Μια χοροθεατρικη παρασταση- προκληση για τους Κομοτηναιους

Για τρεις ημέρες, από σήμερα Παρασκευή έως μεθαύριο Κυριακή, το κοινό της περιοχής θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει τη μοναδική χοροθεατρική παράσταση «In-No-Sense», τη μόνη που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής ως τον προσεχή Ιούνιο, σε συμπαραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. και της ομάδας Aniline Dancetheatre, που θα ταξιδέψει μετέπειτα και στη Θεσσαλονίκη. Η παράσταση «In-No-Sense» περιγράφει το ταξίδι τριών ανθρώπων από την αθωότητα μέσα στο σύστημα της σύγχρονης κοινωνίας κι αυτό μέσα από χορευτικές εικόνες, θέτοντας καίρια ερωτήματα για τον σύγχρονο άνθρωπο και την πραγματικότητα που βιώνει. Η απάντηση βρίσκεται στην κρίση του κοινού και αυτός είναι ο σκοπός της παράστασης. Για το περιεχόμενο αυτής, αλλά και για την άγνωστη στο ευρύ κοινό τέχνη του χοροθεάτρου μίλησαν οι τρεις πρωταγωνιστές της, μαζί με την πρόεδρο του ΔΗΠΕΘΕ, κ. Μαλαμίδου, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν χθες στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, απευθύνοντας ταυτόχρονα κάλεσμα στο κοινό να λάβει μέρος ενεργά σε αυτήν την ξεχωριστή εμπειρία.

Μαρία Μαλαμίδου «Η παράσταση «In-No-Sense» για τους Κομοτηναίους είναι μια πρόκληση ως θέαμα»

Η κ. Μαλαμίδου, αφού εξήρε τις προσπάθειες της θεατρικής ομάδας, εκτιμώντας ότι «είναι πολύ συνειδητή η επιλογή τους, το πάθος και το μεράκι γι’ αυτό που κάνουν», επισήμανε ότι η παράσταση «για τους Κομοτηναίους είναι μια πρόκληση ως θέαμα», συνδέοντας τη με το γενικότερο έργο που έχει το ΔΗΠΕΘΕ απέναντι στην πόλη, ότι «θα πρέπει μεταρρυθμιστικά και εκπαιδευτικά να προσφέρει κι άλλου είδους θεάματα, τα οποία δεν έχουμε την ευκαιρία να βλέπουμε πολύ συχνά».

Νατάσσα Αραμπατζή «Το σώμα μας είναι το δικό μας εργαλείο, αυτό που μας έδωσε φωνή για να μιλήσουμε»

Η Νατάσσα Αραμπατζή, πρωταγωνίστρια στην παράσταση και συνιδρύτρια μαζί με τον Αλέξανδρο Γκουντινάκη της ομάδας Aniline Dancetheatre, εξέφρασε αρχικά τη χαρά της για το γεγονός ότι επιστρέφει στη γενέτειρα της, την Κομοτηνή, από τη Θεσσαλονίκη, όπου δραστηριοποιείται επαγγελματικά. Μιλώντας για το έργο, που αποτελεί εξ ολοκλήρου δημιούργημα της ομάδας, εξήγησε ότι «είναι μια ιστορία, που έχει συμβεί σε όλους μας, συμβαίνει καθημερινά. Είναι τρεις άνθρωποι, οι οποίοι επανέρχονται στην κοινωνία, εφόσον την έχουν εγκαταλείψει και η κοινωνία φυσικά τους έχει εγκαταλείψει κι αυτή. Και υπάρχει όλη αυτή η σύγκρουση. Τι τελικά μπορούμε να κάνουμε; Θα αντέξουμε αν δε υπαγόμαστε σε ένα κοινωνικό σύστημα ή σε ένα σύστημα κανόνων, που συνήθως τους θέτουμε κι εμείς; Πώς μπορεί να γίνει; Μοναξιά ή μοναχικότητα; Τι είναι αυτό που κάνει την ειδοποιό διαφορά; Η μοναχικότητα είναι κάτι, το οποίο έχεις επιλέξει, αλλά η μοναξιά είναι κάτι που δυσκολεύει, που πονάει. Έτσι, αποφασίσαμε να κάνουμε όλη αυτήν την ιστορία αυτών των ανθρώπων, όλο αυτό το ταξίδι που είχαν να περάσουν μέσα από συναισθήματα και εντάσεις για να φτάσουν στην απελευθέρωσή τους ή όχι… Αυτό θα το κρίνει το κοινό».

«Όλα αυτά περνούν μέσα από τις εντάσεις του σώματος», συνέχισε η κ. Αραμπατζή, «το οποίο είναι το δικό μας εργαλείο, είναι αυτό που μας έδωσε φωνή για να μιλήσουμε, όταν όλα γύρω μας μάς έλεγαν πώς να μιλάμε, τι να μαθαίνουμε, τι να ακούμε, τι να κάνουμε…». «Έτσι αποφασίσαμε να μιλήσουμε εμείς, με το σώμα μας», κατέληξε, «γιατί αυτό είναι το εργαλείο μας, αυτό είναι το εκφραστικό μας μέσο».

Αλέξανδρος Γκουντινάκης «Ο χορός είναι μια πάρα πολύ σκληρή τέχνη, που πρέπει να την αγαπάς, αν όχι να είσαι ερωτευμένος μαζί της»

Ο κ. Αλέξανδρος Γκουντινάκης, έτερος πρωταγωνιστής και συνιδρυτής της ομάδας Aniline Dancetheatre, αρχικά εστίασε στην τέχνη του χορού, που αφήνει το στίγμα της και ξεχωρίζει την παράσταση. «Είναι μια πάρα πολύ σκληρή τέχνη», παρατήρησε, «πολύ επίπονη, που απαιτεί πάρα πολλές θυσίες». «Πρέπει να θυσιάσεις σχεδόν όλη σου τη ζωή για να κάνεις αυτό το πράγμα», συνέχισε, «πρέπει να αφιερώσεις πάρα πολλές ώρες, να φας πολύ πόνο, και πρέπει πραγματικά να αγαπάς, αν όχι να είσαι ερωτευμένος, με αυτήν την τέχνη. Εκφράζεσαι μέσα από το σώμα σου, την ιστορία όλη τη λέει το σώμα, η κίνηση, οι χορογραφίες, αυτά κάνουν τις εικόνες».

Μιλώντας γενικότερα για το χοροθέατρο, υποστήριξε ότι πρόκειται για μια πρωτοποριακή τέχνη, που ανθίζει τώρα τελευταία στην Ελλάδα, ενώ έξω είναι γνωστή εδώ και πάρα πολλά χρόνια, και κάλεσε τους Κομοτηναίους «τουλάχιστον να δουν, να έχουν την εμπειρία και να πάρουν μια ιδέα περί του τι είναι χοροθέατρο». Αναφερόμενος τέλος στο περιεχόμενο του έργου, το χαρακτήρισε πάρα πολύ επίκαιρο, γιατί όπως υποστήριξε «έχει να κάνει πάρα πολύ με το πώς αισθάνεται ο σημερινός άνθρωπος, με τις αγωνίες που νοιώθει».

Θάνος Πισανίδης «Από τις πιο δύσκολες και απαιτητικές παραστάσεις, που σημαίνει ότι το κοινό θα παρακολουθήσει ένα εντυπωσιακό θέαμα»

Από την πλευρά του, ο κ. Θάνος Πισανίδης, το τρίτο μέλος της ομάδας των χορευτών, εκτίμησε ότι το «In-No-Sense» είναι μια από τις πιο δύσκολες και απαιτητικές παραστάσεις, που έχει κάνει η ομάδα, κάτι που σημαίνει ότι το κοινό θα παρακολουθήσει ένα εντυπωσιακό θέαμα, όπως επισήμανε. «Επίσης, ένας σημαντικός λόγος για μένα, που θα έπρεπε κάποιος να δει αυτήν την παράσταση», συνέχισε, «είναι για να προβληματιστεί περισσότερο και να δει ότι υπάρχουν επιλογές πάνω στο κομμάτι του τρόπου ζωής και στην αντιμετώπιση της κοινωνίας. Στόχος μας δεν είναι να σοκάρουμε ή να δώσουμε στον κόσμο κάποιο ερέθισμα, χωρίς ουσία. Το ερέθισμα που δίνουμε είναι πιο βαθύ. Δηλαδή αν κάποιος έρθει και αντιμετωπίσει τις ιδέες και τις προτάσεις μας ρηχά, μπορεί να βρεθεί σε αδιέξοδο. Αυτό δεν ισχύει για κάποιον, που θα επεξεργαστεί τις πληροφορίες που δίνουμε και τις πάρει μαζί του».

Σημειώνεται πως οι τρεις παραστάσεις, σήμερα, αύριο και την Κυριακή, θα δοθούν στην αίθουσα του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, στις 9 το βράδυ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.