Μια «γροθια» οι φορεις για τη μη υποβαθμιση του Τελωνειου Κομοτηνης

«Παραθυράκι» διατήρησής του σε Α’ τάξης από τον Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων

Τον περασμένο Φεβρουάριο, μετά από την απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών για την αναδιάρθρωση και τον ανακαθορισμό της καθ’ ύλην αρμοδιότητας των Τελωνειακών Υπηρεσιών, ανέκυψε ζήτημα υποβάθμισης του Τελωνείου Κομοτηνής από Α’ Τάξης (επίπεδο Διεύθυνσης) σε Β’ Τάξης (επίπεδο αυτοτελούς Τμήματος). Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι από τα 9 συνολικά Τελωνεία που υποβαθμίζονται κατ’ αυτόν τον τρόπο σε όλη την ελληνική επικράτεια, τα 4 βρίσκονται στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και τα 3 εξ αυτών στη Θράκη. Μετά από το ατελέσφορο των ενστάσεων και των διαμαρτυριών, που έλαβαν χώρα στο μεσοδιάστημα, οι τοπικοί φορείς της Ροδόπης αποφάσισαν να κινητοποιηθούν εντονότερα, συντονίζοντας τις ενέργειές τους προς την κατεύθυνση της διεκδίκησης της μη υποβάθμισης του Τελωνείου. Έτσι, με αφορμή και την εδώ παρουσία του Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων, κ. Γεώργιου Πιτσιλή, το περασμένο Σάββατο, εκπρόσωποι της θρησκευτικής και της πολιτικής ηγεσίας και του επιχειρηματικού κόσμου της περιοχής συμμετείχαν σε σύσκεψη στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, για να διαμορφώσουν τη θέση τους απέναντι στην προωθούμενη υποβάθμιση του Τελωνείου Κομοτηνής και να την κοινοποιήσουν στον καθ’ ύλην αρμόδιο, κ. Πιτσιλή. 

Παρουσία του Υφυπουργού Εσωτερικών η σύσκεψη των φορέων

Πιο συγκεκριμένα, στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Μητροπολίτης Μαρώνειας και Κομοτηνής, κ. Παντελεήμων, οι τρεις βουλευτές του νομού, κ.κ. Μουσταφά Μουσταφά, Αϊχάν Καρά Γιουσούφ και Ιλχάν Αχμέτ, ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, κ. Χρήστος Μέτιος, ο δήμαρχος Κομοτηνής, κ. Γιώργος Πετρίδης, το μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Τάκης Χαρίτου, οι πρόεδροι των δύο Επιμελητηρίων, κ.κ. Νίκος Αγγελίδης και Αργύρης Αργυρόπουλος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, κ. Ανέστης Βαφειάδης, η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, κ. Κική Κωνσταντινίδου, καθώς επίσης στελέχη και υπάλληλοι του Τελωνείου Κομοτηνής. Στη σύσκεψη παρέστη, με την ευκαιρία της επίσκεψης που έκανε στην πόλη μας και της ανοιχτής ομιλίας του στην αίθουσα του ΕΒΕΡ, ο Υφυπουργός Εσωτερικών, κ. Γιάννης Μπαλάφας. Παρόλο που το ζήτημα του Τελωνείου δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητά του, εντούτοις ο κ. Μπαλάφας άκουσε με προσοχή τα επιχειρήματα που εκτέθηκαν από τους παρευρισκόμενους υπέρ της μη υποβάθμισης, δήλωσε την πρόθεσή του να συνδράμει για την διευθέτησή του και ζήτησε να διατηρηθεί ένας δίαυλος επικοινωνίας με τους τοπικούς φορείς το επόμενο διάστημα. 

«Ποιοι λόγοι οδήγησαν σε αυτήν την κυβερνητική επιλογή, που αποτελεί χωρίς αμφιβολία τραγικό λάθος;»

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των φορέων, αφού περιέγραψαν σε όλη του τη διάσταση το πρόβλημα που θα δημιουργήσει η προωθούμενη υποβάθμιση, δίνοντας έμφαση στην αδυναμία πια αντιμετώπισης του λαθρεμπορίου και του παρεμπορίου, κατέληξαν στη διαμόρφωση ενός κοινού υπομνήματος, που επιδόθηκε στον Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων. Στο υπόμνημα υπενθυμίζεται ότι με το άνοιγμα του κάθετου άξονα Ελλάδας-Βουλγαρίας η συμβολή του Τελωνείου Κομοτηνής στη διεκπεραίωση τελωνειακών εργασιών και στην πάταξη του λαθρεμπορίου θεωρείται καθοριστικής σημασίας. «Η συχνή παρουσία του Τελωνείου Κομοτηνής στον διασυνοριακό σταθμό Νυμφαία-Μακάζα και η διεξαγωγή προληπτικών ελέγχων», τονίζεται μεταξύ άλλων, «διασφαλίζουν, αναμφιβόλως, τόσο τα συμφέροντα της τοπικής αγοράς όσο και του Ελληνικού Δημοσίου». «Δημιουργείται λοιπόν το εύλογο ερώτημα», επισημαίνεται, «ποια σκοπιμότητα ή ποιοι λόγοι οδήγησαν σε αυτήν την κυβερνητική επιλογή, που αποτελεί χωρίς αμφιβολία τραγικό λάθος κατόπιν της επικείμενης λειτουργίας του καθέτου άξονα Μακάζα-Νυμφαία και για εμπορευματική κίνηση;».
 
Αφού περιγράφονται σφαιρικά οι κίνδυνοι από την ενδεχόμενη υποβάθμιση του Τελωνείου, οι τοπικοί φορείς ζητούν από τη Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων α) τη διατήρησή του ως Α’ τάξης με σταθερό κλιμάκιο ελέγχου στο διασυνοριακό σταθμό Νυμφαία-Μακάζα και ταυτόχρονη ενίσχυσή του με τουλάχιστον 12 υπαλλήλους, β) τη διατήρηση των δύο υφιστάμενων Τμημάτων και επιπλέον γ) την επαναλειτουργία του Τμήματος Πληροφοριών Παραποιημένων και Δίωξης και τη μετεγκατάστασή του στην ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής, όπου υπάρχουν διαθέσιμοι χώροι και άμεση σύνδεση με την Εγνατία οδό. «Η διατήρηση του Τελωνείου Κομοτηνής ως Α’ τάξης και η λειτουργία μονίμου κλιμακίου στη Νυμφαία», τονίζεται καταληκτικά στο υπόμνημα, «θα μπορούσε να συμβάλλει καθοριστικά στην αποτελεσματικότερη και ταχύτερη διεκπεραίωση των τελωνειακών εργασιών, στη μείωση του λαθρεμπορίου και του παραεμπορίου, στον έλεγχο των ενδοκοινοτικών συναλλαγών καθώς και σε θέματα που αφορούν τη δημόσια υγεία, την προστασία του περιβάλλοντος, της άγριας πανίδας και χλωρίδας και την ασφάλεια. Οι παραπάνω παρατηρήσεις και προτάσεις μας πηγάζουν από το αγνό ενδιαφέρον και την αγάπη μας για την Ροδόπη και την Ελλάδα και θα έχουν αναμφιβόλως ως άμεσο αποτέλεσμα την αύξηση των δημοσιών εσόδων, την προστασία του πολίτη και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της εσωτερικής αγοράς». 

Νίκος Αγγελίδης «Πιστεύω ότι θα καταλάβουν το πρόβλημα και με καλή διάθεση θα βρουν λύση, αλλά σε κάθε περίπτωση εμείς επαγρυπνούμε, για να φτάσουμε στο θετικό αποτέλεσμα»

Το παραπάνω υπόμνημα επιδόθηκε στον κ. Πιτσιλή από τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, κ. Αγγελίδη, το μεσημέρι του Σαββάτου, στο περιθώριο του Σεμιναρίου που διοργάνωναν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών και οι τοπικές Ενώσεις τους στην Πανεπιστημιούπολη. Ο κ. Αγγελίδης αποχώρησε από τη συνάντηση με τον Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων συγκρατημένα αισιόδοξος για την έκβαση της υπόθεσης, καθώς όπως μετέφερε στον «ΠτΘ», του δηλώθηκε από τον κ. Πιτσιλή πως η σχετική απόφαση δεν είναι τελεσίδικη, αλλά είναι ακόμα υπό διαμόρφωση. «Επειδή τα επιχειρήματά μας είναι δυνατά και δεν αφήσαμε πολλά περιθώρια υποχωρητικότητας», τόνισε στον «ΠτΘ» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, «πιστεύω ότι τελικά θα κατανοήσει το πρόβλημα και θα συμφωνήσει μαζί μας ότι εδώ βρίσκεται η αιχμή του δόρατος για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου-λαθρεμπορίου και γι’ αυτό το λόγο θα αλλάξει και στάση». Επιπλέον, ο κ. Αγγελίδης έκανε λόγο για έναν άνθρωπο που έδειξε διάθεση συζήτησης και ο οποίος κατανόησε το πρόβλημα, που του περιγράφηκε. «Πιστεύω ότι θα καταλάβουν το πρόβλημα και με καλή διάθεση θα βρουν λύση», τόνισε σε άλλο σημείο, σπεύδοντας να επισημάνει ωστόσο ότι «σε κάθε περίπτωση εμείς επαγρυπνούμε, για να φτάσουμε στο θετικό αποτέλεσμα». Τέλος, ο κ. Αγγελίδης γνωστοποίησε ότι χθες έγιναν επαφές με όλους τους βουλευτές της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, οι οποίοι δήλωσαν την πρόθεση να ασκήσουν τις δέουσες πιέσεις και να αναδείξουν το θέμα με τα τελωνεία. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.