Μια αλλη Ευρωπη για εναν αλλο κοσμο

Με σύνθημα «Μια άλλη Ευρώπη για έναν άλλο κόσμο» πλαισιώθηκε το 4ο Φεστιβάλ Νεολαίας ΣΥΝ Κομοτηνής που έλαβε χώρα στην κεντρική πλατεία της πόλης, το Σάββατο 7 Ιουνίου. Περίπτερα της οικολογικής κίνησης των «Μαθητών έξω από την τάξη», του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ, βιντεοπροβολές από την Πράγα και τη Γένοβα και έκθεση φωτογραφίας από τη Φλωρεντία, καθώς επίσης και η συζήτηση με τους ομιλητές τους κκ. Μουσταφά Μουσταφά, τέως βουλευτή του ΣΥΝ, γραμματέα Ν.Ε. ΣΥΝ Ροδόπης και Σταμάτη Σακελλίωνα, μέλος του Κοινωνικού Φόρουμ Κομοτηνής, δημοσιογράφο και μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής.

«Μια άλλη Ευρώπη για έναν άλλο κόσμο» είναι το σύνθημα του φετινού Φεστιβάλ Νεολαίας ΣΥΝ Κομοτηνής που σχετίζεται με τη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα με τη διεθνή διαδήλωση, όπου θα παραβρεθεί η νεολαία του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ για να διαδηλώσει την αντίθεσή της στις ακολουθούμενες πολιτικές και να δείξει την αντίθεσή της απέναντι στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο κ. Χάρης Δρούζας, μέλος Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας ΣΥΝ και μέλος Πολιτιστικής Κίνησης της Νεολαίας Κομοτηνής, τονίζοντας ότι η Νεολαία ΣΥΝ επιδιώκει μια άλλη Ευρώπη, μια Ευρώπη ενάντια στο ρατσισμό και στην ξενοφοβία, μια Ευρώπη ανοιχτής μετανάστευσης, μια Ευρώπη όπου δεν θα υπάρχει ανεργία, όπου τα κοινωνικά δικαιώματα θα προστατεύονται και η παιδεία θα είναι δικαίωμα και όχι εμπόρευμα.

Σε Συνασπισμό της Αριστεράς, των Κοινωνικών Κινημάτων και της Οικολογίας μετονομάστηκε πρόσφατα ο ΣΥΝ, γεγονός που δεν αλλάζει την ιδεολογία του κόμματος, σύμφωνα με τον κ. Μουσταφά Μουσταφά. «Πραγματικά χαιρόμαστε για την πρωτοβουλία της Νεολαίας ΣΥΝ να διοργανώσει την φεστιβαλική της εκδήλωση», μετέφερε ο κ. Μουσταφά Μουσταφά, ο οποίος μίλησε για μια Ευρώπη η οποία «μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για έναν άλλο κόσμο. Το κεντρικό σύνθημα της εποχής μας είναι «Ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός». Σε επίπεδο ευρωπαϊκό λέμε ότι πρέπει να υπάρξει μια άλλη Ευρώπη, η οποία μπορεί να δρομολογήσει εξελίξεις για να έχουμε αλλαγές και στον κόσμο ολόκληρο».

«Μια άλλη Ευρώπη για έναν άλλο κόσμο. Υπάρχει μια τεράστια αναλγησία σήμερα από τους εκφραστές του κυρίαρχου συστήματος, του οικονομικού. Εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με ένα ευρώ την ημέρα», ισχυρίστηκε ο κ. Σταμάτης Σακελλίωνας, υπογραμμίζοντας ότι «είναι ανάγκη οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σήμερα, που είναι ορατή πλέον η απειλή και απέναντι στα δικαιώματά τους και στην ποιότητα της ζωής τους να συσπειρωθούν, να εναντιωθούν σ’ αυτή την λαίλαπα του νεοφιλελευθερισμού. Από την άλλη μεριά, πολύ ορθά πρόσφατα στο Εβιάν τέθηκε από παράγοντες του κινήματος της αντιπαγκοσμιοποίησης ότι παλεύουμε για μια εναλλακτική παγκοσμιοποίηση, όπως είπε ο ευρωβουλευτής Αλέγκ Ριβέν από τη Γαλλία. Αυτά είναι σημαντικά ζητήματα, που πρέπει μια σύγχρονη αριστερά, αλλά και τα κοινωνικά κινήματα, να τα μελετήσουν και να αυξήσουν τη συσπείρωσή τους, αλλά κυρίως να αναζητήσουν τους συμμάχους τους, γιατί αυτή η υπόθεση του νεοφιλελευθερισμού μάς αφορά όλους.

Σε κάθε περίπτωση, το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ θα είναι στη Θεσσαλονίκη μαζί με τους χιλιάδες διαδηλωτές απ’ όλη την Ευρώπη, διεκδικώντας μια άλλη Ευρώπη για έναν άλλο κόσμο»
.

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.