Μια διαφορετικη προσεγγιση στο θεσμο του Περιφερειακου Συμβουλιου

Ξεκίνησε με ενθουσιώδη συμμετοχή την Παρασκευή η 1η Προσομοίωση Περιφερειακού Συμβουλίου στην Κομοτηνή

Ξεκίνησε με την ολομέλεια της Περιφέρειας «Αλεξάνδρειας» την Παρασκευή 27 Μαΐου η 1η Προσομοίωση Περιφερειακού Συμβουλίου στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ στην Κομοτηνή. Με τους φοιτητές, προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς, να παίρνουν τις θέσεις τους στα έδρανα της Περιφέρειας, η ολομέλεια ξεκίνησε τις εργασίες της με τους συμμετέχοντες να πέφτουν με όρεξη στην προσπάθεια να προσεγγίσουν όσο το δυνατόν καλύτερα τα προβλήματα που έχει η περιφέρεια τους και να τα λύσουν, στο όριο του δυνατού. 

Στέλιος Αρβανιτίδης «Να εφαρμοστεί η πολιτική που δεν προτάσσει τη συναλλαγή αλλά την αλλαγή»

Περιφερειάρχης της Αλεξάνδρειας είναι ο Στέλιος Αρβανιτίδης, τριτοετής φοιτητής πολιτικών επιστημών στο τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο οποίος τόνισε ότι ο ρόλος του ήταν ιδιαίτερα απαιτητικός και χρήζει πλήρη γνώση και των οχτώ θεμάτων αλλά και του κανονισμού. «Το υψηλό επίπεδο των συμμετεχόντων ήταν αυτό που μας έκανε να μην πελαγώσουμε σε καμία των περιπτώσεων, και να μπορέσουμε να καλύψουμε όποια κενά προέκυψαν στην προσυνεδριακή μας δουλειά» σημείωσε.
 
Ο ίδιος τόνισε ότι δεν γνωρίζει ακόμα αν θα θελήσει να ασχοληθεί με την πολιτική, τον ενδιαφέρει όμως, όπως και όλους τους συμμετέχοντες σε αυτή την προσομοίωση, η επαφή με το δευτεροβάθμιο όργανο τοπική αυτοδιοίκησης που του δίνει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με το όργανο που έχει ίσως την πιο άμεση επαφή με την καθημερινότητα των πολιτών αλλά και την πολιτική «όχι όμως όπως την έχουμε γνωρίσει τα τελευταία χρόνια μέσω της κρίσης αλλά την πολιτική που δεν προτάσσει τη συναλλαγή αλλά την αλλαγή». 

Γιώργος Παυλίδης «Η οργάνωση της προσομοίωσης όχι μόνο δεν υπολείπεται, αλλά σε συγκεκριμένα σημεία υπερέχει του κανονικού»

«Πολλές φορές η εμπειρία και η προσομοίωση προσθέτουν πράγματα στη γνώση μας που ποτέ δεν θα μπορούσαμε να τα είχαμε αποκτήσει» τόνισε ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Γιώργος Παυλίδης ο οποίος έδωσε το παρών σε μέρος της συνεδρίασης, απευθυνόμενος προς τους συμμετέχοντες.
 
Ο κ. Παυλίδης μίλησε για τον θεσμό της Περιφέρειας και πώς βιώνουν την καθημερινότητά του οι ίδιοι, τονίζοντας πως τα πράγματα ανάμεσα σε μια προσέγγιση εκ του μακρόθεν είναι τελείως διαφορετικά από μια προσέγγιση εκ του σύνεγγυς, ενώ εξήρε την εξαιρετική οργάνωση της προσομοίωσης που όχι μόνο δεν υπολείπεται, αλλά σε συγκεκριμένα σημεία υπερέχει του κανονικού.
 
Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης έκανε μια παρουσίαση της Περιφέρειας ΑΜΘ και το όραμα της διοίκησής του για αυτή, ώστε να διορθωθούν τα διαχρονικά προβλήματα που την έχουν αφήσει πίσω από το επίπεδο που της αξίζει, οικονομικά αλλά και τουριστικά. 

Χρήστος Μέτιος «Το στοίχημα της διοίκησής μας είναι οι δράσεις μας να ενισχύσουν την ανάπτυξη»

Παρών όμως ήταν και ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Χρήστος Μέτιος, ο οποίος μίλησε για τη δυναμική της Περιφέρειας, τονίζοντας τις δυνατότητες ανάπτυξης της ΑΜΘ, με τα δύο λιμάνια, την Εγνατία και τους κάθετους άξονές της, το Πανεπιστήμιο, το ΤΕΙ και το υπέροχο φυσικό της περιβάλλον που όμως δεν έχει πραγματικά αναπτυχθεί, παρά τα εκατομμύρια ευρώ κοινοτικών πλαισίων στήριξης, και παραμένει στην τελευταία θέση ανάμεσα στις περιφέρειες της Ελλάδας. «Το στοίχημα της διοίκησής μας λοιπόν, είναι οι δράσεις που θα σχεδιάσουν να ενισχύσουν την ανάπτυξη, με έμφαση στον τουρισμό και την πρωτογενή παραγωγή» κατεληξε. 

Κωνσταντίνος Αντωνιάδης «Κύτταρο της Δημοκρατίας το Περιφερειακό Συμβούλιο»


Τις εργασίες της πρώτης ημέρας παρακολούθησε και ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ κ. Κωνσταντίνος Αντωνιάδης, τονίζοντας προς τους συμμετέχοντες, κατά τη διάρκεια ενός σύντομου χαιρετισμού του, πως το Συμβούλιο αποτελεί «κύτταρο της δημοκρατίας» που βρίσκεται σε αμεσότητα με τον πολίτη και αποτελεί τιμή για τον ίδιο να βρίσκεται μπροστά σε νέους ανθρώπους οι οποίοι πιστεύουν στην τοπική αυτοδιοίκηση, ένα θεσμό που θεωρεί πολύ προσιτό και άμεσο στην τοπική κοινωνία.
 
Ζήτησε δε τα πρακτικά να κατατεθούν στην Γραμματεία του Συμβουλίου ώστε να χρησιμεύσουν και στο Περιφερειακό Συμβούλιο της ΑΜΘ, ευχόμενος να υπάρξει συνέχεια σε αυτή την πρωτοβουλία, γιατί μέσα από αυτές και οι ίδιοι γίνονται καλύτεροι και μαθαίνουν καλύτερα το θεσμό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.