Μια αφηγηση απο τα κατω ανατρεπει τα οσα ξεραμε για την 7η Μεραρχια του ΔΣΕ στην Θρακη

Οι μαρτυρίες της Τασούλας Μουτάκη και του Ηλία Ιωαννάκη για την εξορία και τον επαναπατρισμό συγκλόνισαν το κοινό της Κομοτηνής

Ένα άτυπο μνημόσυνο στο σύνολο των θυμάτων του εμφυλίου αλλά και κυρίως στους «άγνωστους»  μέχρι και σήμερα μαχητές της  7ης μεραρχίας του ΔΣΕ στη Θράκη, που υπέστησαν φριχτά βασανιστήρια από τους ίδιους τους «συντρόφους» τους, αποτέλεσε η παρουσίαση του βιβλίου «Τα πιο πολλά βασανιστήρια τα πέρασε μία Τασούλα. Οι μαρτυρίες της Τασούλας Μουτάκη και του Ηλία Ιωαννάκη για την 7η Μεραρχία του ΔΣΕ στη Θράκη, την υπερορία και τον επαναπατρισμό» που παρουσιάστηκε το βράδυ της Παρασκευής, 23 Νοεμβρίου στη Λέσχη Κομοτηναίων.
 

Μία εκδήλωση φόρος τιμής αλλά και ενδεχομένως  αρχή της αναγνώρισης των αποτυπωμάτων αυτών της ιστορίας που η συλλογική μνήμη αδυνατεί μέχρι σήμερα να διαχειριστεί και να αγγίξει, ίσως γιατί η αγριότητα των βασανιστηρίων, όπως αυτά περιγράφονται στο βιβλίο από  τις συνεντεύξεις της ασυρματίστριας της 7ης Μεραρχίας Τασούλας Μουτάκη και του γιου της και γνωστού συμπολίτη μας Ηλία Ιωαννάκη, αδυνατεί για να γίνει «κτήμα» ενός λογικού σήμερα νου.
 
Και όμως έγιναν, όπως άλλωστε καταγράφεται και στο βιβλίο, μνήμες τις οποίες ο Ηλίας Ιωαννάκης όντας παρών στην εκδήλωση, εξιστόρησε εκ νέου, μπροστά σε ένα πολυπληθές κοινό, αποτελούμενο και από γόνους «συντρόφων» που είχαν να μοιραστούν παρόμοια γεγονότα και οι οποίοι ταξίδεψαν ειδικά για την βραδιά από την Αθήνα, την Χαλκιδική αλλά και την Θεσσαλονίκη.
 

Την βραδιά διοργάνωσαν το εργαστήριο Γλωσσολογίας «+Μόρφωση», το βιβλιοπωλείο «Δημοκρίτειο», ο «Παρατηρητής της Θράκης» και οι Εκδόσεις «Επίκεντρο» από τις οποίες κυκλοφορεί και το ομώνυμο βιβλίο, σε επιμέλεια των κ.κ. Κατερίνας Τσέκου, Βασίλη Δαλκαβούκη και Μαρίας Μποντίλα,  οι οποίοι εργάστηκαν επιμελώς για την διαχείριση του υλικού που είχαν στα χέρια τους, ξεκινώντας με τις μαρτυρίες της κ. Μουτάκη και του κ.Ιωαννάκη, που είναι  και η  πρώτη έκδοση από μία σειρά  που θα αφορά σε μαρτυρίες για τα γεγονότα του εμφυλίου.   
 

Ο κ. Ιωαννάκης συγκίνησε αναβιώνοντας εκ νέου τη συνέντευξη που έδωσε στη συνεντεύκτρια  και ιστορικό κ. Τσέκου  για τη δημιουργία του βιβλίου, ενώ για το βιβλίο και τις δυσκολίες του εκδοτικού εγχειρήματος μίλησαν οι κ.κ. Κατερίνα Τσέκου και Βασίλης Δαλκαβούκης, καθώς και η κ. Βασιλική Θεοδώρου, καθηγήτρια Ιστορίας Π.Τ.Δ.Ε.  του ΔΠΘ, που ανέλαβε να περιγράψει το ιστορικό πλαίσιο που περικλείει  τα γεγονότα του εμφυλίου και τα όσα ακολούθησαν, ενώ ακολούθησε έντονος διάλογος με την πολύτιμη συμβολή του κοινού.
 

Χαρακτηριστική η τοποθέτηση του κ. Δημήτρη Χαρίτου, ο ποίος έκανε λόγο για ένα «πολιτικό μνημόσυνο» της Τασούλας Μουτάκη και των υπολοίπων αγωνιστών του εμφυλίου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη αποκαθήλωσης στη συλλογική μνήμη πολλών εκ των διωκτών που περιγράφονται στο βιβλίο, ενώ συγκλονιστικές ήταν και οι μαρτυρίες που κατέθεσαν οι παρευρισκόμενοι απόγονοι ατόμων  που επίσης υπέστησαν  βασανιστήρια το ’49.
 

Η εκδήλωση έτυχε θερμής ανταπόκρισης από τον κόσμο της Κομοτηνής, και όχι μόνο, που παρέμεινε και έκανε το πρώτο βήμα στη συζήτηση επί των γεγονότων αυτών, για περισσότερες από τρεις ώρες. Συγκεκριμένα παρόντες μεταξύ άλλων ήταν ο υποψήφιος Περιφερειάρχης κ. Κώστας Κατσιμίγας με την σύζυγό του Ντίνα Σκαπαριώτου, ο πρόεδρος του ΚΕΜΕΑ και υποψήφιος δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης, η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής κ. Σοφία Μενεσελίδου, η αντιπρύτανης του ΔΠΘ κ. Ζωή Γαβριηλίδου, η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΠΟΛΗ-τική Ανατροπή» κ. Ελένη Λαφτσή, ο κ. Δημήτρης Χαρίτου, μέλος της ΠΕ ΣΥΡΙΖΑ, η προϊσταμένη της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ν.Ροδόπης κ. Μαίρη Κοσμίδου, οι εκ του ΔΠΘ καθηγητές, και συνεργάτες, κ.κ. Κώστας Χατζόπουλος, Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, Βασιλική Κοντογιάννη, Στέφανος Γραβάνης, Σπύρος Κιοσσές, Χριστίνα Μάρκου, Μάρκος Αλμπάνης και Ζωή Πολίτου,  ο δικηγόρος και πρόεδρος του Συλλόγου Εβριτών κ. Χρήστος Χατζηπέμου, ο συγγραφέας κ. Χρήστος Χαρτοματσίδης με την σύζυγό του Τατιάνα, ο προϊστάμενος των Γενικών Αρχείων του Κράτους κ.Παναγιώτης Κροκίδας, ο δημοσιογράφος κ. Δάμωνας Δαμιανός, ο πολιτικός μηχανικός κ.Σταύρος Τσάγκος, ο ιδρυτής του Μουσείου Καλαθοπλεκτικής κ.Αντώνης Λιάπης, ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού  Συλλόγου κ. Βασίλης Τσανίδης, ο διευθυντής του ΓΕΛ Ξυλαγανής κ. Ανέστης Ποιμενίδης με την σύζυγό του κ. Χρύσα Δουλάκη, ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας κ.Πέτρος Φιλλιπίδης με τη σύζυγό του Βασιλική, ο συμπολίτης μας κ. Ανδρέας Χρήστου, η ψυχολόγος κ. Λιζέτα Λιούρτα, η εκπαιδευτικός και υπεύθυνη Γυναικείων Θεμάτων της ΝΟΔΕ Ροδόπης κ. Ελένη Χατζή, η καθηγήτρια φυσικής αγωγής κ. Καλλιόπη Χάιδου και πολλοί άλλοι.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.