Μια διαφορετικη αναπαρασταση γαμου στο Νηπιαγωγειο Θρυλοριου

Από τα παιδιά του νηπιαγωγείου Θρυλορίου

Έναν Θρακιώτικο γάμο, με στοιχεία από τις διάφορες πολιτισμικές κοινότητες της Ροδόπης παρουσίασαν τα παιδιά του νηπιαγωγείο Θρυλορίου το βράδυ της Τετάρτης 14 Ιουνίου, κατά την διάρκεια της καλοκαιρινής τους εορτής με τίτλο «Σήμερα γάμος γίνεται».
 

Παρά τις δυσκολίες που ενείχε το εγχείρημα, σε συνδυασμό και με τις αντίξοες συνθήκες, μιας και στο μέσο της παράστασης είχαν να αντιμετωπίσουν τη διακοπή ρεύματος που επηρέασε όλη την Κομοτηνή, τα παιδιά έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, προχωρώντας σε μια παράσταση, η οποία ήταν χαριτωμένη αλλά και έδωσε, έστω και σε μικρογραφία, μια γεύση από ένα παραδοσιακό γάμο, με περίσσιο ενθουσιασμό από τα παιδιά.
 
Και δεν μιλάμε μόνο για το γάμο, αλλά για όλη τη διαδικασία, από τα προξενιά, τις ετοιμασίες, τόσο της νύφης όσο και του γαμπρού, την κουμπάρα που έρχεται να πάρει τη νύφη, αλλά και τον ίδιο το γάμο, με στέφανα και ιερέα, υπό το βλέμμα των υπεύθυνων νηπιαγωγών, κ. Μαρία Μητούδη και κ. Χρύσα Μαυρίδου.
 

Όπως σημείωσε η κ. Μαυρίδου, τα παιδιά έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό στις πρόβες, ώστε να δώσουν αυτό το αποτέλεσμα, που αποτελούσε το επιστέγασμα του προγράμματος με την ονομασία «Δώσε κλωτσιά να γυρίσεις τα παλιά να σου θυμίσεις» ένα πρόγραμμα που διήρκεσε όλο το χρόνο.
 

Τα παιδιά έμαθαν διάφορα έθιμα, σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, θρακιώτικα, ποντιακά, σαρακατσάνικα, παραμύθια, τόσο παραδοσιακά όσο και ένα παραμύθι από τη Ρωσία, και έτσι «απλώθηκε» η γνώση τους στα έθιμα της πατρίδας μας και όχι μόνο.
 

Παράλληλα όλη τη χρονιά πραγματοποίησαν ένα πρόγραμμα που λέγεται «Βήματα για τη ζωή», όπου τα παιδιά με τη συμμετοχή των γονιών παρουσίασαν τον εαυτό τους με τη βοήθεια των γονέων τους, καθώς και το πρόγραμμα για την ποδηλασία που ολοκληρώθηκε πρόσφατα.
 

Η κ. Μαυρίδου ευχαρίστησε το σύλλογο γονέων και Κηδεμόνων, την Ποτοποιία Οινοποιία Θράκης, που βοήθησε να καλέσουν τους γονείς στο γάμο… με ούζο, όπως γινόταν παλιά, καθώς και τους συλλόγους που βοήθησαν με τις φορεσιές, μεταξύ των οποίων ο πολιτιστικός σύλλογος Ροδίτη, ο Σύλλογος Εβριτών, ο Σύλλογος Ποντίων Κομοτηνής και Περιφέρειας Ο Εύξεινος Πόντος, ο σύλλογος της Γρατινής και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Θρυλορίου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.