Μετρα κοινωνικης πολιτικης απο το Δημο Κομοτηνης

Πολύωρη ήταν η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής, η οποία έλαβε χώρα το βράδυ της Πέμπτης στο Δημοτικό Κατάστημα κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν 22 θέματα. Ιδιαίτερης σημασίας τα θέματα που αφορούσαν στην κοινωνική πολιτική του δήμου, με τα οποία ελήφθησαν μέτρα στήριξης ευπαθών κοινωνικών θεμάτων.

Κάνοντας ένα γενικό σχόλιο ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Μέτιος για τα θέματα του δημοτικού συμβουλίου ανέφερε ότι αυτά στο πρώτο μέρος αφορούσαν απολογισμούς νομικών προσώπων και ισολογισμούς δημοτικών επιχειρήσεων. «Ήταν θέματα τα οποία έπρεπε να συζητηθούν γιατί εκκρεμούσε εδώ και πολύ και καιρό η συζήτηση, τα οποία βέβαια δεν ήταν της σοβαρότητας των θεμάτων που αντιμετωπίσαμε στη ΔΕΥΑΚ και στην Επιχείρηση Τουριστικής Ανάπτυξης, αλλά έπρεπε να συζητηθούν και αυτό έγινε».

Αναπροσαρμογή τελών και δικαιωμάτων

Μιλώντας για το στόχο των μέτρων ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Μέτιος ανέφερε ότι «ο βασικός μας στόχος ήταν διπλός, νοικοκυρεύουμε τα οικονομικά του δήμου και δεύτερον σεβόμαστε και προστατεύουμε τους αδύνατους. Με βάση αυτή τη βασική αρχή επεξεργασθήκαμε την αναπροσαρμογή των τελών και δικαιωμάτων για το 2008.

Συγκεκριμένα, τα τέλη πεζοδρομίου για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια δεν αυξάνονται, προχωρούμε δε και σε πολύ μικρές μειώσεις που προκύπτουν από την στρογγυλοποίηση των τιμών. Αναγνωρίζουμε τα προβλήματα που υπάρχουν στην αγορά και με την απόφασή μας αυτή πιστεύουμε ότι στηρίζουμε τους τοπικούς επιχειρηματίες. Αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι η απόφασή μας να διεκδικήσουμε τα τέλη τα συγκεκριμένα από εκείνους που ξεφεύγουν. Αποφασίσαμε λοιπόν όλοι να είναι συνεπείς στην υποχρέωσή τους αυτή».

Δικαιώματα από τη χρήση δημοτικών κτημάτων

«Υπάρχουν ορισμένα δημοτικά κτήματα που κάποιοι τα κατέχουν αυθαίρετα. Αυτά είναι λίγα και είναι στο κέντρο και περιμετρικά αυτού. Όσοι λοιπόν καταλαμβάνουν αυθαίρετα αυτά τα κτίσματα, πληρώνουν 30 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, εφόσον είναι στην πρώτη ζώνη, 25 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο εφόσον είναι στην δεύτερη ζώνη και για όσους είναι εκτός σχεδίου 15 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Όλες αυτές οι τιμές είναι ετησίως. Σ’ αυτή την κατηγορία έχουμε έσοδα και από τις βιομηχανίες και βιοτεχνίες που χρησιμοποιούν το δικό μας ΧΥΤΑ και εναποθέτουν τα απορρίμματά τους, όπου από 16 ευρώ ετησίως τον τόνο τα αυξάνουμε σε 20 ευρώ το χρόνο. Πέρα από τις βιομηχανίες, το ΧΥΤΑ Κομοτηνής το χρησιμοποιούν και δήμοι για τους οποίους προτείναμε να παραμείνει η τιμή 10 ευρώ για κάθε τόνο».

Τέλη διαφήμισης

«Τα τέλη διαφήμισης είναι πολύ χαμηλά. Κάθε χρόνο εισπράττουμε περίπου 12000 ευρώ. Αυτό οφείλεται στο ότι δεν έχει ορισθεί πλήρως ο χώρος στον οποίο μπορεί κάποιος να τοποθετήσει διαφημιστικά πλαίσια, αλλά και στο γεγονός ότι δεν έχει γίνει καταγραφή όλων των παράνομων διαφημιστικών πλαισίων, κυρίως όμως οφείλεται στην πολύ χαμηλή μίσθωσης των πλαισίων της δημοτικής συγκοινωνίας, τα οποία είναι 310 ευρώ το χρόνο. Τον έβδομο μήνα του 2006 είχε υπογραφεί μία σύμβαση με μία εταιρεία που θα διαρκέσει μέχρι το 2012. Θεωρούμε ως διοίκηση ότι η τιμή αυτή είναι πάρα πολύ χαμηλή και καθηλώνει τα έσοδά μας σε χαμηλό επίπεδο. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις προτείνουμε αύξηση 100%, εκτός από τις περιπτώσεις εκείνες που η διαφήμιση αποτελεί κοινωνικό μήνυμα».

Τέλη χρήσης λαϊκών αγορών

«Προεκλογικά είχαμε υποσχεθεί τη μείωση των τελών της λαϊκής αγοράς κατά 50%. Τηρούμε αυτή την προεκλογική μας δέσμευση και μειώνουμε κατά 50% τα συγκεκριμένα τέλη κατά τη διάρκεια της τετραετίας. Απλώς θα γίνει με 12,5% το χρόνο γιατί θέλουμε η λαϊκή αγορά να παραμείνει ζωντανή και να κρατήσουμε χαμηλά το κόστος προϊόντων».

Τέλη στάθμευσης

«Πριν ολοκληρωθεί η μελέτη για το κυκλοφοριακό η απόφασή μας είναι να μην αυξήσουμε τα τέλη, άρα παραμένουν σταθερά τα τέλη στάθμευσης που αφορούν είτε μέσα στο πάρκινγκ είτε στην πόλη και στις μόνιμες κάρτες κατοίκων. Εδώ αυξάνουμε – με βάση τη λογική ότι ο ρυπαίνων και ο παρανομών πληρώνει τα περισσότερα – το πρόστιμο παράνομης στάθμευσης από 20 σε 30 ευρώ, δηλαδή έχουμε μία αύξηση του 50%».

Υπόλοιπα τέλη

«Σταθερά παραμένουν τα τέλη ακίνητης περιουσίας, τα τέλη διαμονής παρεπιδημούντων, τα τέλη βοσκής αναγνωρίζοντας το χαμηλό εισόδημα των κτηνοτρόφων».

Δικαιώματα χρήσης δημοτικών νεκροταφείων

«Παραμένουν σταθερά όλα τα δικαιώματα που έχουν να κάνουν με την ταφή και την ανακομιδή, απλά απόφασή μας είναι να διπλασιάσουμε την αγορά τάφου, γιατί είναι αρκετά πιθανόν, και μάλιστα στο άμεσο μέλλον, να δημιουργηθεί πρόβλημα χώρου και να υπάρξουν δυσκολίες στην απαλλοτρίωση όμορων ακινήτων, γι’ αυτό και προχωρήσαμε στον διπλασιασμό της τιμής».

Τέλη καθαριότητας και φωτισμού

«Είναι τα τέλη που πληρώνουν όλοι οι δημότες μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ για την καθαριότητα και τον φωτισμό. Η απόφασή μας εδώ είναι της αύξησης του 5% στη λογική ο έχων να πληρώνει περισσότερα και ίσως είναι η πιο σημαντική απόφαση του χθεσινού δημοτικού συμβουλίου που αφορά στην απαλλαγή τελών φωτισμού και καθαριότητας της μόνιμης κατοικίας σε ειδικές ομάδες συμπολιτών μας. Η απόφαση αφορά τους άπορους δημότες με εισόδημα 6000 ευρώ, οι οικογένειες με άτομα με ειδικές ανάγκες με ποσοστό μόνιμης αναπηρίας 67% και άνω και με εισόδημα ετησίως εντός του αφορολογήτου ορίου, όπως ορίζεται από τις αρμόδιες αρχές, δημότες αρχηγοί οικογενειών με τρία τέκνα και άνω και εισόδημα ετησίως εντός αφορολογήτου ορίου. Αυτές οι τρεις κατηγορίες, με τα συγκεκριμένα οικονομικά όρια πήραμε την απόφαση να απαλλαγούν από τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού. Μέσα στο επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν από το δήμο τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να συνοδεύουν την αίτηση του κάθε ενδιαφερόμενου, που εκτιμά ο ίδιος ότι ανήκει σε αυτές τις κατηγορίες. Στη συνέχεια θα υπάρχει ένας έλεγχος από την υπηρεσία μας, αν τα δικαιολογητικά είναι πραγματικά, και θα προχωρούμε στη μείωση του ποσού».

Μιλώντας για το σκεπτικό λήψης των συγκεκριμένων μέτρων ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Χρήστος Μέτιος τόνισε ότι «μία πραγματικά σύγχρονη πόλη πρέπει να δείχνει το ενδιαφέρον της, πέραν των άλλων, και σε εκείνους τους συμπολίτες μας που έχουν προβλήματα και γι’ αυτό όλο το προηγούμενο διάστημα σχεδιάσαμε και αποφασίσαμε την συγκεκριμένη πρόταση για πλήρη απαλλαγή των τελών καθαρισμού και φωτισμού, την οποία βέβαια θα επεκτείνουμε και στα δικαιώματα ταφής και ανακομιδής για τα άτομα των συγκεκριμένων κατηγοριών εφόσον αυτό είναι νόμιμο».

Υπόλοιπα θέματα

Το τεχνικό πρόγραμμα ψηφίσθηκε ομόφωνα, η έγκριση της τροποποίησης της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ δήμου Κομοτηνής, της Επιτροπής Ερευνών του ΔΠΘ, της ΔΕΑΚΟ και της Αναπτυξιακής Ροδόπης Α.Ε. ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία. Ομόφωνα πέρασε η έγκριση ή μη της τροποποίησης της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Δήμου Κομοτηνής, ΔΟΝΑ, ΔΕΠΑΚ και ΔΕΤΑΚΟΜ, όπως και η έγκριση ή μη τροποποίηση εν μέρει της υπογραφείσας σύμβασης μεταξύ Δήμου Κομοτηνής και του επικεφαλής εταίρου Anci Basilicata στα πλαίσια υλοποίησης του διακρατικού προγράμματος MIDA.

Τ.Β.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.