο κάθε καταστηματάρχης θα ορίζει ποια είναι η προσφορά του και ποια είδη μπορεί να προσφέρει σε χαμηλότερες τιμές. Θα τονωθεί η αγορά. Όλοι οι έμποροι σήμερα είναι υπερχρεωμένοι δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα της επιχείρησής τους. Οπότε, θα έλκουμε τους πελάτες να έρχονται για αγορές στην πόλη μας.

Πόσα μέλη αριθμεί ο Σύλλογός σας;

Έχουμε 620 εγγεγραμμένα μέλη. Τώρα ξεκινούμε την ανανέωση του Μητρώου και νομίζω ότι θα ξεπεράσουμε τα 800 μέλη.

Γνωρίζετε να μου πείτε πόσες θέσεις εργασίας προσφέρει η λειτουργία των καταστημάτων;

Πρόκειται για καταστήματα που απασχολούν μικρό αριθμό εργαζόμενων. Δεν είναι βιώσιμες οι επιχειρήσεις με πολύ προσωπικό, λειτουργούν συνήθως ως οικογενειακές επιχειρήσεις.

Πού οφείλεται η οικονομική δυσπραγία που μου περιγράψατε;

Όταν οι αγρότες βρίσκονται σε άσχημη οικονομική κατάσταση, εμείς βρισκόμαστε σε κατώτερο χάλι από αυτούς. Όταν δεν έχει ο αγροτικός κόσμος., δεν έχουμε κι εμείς. Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και οι υπάλληλοι είναι μετρημένες οι αγορές που μπορούν να κάνουν. Ο αγροτικός κόσμος είναι η δύναμη της Ροδόπης.

Ο κόσμος της πόλης δεν έχει ανάγκες, τις οποίες θα πρέπει να καλύψει με νέες αγορές;

Οι ανάγκες υπάρχουν, αλλά δεν βγαίνει μια οικογένεια. Τα έξοδα είναι πολλά, οπότε οι επιπλέον αγορές κόβονται. Παίρνουν μόνο τα καθημερινά, τα απαραίτητα για να ζήσουν.

Η αλλαγή της ημέρας διεξαγωγής της λαϊκής σας βοήθησε;

Η αλλαγή ημέρας της λαϊκής βοήθησε νομίζω πρώτα από όλα τους ίδιους τους παραγωγούς. Πριν είχαν να αντιμετωπίσουν και παραγωγούς άλλων Νομών, τώρα ντόπιοι μικροπωλητές και παραγωγοί είναι μόνοι, οπότε τα κέρδη είναι περισσότερα για τους ίδιους. Το κακό είναι και ισχύει για όλους μας, ότι δεν κινείται τίποτα στην αγορά. Πολύς λίγος κόσμος κάνει αγορές και στη λαϊκή και στα καταστήματα.

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.