Μετρηστε τις συγκεντρωσεις ραδονιου στo σπιτι σας

Συνεργασία του δήμου Κομοτηνής με την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας

Με τη συνεργασία του δήμου Κομοτηνής και στο πλαίσιο του έργου ΠΡΙΣΜΑ (Δράση ΚΡΗΠΙΣ, ΕΣΠΑ 2007-2013 που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας υλοποιεί ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο χαρτογράφησης των συγκεντρώσεων ραδονίου σε κατοικίες του δήμου μας, αλλά και του συνόλου της ελληνικής επικράτειας. Συγκεκριμένα μετρώνται οι συγκεντρώσεις ραδονίου σε κατοικίες δειγματοληπτικά και καταχωρούνται στην εθνική βάση ραδονίου, προκειμένου να εκτιμηθεί η συμβολή του ραδονίου στη συνολική ετήσια έκθεση του πληθυσμού. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι εθελοντική.
 
Η ΕΕΑΕ πραγματοποιεί μετρήσεις συγκέντρωσης ραδονίου, χρησιμοποιώντας μια σειρά μεθόδων και ανιχνευτών. Για τις μετρήσεις της συγκέντρωσης ραδονίου σε κατοικίες και εργασιακούς χώρους χρησιμοποιούνται δοσίμετρα, που βασίζονται στην τεχνική των ανιχνευτών ιχνών.
 
Το δοσίμετρο τοποθετείται σε κατάλληλο σημείο της κατοικίας για διάστημα που κυμαίνεται από τρείς μήνες έως και έναν χρόνο. Στη συνέχεια το δοσίμετρο επιστρέφεται στην ΕΕΑΕ για την εργαστηριακή επεξεργασία και μέτρηση. Τα αποτελέσματα ανακοινώνονται εγγράφως στους ενδιαφερόμενους. Η μέθοδος, που χρησιμοποιείται από την ΕΕΑΕ, είναι διαπιστευμένη από το πρότυπο ISO 11665.
 
Στα πλαίσια του προγράμματος αυτού καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να δηλώσουν αίτηση συμμετοχής στο Τμήμα Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας του δήμου Κομοτηνής. Για πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στο τηλέφωνο 25310 22810, κ. Δερμεντζή Νίκη, καθώς επίσης στον διαδικτυακό τόπο http://eeae.gr/ακτινοπροστασία/μετρήσεις-ραδονίου.

Τι είναι το ραδόνιο

Το ραδόνιο είναι ένα φυσικό ραδιενεργό αέριο, το οποίο είναι άχρωμο, άοσμο, άγευστο και αδρανές, που προέρχεται από τη διάσπαση του ραδίου, θυγατρικό του ουρανίου. Λόγω της παρουσίας του στο έδαφος, στα πετρώματα και στο νερό, καθώς και στα προερχόμενα από αυτά οικοδομικά υλικά, το ραδόνιο βρίσκεται σε όλα τα κτίρια. Η υψηλή συγκέντρωση ραδονίου ενέχει σημαντικό κίνδυνο για την υγεία. Η μέτρηση που συνιστά η ΕΕΑΕ παρέχει ακριβή αποτελέσματα για τη συγκέντρωση ραδονίου σε εσωτερικούς χώρους, μέσω μιας εύκολης και οικονομικής διαδικασίας. Η μείωση της συγκέντρωσης του ραδονίου είναι εφικτή και μπορεί να πραγματοποιηθεί με απλές τεχνικές.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.