Μετρουν ζημιες οι κερασοπαραγωγοι του Δημου Ιασμου απο την κακοκαιρια

Το 100% εκτιμά πως θα φτάσει η καταστροφή σε κάποιες περιπτώσεις ο Δήμαρχος Οντέρ Μουμίν

Κλιμάκιο του ΕΛΓΑ επισκέφτηκε τις πληγείσες περιοχές

Στο Δήμο Ιάσμου βρέθηκαν το πρωί της Τετάρτης κλιμάκια του ΕΛΓΑ, για να καταγράψουν τις ζημιές που υπέστησαν οι παραγωγοί από την κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή την Τρίτη.

Η σύντομη αλλά έντονη κακοκαιρία, που συνοδεύτηκε από χαλαζόπτωση, είχε ως αποτέλεσμα να πληγούν τόσο καλλιέργειες, κυρίως κερασιού, αλλά και το οδικό δίκτυο, που αντιμετωπίστηκαν με την επέμβαση των συνεργείων του Δήμου.

Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Ιάσμου κ. Οντέρ Μουμίν στο Ράδιο Παρατηρητής και τη Νατάσσα Βαφειάδου, υπήρξαν προβλήματα στην κεντρική αρτηρία στο οδικό δίκτυο Ιάσμου-Κοπτερού, τα οποία αποκαταστάθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Ο κ. Μουμίν σημείωσε με ικανοποίηση ότι εντός του Ιάσμου, ένα χώρο στον οποίο υπήρχε εδώ και χρόνια πρόβλημα, μετά την τεχνική παρέμβαση που πραγματοποιήσαν δεν υπήρχαν ιδιαίτερα θέματα, παρότι πάλι οι ποσότητες νερού από τον ορεινό όγκο ήταν μεγάλες.

Σημαντικές οι ζημιές στο κεράσι

Εκτεταμένες ζημιές πάντως υπάρχουν στους κερασοπαραγωγούς στην περιοχή του Γιακά, από τον οικισμό των Ασωμάτων μέχρι τον οικισμό της Φωλιάς, καθώς και στις περιοχές Κοπτερού, Πελεκητής και σε μερικά σημεία του Ιάσμου.

«Ήδη από το πρωί το κλιμάκιο του ΕΛΓΑ βρίσκεται στην περιοχή, και επισκεφτήκαμε τον Γιακά και θα συνεχίσουμε σε Πελεκητή και Κοπτερό» ανέφερε.

Μάλιστα ήδη η κερασοπαραγωγή είχε προβλήματα λόγω των ισχυρών ανέμων το προηγούμενο διάστημα, όμως η έντονη βροχόπτωση και το χαλάζι ήρθε να επιβαρύνει την κατάσταση.

Μάλιστα ο κ. Μουμίν εκτίμησε ότι σε κάποια σημεία μπορεί η ζημιά να φτάσει το 100%, παρόλο που αυτό θα φανεί μετά τους ελέγχους του ΕΛΓΑ.

Υπενθύμισε πάντως πως η διαδικασία των αποζημιώσεων είναι πολύ χρονοβόρα, φέρνοντας το παράδειγμα των περυσινών καταστροφών, όπου έχει πληρωθεί μέχρι τώρα μόνο το 65% των αποζημιώσεων.

Για αυτό και ο Δήμος Ιάσμου προτίθεται να κάνει συνεχείς παρεμβάσεις στα αρμόδια Υπουργεία, ώστε να μπορέσουν να λάβουν τις αποζημιώσεις οι κερασοπαραγωγοί το συντομότερο δυνατό.

Να σημειωθεί πως οι αναγγελίες ζημιών στις υπηρεσίες του Δήμου θα ξεκινήσουν από σήμερα και για 15 ημέρες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.