Μια φοιτητρια του Τμηματος Ελληνικης Φιλολογιας Κομοτηνης που ζει για την ποιηση

Μαρία Πασχάλη «Ποίηση για εμένα είναι οτιδήποτε με περιβάλλει»

Προερχόμενη από την Χαλκιδική, κατάλαβε από μικρή ηλικία πως έχει έφεση στην ποίηση… Η αγάπη της για αυτό, την ώθησε στην επιλογή να σπουδάσει στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, όπου βρίσκεται στο τρίτο έτος φοίτησης.
 
Ο λόγος για την Μαρία Πασχάλη, φοιτήτρια του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης,  η οποία γράφει ποιήματα από μικρή ηλικία, είτε με μέτρο είτε χωρίς, έχοντας ποικίλα θέματα έμπνευσης. Η αγάπη της για την ποίηση την ωθεί στο να παίρνει μέρος σε διάφορες εκδηλώσεις ποίησης, κυρίως της σχολής  της, όπου παρουσιάζει και ποιήματα που έχει γράψει η ίδια πάνω στα θέματα σ τα οποία οργανώνονται οι συναντήσεις αυτές. 

«Η ποίηση πηγάζει μέσα από την καρδιά μου» 

Με την πρώτη γνωριμία φάνηκε πως πρόκειται για μία ενδιαφέρουσα προσωπικότητα.  «Με ενδιαφέρει η ποίηση, ποτέ δεν την αφήνω και νιώθω πως και εκείνη ενδιαφέρεται για εμένα» ήταν μία από τις πρώτες κουβέντες της, αποκαλύπτοντας παράλληλα πως «είναι κάτι που πηγάζει μέσα από την καρδιά μου, γεννάει στη ψυχή μου ήρεμη λίμνη και συνάμα σαρωτικό χείμαρρο που ταρακουνά συνταρακτικά την ύπαρξή μου».
 
Τι ήταν αυτό όμως που την ώθησε στην ποίηση και κατάλαβε πως έχει ποιητικές αναζητήσεις; «Αρχικά, ήταν σε ηλικία τόσο μικρή που σίγουρα δεν αποσκοπούσε πουθενά, απλά έγραφα στιχάκια με ομοιοκαταληξία χωρίς να καταλαβαίνω τι και πώς, απλά έβγαιναν από μέσα μου και ήθελα να τα εξωτερικεύσω» απάντησε με αφοπλιστική ειλικρίνεια η φοιτήτρια του ΤΕΦ και εξήγησε  τι σημαίνει ποίηση για αυτήν «Ποίηση για εμένα είναι οτιδήποτε με περιβάλλει» ενώ παράλληλα οριοθέτησε τους ποιητικούς τους ορίζοντες καθώς παραδέχθηκε πως πάντα έβλεπε με διαφορετική ματιά τη φύση, τους ανθρώπους και οτιδήποτε θα ήταν ικανό να της προσφέρει έμπνευση. 

«Πρώτη επιλογή το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας» 

Η επιλογή να σπουδάσει στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας αποτελούσε μία απόλυτα συνειδητή επιλογή για αυτήν, καθώς η γλώσσα και ο ορθός λόγος ήταν στοιχεία που ήθελε να σπουδάσει σε συνδυασμό με το επάγγελμα που αποφέρει η σχολή, που αγγίζει την ευαισθησία της ψυχής. Για τον λόγο αυτό παρακολουθεί σε καθημερινή βάση τις παραδόσεις των καθηγητών της «σαν να πρόκειται για φιλική συμβουλή του μέλλοντος». 

«Τα όνειρα μου είναι να φτάσω στο μεδούλι της ποίησης» 

Με δεδομένο πως η ποίηση δεν μπορεί να αποφέρει βιοπορισμό, ένα φυσιολογικό ερώτημα που γεννάται είναι μέχρι που τοποθετεί τα όνειρα της.  «Τα όνειρα μου είναι, θα έλεγα, το κέντρο της ποίησης, να φτάσω στο μεδούλι της» αποκαλύπτοντας παράλληλα πως θα την ενδιέφερε η έκδοση συλλογής στο μέλλον. Είτε κάποτε εκδώσει ποιητική συλλογή είτε όχι,  δε θα μπορούσε ποτέ να σταματήσει να γράφει.

Δεν θα μπορούσε να ολοκληρωνόταν η συζήτηση μας με την Μαρία Πασχάλη χωρίς να μας αποκαλύψει 2-3 στιχάκια από κάποιο  ποίημα της.

«Ξέρεις πόσα δάκρυα σπαρακτικά και τερατώδη άφησα να ξεσπάσουν τόσο βουβά;
Και μετά, τα νόθεψα ∙
με άφθονο νερό στα μάγουλά μου
 Ξέρεις ή έχεις αναλογιστεί
Πόσες βουβές κραυγές ξεψυχούνε από ασφυξία;»

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.