Μετρα-«σωσιβια» για την αγορα της Ροδοπης ανελαβαν να προωθησουν οι βουλευτες του ΣΥΡΙΖΑ

Ο νέος αναπτυξιακός νόμος στο επίκεντρο της συνάντησης με ΟΕΒΕΣ και Εμπορικό Σύλλογο

Τη δυνατότητα να συζητήσουν διεξοδικά τις πτυχές των ζητημάτων, που απασχολούν οριζόντια τους ανθρώπους της αγοράς στη χώρα μας, αλλά να θέσουν επί τάπητος τα ζητήματα με ειδικό ενδιαφέρον για τους εμπόρους και τους επαγγελματίες του νομού μας, είχαν το μεσημέρι του περασμένου Σάββατου οι πρόεδροι της Ομοσπονδίας και του Εμπορικού Συλλόγου και οι δύο βουλευτές Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ. Στη συνάντηση, που έλαβε χώρα στα γραφεία της Ομοσπονδίας κατόπιν πρόσκλησης προς τους βουλευτές από τους εκπροσώπους της τοπικής αγοράς, παρέστησαν επίσης μέλη της διοίκησης της ΟΕΒΕΣ και τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Ανέστης Βαφειάδης και η κ. Κική Κωνσταντινίδου παρουσίασαν αναλυτικά όλο το φάσμα των ζητημάτων, που απασχολούν στην παρούσα συγκυρία τον εμπορικό και τον επαγγελματικό κόσμο της Ροδόπης, δίνοντας όμως βαρύτητα- και καλώντας τους δύο βουλευτές να αναλάβουν σχετικές πρωτοβουλίες- στα ζητήματα εκείνα, που συνδέονται άμεσα με τις τοπικού βεληνεκούς δυνατότητες ανάπτυξης. 

«Σαν νομός να πάρουμε κάτι παραπάνω από τον αναπτυξιακό νόμο, ώστε να μπορέσουμε να ανταγωνιστούμε και τις όμορες χώρες»

Ειδικότερα, ο κ. Βαφειάδης επικέντρωσε σε τομείς, που επηρεάζουν άμεσα την τοπική οικονομία, όπως αυτούς της τουριστικής ανάπτυξης, της ανάπτυξης συνεργασιών με το πανεπιστήμιο, αλλά και της κατοχύρωσης ειδικών μέτρων για τον τόπο μας στον νέο αναπτυξιακό νόμο, που ετοιμάζει η κυβέρνηση. «Εκεί όπου πρέπει να συζητήσουμε πολύ σοβαρά, είναι ο νέος αναπτυξιακός νόμος που θα έρθει φαντάζομαι, μετά την αξιολόγηση», παρατήρησε, για να επισημάνει ότι «σαν νομός, σαν περιοχή ευελπιστούμε να πάρουμε κάτι παραπάνω, ώστε να μπορέσουμε να ανταγωνιστούμε και τις όμορες χώρες». Τονίζοντας την ανάγκη να μειωθούν οι ζημίες, που υφίσταται η τοπική αγορά από τη Βουλγαρία και δευτερευόντως από την Τουρκία, ζήτησε από τους δύο βουλευτές του νομού μας να συνδράμουν προς την κατεύθυνση της βελτίωσης του υφιστάμενου φορολογικού καθεστώτος. 

«Δεν έχουμε εκμεταλλευτεί καθόλου τον κάθετο άξονα, μόνο ζημίες ίσως μας αποφέρει»

Στον τομέα της τουριστικής ανάπτυξης, μέγιστη προτεραιότητα είναι η αξιοποίηση στο έπακρο του ελληνοβουλγαρικού άξονα. «Έχουμε αυτή τη ζωογόνο πηγή για το νομό μας και πρέπει να την εκμεταλλευτούμε στο έπακρο», υπογράμμισε ο κ. Βαφειάδης, για να διαπιστώσει με απογοήτευση ότι «δεν το έχουμε εκμεταλλευτεί καθόλου, μόνο ζημίες ίσως μας αποφέρει», και να επισημάνει την ανάγκη αντιστροφής των πραγμάτων, με αύξηση της επισκεψιμότητας και συγκράτηση των τουριστών στην περιοχή μας. «Αυτό θα έχει μόνο θετικά οφέλη, όχι μόνο για την τοπική οικονομία, αλλά και για την οικονομία της χώρας», σχολίασε. Για το λόγο αυτό ζήτησε από τους βουλευτές να προωθήσουν δράσεις, που θα αποφέρουν τέτοια αποτελέσματα, καθώς επίσης να ασκήσουν πίεση για την άρσης της απαγόρευσης διέλευσης λεωφορείων από τη Νυμφαία. 

Τα πρόστιμα «βραχνάς» για τον εμποροεπαγγελματικό κόσμο

Πάντως, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Βαφειάδης κάθε άλλο παρά αισιόδοξος για το μέλλον της αγοράς εμφανίστηκε. «Καθημερινά κλείνουν κι άλλα καταστήματα», σημείωσε, προβλέποντας βάσει και των μετρήσεων, που έχει κάνει η ΓΣΕΒΕΕ, ότι το 2016 δεν προμηνύεται να είναι καλή χρονιά για τους εμποροβιοτέχνες και τους εμπόρους. Αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, επισήμανε, διακρίνοντας ως έναν από αυτούς τους απανωτούς καθημερινούς ελέγχους που υφίστανται οι επιχειρήσεις. «Έχουμε πάρα πολλά πρόστιμα, δυσανάλογα με το βάρος των επιχειρήσεων», εξήγησε, «κι απ’ ό,τι μαθαίνουμε δεν εισπράττονται αυτά τα πρόστιμα. Επομένως γιατί επιβάλλονται; Μόνο για να επιβαρύνουν και να κλείνουν τις επιχειρήσεις. Δε βλέπω άλλη λογική πάνω σ’ αυτά τα μέτρα που παίρνονται».
 
Τέλος, σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την κάλυψη των ανασφάλιστων και την παύση των ποινών για οφειλέτες του ΟΑΕΕ, ο κ. Βαφειάδης σημείωσε πως «ό,τι γίνεται προς τη θετική κατεύθυνση, το αναγνωρίζουμε και το προωθούμε». «Αλλά δεν αρκούν αυτά», επισήμανε, εστιάζοντας στην ανάγκη να μειωθούν τα ασφάλιστρα του ΟΑΕΕ, ώστε να μπορούν οι επαγγελματίες να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους και να κλείσει και η «μαύρη τρύπα» του Οργανισμού. 

Κωνσταντινίδου Κική «Είμαστε σχεδόν σε στάση εμπορίου και σε οριστική έλλειψη ρευστότητας στην αγορά»

Από την πλευρά της η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, κ. Κωνσταντινίδου, χαρακτήρισε πολύ μεγάλης σημασίας για τον τόπο τη συνάντηση με τους δύο βουλευτές, εκφράζοντας την προσδοκία ότι με τις ενέργειές τους θα καταφέρουν να ανακουφίσουν τον εμπορικό και επαγγελματικό κόσμο της περιοχής από τις μεγάλες δοκιμασίες, που υφίστανται. «Είμαστε σχεδόν σε στάση εμπορίου και σε οριστική έλλειψη ρευστότητας στην αγορά», τόνισε η κ. Κωνσταντινίδου, «και αυτό δεν μπορούμε να το αντέξουμε άλλο». Καταλήγοντας τόνισε την ιδιαίτερη σημασία, που δίνει ο επιχειρηματικός κόσμος της περιοχής μας στον αναπτυξιακό νόμο, που σχεδιάζεται. 

Μουσταφά Μουσταφά «Μετά της αξιολόγηση θα υπάρξει ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας και η τοπική οικονομία θα πάρει το μερίδιό της»

Από την πλευρά των δύο βουλευτών, ο κ. Μουσταφά Μουσταφά αναγνώρισε καταρχήν ότι στην περιοχή μας υπάρχουν αρκετά προβλήματα, που απορρέουν από την απόστασή της από τα μεγάλα κέντρα και από τη γειτνίασή της με τη Βουλγαρία και την Τουρκία. Εκφράζοντας την πεποίθηση ότι μετά από την αξιολόγηση και την έναρξη της συζήτησης για το χρέος θα υπάρξει ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας, εκτίμησε ότι την ίδια ανοδική πορεία θα ακολουθήσει και η τοπική οικονομία της Ροδόπης, παίρνοντας το μερίδιό της από το γενικότερο θετικό αντίκτυπο. Αναγνώρισε ωστόσο ότι χρίζουν ιδιαίτερης φροντίδας τα ιδιαίτερα προβλήματα, που αντιμετωπίζει η περιοχή μας, επισημαίνοντας ότι «όλα αυτά θα προσπαθήσουμε να τα συγκεράσουμε και στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, που θα έρθει, αλλά και με τις παρεμβάσεις μας, όπως μέχρι τώρα ήδη έχουμε κάνει, και για την φορολογία και για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τη γειτνίαση με χώρες με χαμηλότερους συντελεστές». «Γι’ αυτά τα ζητήματα έχουμε κάνει συζητήσεις», κατέληξε, «και προσπαθούμε να βρούμε λύσεις, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς της περιοχής μας». 

Αϊχάν Καρά Γιουσούφ «Εφικτή η διαμόρφωση ειδικού φορολογικού καθεστώτος για τις παραμεθόριες περιοχές»

Στον αθέμιτο φορολογικό ανταγωνισμό, που υφίστανται οι επιχειρήσεις της περιοχής μας, λόγω του διαφορετικού φορολογικού συστήματος στις όμορες χώρες, επικέντρωσε και ο έτερος βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αϊχάν Καρά Γιουσούφ. Τασσόμενος υπέρ της εξαγγελθείσας διαμόρφωσης ειδικού φορολογικού καθεστώτος για τις παραμεθόριες περιοχές, ο κ. Καρά Γιουσούφ εξέφρασε την εκτίμηση ότι το επίμαχο μέτρο είναι εφικτό να θεσμοθετηθεί και διαβεβαίωσε ότι «θα προσπαθήσουμε να πείσουμε την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία, ώστε να πορευτούν σε αυτήν την κατεύθυνση». 

Τάκης Χαρίτου «Συμμεριζόμαστε τις αγωνίες των επαγγελματιών και των εμπόρων και οφείλουμε από κοινού να αναζητήσουμε λύσεις»

Τέλος, ο κ. Τάκης Χαρίτου, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτήρισε ανοιχτή και ειλικρινή τη συζήτηση με τους εκπροσώπους των επαγγελματιών και των εμπόρων, επισημαίνοντας ότι «συμμεριζόμαστε τα προβλήματα, τις ανησυχίες και τις αγωνίες τους και οφείλουμε από κοινού να αναζητήσουμε λύσεις». Απαριθμώντας μια σειρά από άμεσες πρωτοβουλίες, που ανέλαβαν να προωθήσουν οι βουλευτές και τα στελέχη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, κάλεσε τους εκπροσώπους του επαγγελματικού και του εμπορικού κόσμου να συμβάλουν με τις προτάσεις τους, από κοινού με τους άλλους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς της περιοχής, «έτσι ώστε να υπάρξει ένα κοινό, ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο σχέδιο που θα δώσει ώθηση στην τοπική οικονομία».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.