Μια εντυπωσιακη εκθεση εντομων στο Μεγαρο Μουσικης Κομοτηνης

Το Μουσείο Εντόμων Βόλου εκθέτει μέρος της συλλογής του

Μια επιλογή από εντυπωσιακά, τουλάχιστον στην όψη, εκθέματα του εντομολογικού μουσείου Βόλου έχει την ευκαιρία να θαυμάσει το κοινό της πόλης στο πλαίσιο του 18ου Πανελλήνιου Εντομολογικού Συνεδρίου που διεξάγεται στον χώρο του Μεγάρου Μουσικής.
 
Επιμελητής και ξεναγός του χώρου, που στεγάζει 70 βιτρίνες μιμητικών εντόμων, είναι ο ιδρυτής αυτού, Dr. Αθανάσιος Κουτρούμπας, ο οποίος μίλησε στον «ΠτΘ» για το περιεχόμενο και τη λειτουργία του μουσείου, ως εργαλείου εκμάθησης.
 

Βασική επιδίωξη ο περιορισμός των επιβλαβών εντόμων

 
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Κουτρούμπας ανέφερε πως στο μουσείο βρίσκονται πάνω από 110.000 έντομα από όλο τον κόσμο, με το 98% αυτών να αποτελούν δικές του συλλήψεις και το 2% των παιδιών του και τη συλλογή να χαρακτηρίζεται ως «αρκετά αντιπροσωπευτική». Σκοπός των εκθεμάτων, όπως εξηγεί ο καθηγητής, είναι «η κατανόηση της έννοιας του μιμητισμού και οι τρόποι με τους οποίους προστατεύονται τα έντομα στο φυσικό περιβάλλον». Με βασική επιδίωξη τον περιορισμό των επιβλαβών εντόμων γίνεται προσπάθεια ενημέρωσης για τον διαχωρισμό αυτών από τα ωφέλιμα. «Ο κόσμος μαθαίνει όταν έρχεται σε εμάς να σέβεται την πολυπληθέστερη ομάδα του ζωικού βασιλείου με πάνω από 3 εκατομμύρια γνωστά είδη εντόμων. Μαθαίνει να προστατεύει τα ωφέλιμα είδη τα οποία θα χρησιμοποιήσουμε για τη βιολογική αντιμετώπιση των καλλιεργειών μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.
 

Κλείνοντας ο κ.Κουτρούμπας, τόνισε πως «τα επιβλαβή έντομα μας επιτρέπουν να πάρουμε μόνο το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων , ξύλου ενδύσεως, υποδέσεως» για να υπογραμμίσει την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλουν οι εντομολόγοι έτσι ώστε να δώσουν το ελάχιστο των υλικών που απαιτεί η ανθρωπότητα.
 

Το εντομολογικό Μουσείο Βόλου…

 
Αξίζει να σημειώσουμε πως το εντομολογικό Μουσείο Βόλου είναι το μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα. Είναι το μεγαλύτερο και πληρέστερο των Βαλκανίων και είναι γνωστό στον επιστημονικό κόσμο της Ελλάδας και του εξωτερικού που ασχολείται με το αντικείμενο. Είναι ανοιχτό στο κοινό από το 1987 και δέχεται κατ’ έτος πάνω από 5.000 επισκέπτες. Παράλληλα πολλοί εντομολόγοι, Έλληνες και ξένοι, το επισκέπτονται για ενημέρωση και προσδιορισμό των ειδών. Πρόκειται για μια συστηματική εργασία η οποία με την επιστημονική κι αισθητική της αξία συμβάλλει στην προβολή της πόλης του Βόλου, στην επιμόρφωση των πολιτών της και αποτελεί πόλο έλξης για τον τουρισμό ης περιοχής. Περιλαμβάνεται στο βιβλίο των μουσείων του Δήμου Βόλου αλλά και στο «Βιβλίο των Ελληνικών Ρεκόρ» (2008)
 

…και ο ιδρυτής του

 
Ο Dr. Αθανάσιος Κουτρούμπας γεννήθηκε στον Βόλο το 1946. Το 1964 εισάγεται στην Ανώτατη Γεωπονική Σχολή Αθηνών από όπου αποφοίτησε με το δίπλωμα του Γεωπόνου το 1970. Το 1974 μεταβαίνει με υποτροφία του ΙΚΥ στο Παρίσι για την εκπόνηση της διδακτορικής του διατριβής επάνω στην φυσιολογία των εντόμων.
 
Το 1977 αποκτά τον τίτλο του διδάκτορος Εντομολογίας του Πανεπιστημίου «Πέτρος και Μαρία Κιουρί» με το βαθμό «Μετά Πάσης Τιμής». Το 1978 διορίζεται ως Εντομολόγος Ερευνητής στο Ινστιτούτο Προστασίας Φυτών Βόλου, του οποίου διετέλεσε διευθυντής από την 1η Ιανουαρίου 2008 έως τον Νοέμβριο του 2010 οπότε και συνταξιοδοτήθηκε. Οι έρευνες του στον τομέα της Εντομολογίας αναφέρονται στην προστασία των καλλιεργούμενων φυτών και έχει προτείνει λύσεις που εφαρμόζονται στην γεωργία.
 

Έχει δημοσιεύσει πληθώρα επιστημονικών εργασιών σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά κι έχει λάβει μέρος σε πολλά ελληνικά και διεθνή συνέδρια. Έχει πραγματοποιήσει πολλές επιστημονικές αποστολές στο εσωτερικό της χώρας αλλά και σε χώρες όλων των ηπείρων, απ’ όπου έχει συγκεντρώσει τεράστιο εντομολογικό υλικό το οποίο εκτίθεται στο μουσείο που ίδρυσε. Είναι μέλος της Εντομολογικής Εταιρείας Ελλάδας, του Γεωπονικού Συλλόγου Μαγνησίας, του Συλλόγου Ερευνητών του ΕΘΙΑΓΕ αλλά και του Εντομολογικού Συλλόγου Παρισίων. Το 2006 ίδρυσε τον Εντομολογικό Σύλλογο Βόλου «Φίλοι Εντομολογικού Μουσείου Αθανασίου Κουτρούμπα». Το 2017 ο εθελοντικός οργανισμός για το αστικό περιβάλλον ECOCITY του απένειμε το Βραβείο ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2017- Έργο ζωής Αφιερωμένο στο Περιβάλλον. Είναι παντρεμένος και έχει αποκτήσει τρία παιδιά και έξι εγγόνια.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.