«Μη μου λες αντιο»

«Μη μου λες αντίο» είναι ο τίτλος της καινούργιας σειράς του Μανούσου Μανουσάκη που θα πρoβληθεί από το κανάλι ΑΝΤ1 και της οποίας μέρος των γυρισμάτων γίνεται και στην πόλη της Κομοτηνής. Το θέμα της σειράς βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο της κ. Αναστασίας Καλλιοντζή και αφορά τον έρωτα μουσουλμάνου δάσκαλου με χριστιανή φοιτήτρια. Όλοι οι ηθοποιοί που υποδύονται τους ρόλους της σειράς ήταν παρόντες στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο σκηνοθέτης της, κ. Μανουσάκης, στην ταβέρνα «Πλάτανος» το βράδυ της Τετάρτης. Μετά τη συνέντευξη τύπου ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος παρέθεσε δείπνο προς τιμή των παρευρισκόμενων.

Τα γυρίσματα της σειράς έχουν αρχίσει εδώ και εννιά εβδομάδες. Για έξι εβδομάδες κάποια γυρίσματα έγιναν στην Αθήνα και εδώ και τρεις στην Κομοτηνή. Το Σάββατο η ομάδα θα φύγει στην Αθήνα για να ξανάρθει το Νοέμβριο.

Κατά τον κ. Μανουσάκη αντικειμενικές δυσκολίες δεν υπήρξαν κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων. «Μια δυσκολία μεγάλη ήταν η εκμάθηση της τουρκικής γλώσσας απ’ αυτούς που υποδύονται ρόλους μουσουλμάνων και είναι αναγκασμένοι κάποιους διάλογους να τους ερμηνεύουν τουρκικά, όμως η κ. Τζαχιδέ Χασεκή μας διευκολύνει σε αυτό».

Στην ερώτηση γιατί επιμένει σε σενάρια που έχουν παρακινδυνευμένους έρωτες ο κ. Μανουσάκης απάντησε: «Όλα τα δράματα, όλη η φιλολογία, όλη η δραματουργία ανά τους αιώνες βασίζεται και περιγράφει έρωτες που συναντούν εμπόδια. Δεν έκανα κάτι πρωτότυπο, όλοι το κάνουν, γιατί οι έρωτες που στηρίζονται στο δεύτερο επεισόδιο πάνε για γάμο».

Ο Μανουσάκης προτίμησε την Κομοτηνή και όχι μια κάποια άλλη περιοχή της Ελλάδας που υπάρχουν μουσουλμάνοι «γιατί εδώ μιλάμε για μια μουσουλμανική πληθυσμιακή ομάδα, δεν είναι μετανάστες οικονομικοί. Ζουν μια καθημερινότητα μαζί με τη χριστιανική πληθυσμιακή ομάδα σε ένα κοινό τόπο.

Η Κομοτηνή είναι μια πολυπολιτισμική πόλη, εδώ πέρα διασταυρώνεται η Ανατολή και η Δύση, εδώ υπάρχει ένας πολιτισμός μοναδικός στην Ευρώπη, ίσως η Θράκη είναι η μοναδική περιοχή της Ευρώπης που

συμβιώνει το μουσουλμανικό και το χριστιανικό στοιχείο σε αρμονία».

Ο Αγαμέμνονας Παπαδόπουλος υποδύεται το ρόλο του Μουράτ ενός μουσουλμάνου δάσκαλου σε ένα μειονοτικό χωριό το Αγίασμα. Είναι αρραβωνιασμένος με τη Μελέκ από μαχαλά της Κομοτηνής. Όλα ανατρέπονται στην ήρεμη ζωή του Μουράτ όταν έρχεται στην Κομοτηνή η Χριστίνα, φοιτήτρια από την Αθήνα. «Ερωτεύομαι παράφορα, αποφασίζουμε να τα παίξουμε όλα για όλα και ζούμε αυτό τον έρωτα με όλες τις δυσκολίες που συνεπάγεται».

Οπως δηλώνει και ο ίδιος ο κ. Παπαδόπουλος συνάντησε αρκετές δυσκολίες στα γυρίσματα, «αλλά έχω την τύχη να συνεργαστώ με τον κ, Μανουσάκη, ο οποίος με βοήθησε πάρα πολύ στο να καταλάβω τι είναι αυτό, να μπω στο ρόλο μέσα. Μου έδωσε να διαβάσω βιβλία σχετικά με το Ισλάμ, τα ήθη και τα έθιμα. Όπως επίσης με βοήθησαν και τα δυο ταξίδια που έκανα στην Κομοτηνή πριν αρχίσουν τα γυρίσματα. Έχω δουλέψει πολύ για το ρόλο αυτό».

Η Θάλεια Ματίκα υποδύεται τη Χριστίνα «η οποία είναι μια 19χρονη κοπέλα, δίνει για δεύτερη φορά πανελλήνιες και περνάει στη νομική Κομοτηνής, ξεκινάει από την Αθήνα έρχεται και εγκαθίσταται μόνιμα στην πόλη. Στην Αθήνα διατηρεί δεσμό με φοιτητή της ιατρικής, τον οποίον υποδύεται ο Γιάννης Χατζημιχάλης, και στην Κομοτηνή γνωρίζει το μεγάλο έρωτα στον πρόσωπο του Μουράτ».

Σύμφωνα με τη Θάλεια Ματίκα η ηρωίδα δεν απέχει πάρα πολύ από την δική της προσωπικότητα, «είναι ένα κορίτσι που ζει το σήμερα, έχουμε κοινά γνωρίσματα, είναι αρκετά συναισθηματική, είναι σκεπτόμενο άτομο».

Για τη Θάλεια Ματίκα το σήριαλ συγχρόνως είναι και μια αποκάλυψη γιατί, «αυτές τις περιοχές δεν τις είχα δει. Είναι ένα πολύ ενδιαφέρον ταξίδι, έχει μαγικά μέρη η περιοχή και αξίζει να τη δει κανείς, νιώθω τυχερή που μέσα από τη σήριαλ ανακαλύπτω αυτά τα μέρη».

Η Θάλεια Ματίκα πιστεύει ότι το σήριαλ θα βοηθήσει τους υπόλοιπους στην Ελλάδα να γνωρίσουν καλύτερα τη μειονότητα. «Δυστυχώς εγώ είχα ελάχιστες ως καμία γνώση πάνω σε αυτό το ζήτημα και ερχόμενη εδώ ανακάλυψα ένα καινούργιο κόσμο τον οποίο πραγματικά δεν τον γνώριζα και πιστεύω ότι πολύ άνθρωποι στην Αθήνα δεν γνωρίζουν το τι συμβαίνει εδώ πέρα».

Η Άννα Τσουκαλά υποδύεται το ρόλο της Μελέκ, της αρραβωνιαστικιάς του Μουράτ. «Είναι ένας υπέροχος ρόλος, η νοοτροπία αυτών των ανθρώπων είναι τελείως διαφορετική από αυτή που έχω μάθει εγώ τουλάχιστον στη δική μου οικογένεια. Μου δημιουργεί πολύ ενδιαφέρον μέσα στην ψυχή μου, είναι ένας υπέροχος ρόλος, η Μελέκ δείχνει όλη αυτή την αγάπη, όλη αυτή την αφοσίωση, όλη αυτή τη συγκρότηση που έχει».

Για την Άννα Τσουκαλά η Κομοτηνή είναι ένας ιδιαίτερος τόπος τον οποίο δεν τον βρίσκεις πουθενά αλλού στην Ελλάδα.

Η Κωνσταντίνα Ανδριοπούλου υποδύεται το ρόλο της Εμινέ της μαμάς της Μελέκ. «Θα έλεγα πως είναι μια γυναίκα που ζει απόλυτα την παράδοση της φυλής της και αγαπά πολύ το παιδί της, είναι πολύ φίλη με τη κόρη της αλλά δεν μπορεί να ξεφύγει από την διδαχή που έχει. Δηλαδή δεν ανήκει στη νεότερη γενιά των μουσουλμάνων που λίγο – λίγο συγχωνεύονται με τον υπόλοιπο κόσμο. Μέσα της συγκρούονται ο κόσμος που ζει και ο κόσμος που βιώνει μέσω της νιότης της κόρης της. Γίνεται νέα μέσα από την κόρη της και ταυτόχρονα γίνεται μαμά για να μάθει η κόρη της πώς πρέπει να διατηρήσει τη δική της παράδοση».

Η κ. Ανδριοπούλου έρχεται για πρώτη φορά στην Κομοτηνή και αγαπάει πολύ τον ρόλο της «είναι σπουδαία ιστορία να μεταμορφώνομαι σε ένα πλάσμα που δεν γνωρίζω, σε ένα πολιτισμό που τώρα τον μαθαίνω. Μπορεί σαν άνθρωπος να έχω ακούσματα, να έχω εικόνες αλλά για πρώτη φορά μαθαίνω, μελετώ. Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τις μουσουλμανικές οικογένειες που μας δέχτηκαν με τόση αγάπη, με τόση γενναιοδωρία, με τόση ομορφιά. Πραγματικά είναι πάρα πολύ καλοί άνθρωποι. Και να πω ότι αισθάνομαι ήδη καλυμμένη ως ηθοποιός γιατί είναι επικίνδυνο εγχείρημα να μεταμορφώνεσαι σε μια τόσο διαφορετική προσωπικότητα».

Σιμπέλ Χατζή Αλή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.