Μη ελεγχομενη η σταθμευση στον ποδηλατοδρομο

Παρά την πρεμιέρα πριν από ενάμιση μήνα, η έλλειψη ελέγχου έχει ως αποτέλεσμα να συνεχίζεται η πρότερη κατάσταση

Κενό γράμμα έχει μείνει το μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης στην περιοχή όπου διέρχεται ο ποδηλατόδρομος στο κέντρο της Κομοτηνής, μιας και παρόλο που το μέτρο ξεκίνησε να ισχύει εδώ και πάνω από ένα μήνα, η έλλειψη ελέγχου, ουσιαστικά την έχει ακυρώσει.
 
Επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, όπου η ελεγχόμενη στάθμευση ισχύει, παρόλο που σε αρκετές περιπτώσεις είναι θετικοί με το μέτρο, τείνουν να είναι σκωπτικοί τόσο για την αποτελεσματικότητά του -αν φυσικά είχε εφαρμοστεί αυστηρά- ιδιαίτερα όταν ο χρόνος παραμονής περιορίζεται στη μισή ώρα, που για πολλούς δεν είναι αρκετή ώστε οι πολίτες να κάνουν τις δουλειές τους, ειδικά όταν έχουν να κάνουν με τράπεζες, οι οποίες έχουν συστηματικά ουρές και καθυστερήσεις.
 
Και ενώ κάποιοι ζητούν να υπάρξει άμεσα λύση, είτε από το Δήμο είτε από την Τροχαία, άλλοι τόνισαν πως πρέπει να γίνεται έλεγχος, όμως η υποστελέχωση της Τροχαίας, και της αστυνομίας γενικότερα, καθιστά όνειρο θερινής νυκτός αυτή την εφαρμογή, ιδιαίτερα τη θερινή περίοδο όταν υπάρχουν πολλές άλλες απαιτήσεις. Η υποστελέχωση της τροχαίας άλλωστε φαίνεται και από το γεγονός ότι είναι δύσκολη η αστυνόμευση και στις θέσεις φορτοεκφόρτωσης που έχουν δημιουργηθεί εδώ και αρκετό διάστημα επάνω στον ποδηλατόδρομο, που αρκετές φορές κλείνονται.
 
Γενικότερα πάντως φαίνεται να υπάρχει μια σχετική αποδοχή, που μερικοί θα την χαρακτήριζαν και παραίτηση, για την κατάσταση στον ποδηλατόδρομο, που πηγάζει από τη γενικότερη εμπειρία τους με τα δημόσια έργα στην Κομοτηνή. Ένας μάλιστα επαγγελματίας κατά τη διάρκεια της συνομιλίας μας υπογράμμισε πως από τη στιγμή που έγινε ένα έργο σαν τον ποδηλατόδρομο, το οποίο, ανεξάρτητα από την κατασκευή, του δεν χρησιμοποιείται όσο θα έπρεπε ή όσο θα θέλαμε, δεν φαίνεται να υπάρχει απτός σχεδιασμός, τόσο για την αναπλήρωση των χαμένων θέσεων στάθμευσης αλλά και για τα συνοδευτικά του έργα που θα μεγιστοποιήσουν τα οφέλη και θα ελαχιστοποιήσουν τα προβλήματα.
 
 

Ανάγκη να τηρηθεί η ελεγχόμενη στάθμευση 

Ο «ΠτΘ» μίλησε για το θέμα και με τον πρόεδρο της ΟΕΒΕΣ κ. Ανέστη Βαφειάδη, ο οποίος έχει και επιχείρηση η οποία εδρεύει πλησίον του ποδηλατόδρομου. Ο κ. Βαφειάδης σημείωσε πως ενώ η ελεγχόμενη στάθμευση είναι ένα πολύ σωστό μέτρο, το οποίο θα μπορούσε να βάλει μια τάξη στο υπάρχον πρόβλημα της πόλης, δεν εφαρμόζεται.
 
Μόνο τις πρώτες μέρες, όταν και το θέμα πήρε δημοσιότητα, υπήρξε κάποιος περιορισμός της στάθμευσης, σταδιακά όμως επανήλθε στην πρότερη κατάσταση.
 
Υπάρχει από τη μια το θέμα του ποιος θα ελέγχει τα σταθμευμένα αυτοκίνητα, σε μια διελκυστίνδα μεταξύ Τροχαίας και Δήμου Κομοτηνής, που αναδεικνύει το πρόβλημα της έλλειψης δημοτικής αστυνομίας. Από την άλλη, όπως τόνισε ο κ. Βαφειάδης, ακόμα δεν έχουν μπει σε όλο το μήκος του ποδηλατόδρομου η κατάλληλη σήμανση, με αποτέλεσμα να καταστρατηγείται από κάποιους επαγγελματίες.
 
Οι επαγγελματίες παρόλα αυτά, συνεχίζουν να πιέζουν για το θέμα, θεωρώντας πως θα είναι προς όφελος όλων, γιατί και ο Δήμος θα έχει έσοδα, και η πόλη θα έχει καλύτερη οργάνωση και θα εξυπηρετούνται καλύτερα οι επαγγελματίες.
 
Στη συνέχεια ο κ. Βαφειάδης ανέφερε πως θα ήταν καλύτερο αν ο χρόνος στάθμευσης επεκτεινόταν στη μία ώρα, μιας και τα 30 λεπτά θεωρούνται μικρό χρονικό διάστημα για να παρατηρήσει πως το θέμα εντάσσεται στο γενικότερο πρόβλημα του κυκλοφοριακού στην πόλη, το οποίο εντείνεται από τα λεωφορεία που μπαίνουν μέσα στην πόλη και παίρνουν ή αφήνουν επιβάτες στη διάβαση που βρίσκεται στο βαρέλι του τροχονόμου, για αυτό και θεωρεί πως θα πρέπει να γίνει μια συνολική μελέτη και απόφαση για να τηρηθούν οι κανόνες όσο αφορά την ελεγχόμενη στάθμευση.
 
«Εμείς είμαστε στο πλευρό του Δήμου, από εκεί και πέρα να τηρήσει την ελεγχόμενη στάθμευση όπως πρέπει να τηρηθεί» υπογράμμισε κλείνοντας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.