Μετωπο κατα των λιγνιτων στη Δραμα

Αργύρης Πατακάκης, Αντιπεριφερειάρχης Δράμας «Αυτά να τα ξεχάσουν, ένας εύφορος και γόνιμος κάμπος δεν θα γίνει κρανίου τόπος»

Σταθερά σε εγρήγορση κατά των όποιων σχεδίων για εκμετάλλευση των λιγνιτών της Δράμας η τοπική κοινωνία, τονίζει ο Αντιπεριφερειάρχης 

 
Την κάθετη αντίδραση τόσο του ιδίου όσο και όλης της κοινωνίας της Δράμας στα σενάρια που θέλουν αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος της ΔΕΗ για τη δημοπράτηση των κοιτασμάτων με στόχο τη δημιουργία εργοστασίων εξόρυξης λιγνιτών και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εξέφρασε μιλώντας στον «ΠτΘ» ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Αργύρης Πατακάκης.
 
Το θέμα ανακίνησε δημοσίευμα ιστοσελίδας που ασχολείται με ενεργειακά θέματα,  στο οποίο αναφέρεται πως το υπουργείο Ενέργειας, αναζητώντας λύσεις ώστε η χώρα να συμμορφωθεί με την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για το θέμα του ανοίγματος της αγοράς ενέργειας και την άρση του μονοπωλίου στην παραγωγή ενέργειας της ΔΕΗ, εξετάζει την ανάθεση σε ιδιώτες των ανεκμετάλλευτων κοιτασμάτων της Δράμας, της Ελασσόνας, της Βεγόρας, και της Βεύης.
 
Και αυτό γιατί οι νομικές υπηρεσίες του Υπουργείου ερμηνεύοντας την απόφαση του δικαστηρίου,  θεωρούν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι η παραχώρηση των ορυχείων συνιστά μονόδρομο, προκειμένου να μην επανέλθουν σενάρια “Μικρής ΔΕΗ”.
 
Η λύση που φέρεται να συζητείται είναι παρόμοια με εκείνη του 2009, για αποκλειστική πρόσβαση ιδιωτών στα παραπάνω κοιτάσματα, εκτιμώντας ότι μια τέτοια κίνηση θα οδηγήσει σε ικανοποίηση των δικαστικών απαιτήσεων.
 
Το σχέδιο παραχώρησης λιγνιτικών αποθεμάτων, φέρεται να είναι παρόμοιο με εκείνο που είχε προτείνει η κυβέρνηση Παπανδρέου το 2009, και το οποίο είχε αποδεχτεί η Κομισιόν, όμως συνάντησε τις σφοδρές αντιδράσεις των κατοίκων της Δράμας  και των υπολοίπων περιοχών, που δεν επιθυμούσαν ρυπογόνες επενδύσεις στην περιοχή τους.
 
 

«Τι θα φάμε, κάρβουνα;»

 
Άλλωστε οι τοπικές κοινωνίες, όπως αυτή της Δράμας, παραμένουν πάντα σε εγρήγορση, κάτι που απέδειξαν τόσο το 2009 όσο και στις αρχές του 2015, όταν εμφανίστηκαν εκ νέου δημοσιεύματα που ήθελαν τον τότε Υπουργό κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη να μελετά την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων.
 
Τότε ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Αργύρης Πατακάκης είχε εκφράσει την κάθετη αντίθεση της τοπικής κοινωνίας, μια αντίθεση που δύο χρόνια μετά παραμένει το ίδιο σταθερή.
 
«Αυτά να τα ξεχάσουν, ένας εύφορος και γόνιμος κάμπος δεν θα γίνει κρανίου τόπος» σημείωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως σε όλη την Ευρώπη, μετά τη συμφωνία του Παρισιού, προγραμματίζεται η δραστική μείωση  όλων των στερεών καυσίμων, και ιδιαίτερα αυτών που επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο το περιβάλλον
 
«Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι αυτές που μπορούν να δώσουν μια άλλη δυναμική και αυτό θα κάνουμε, είμαστε εντελώς αντίθετοι» ανέφερε, τονίζοντας πως στα μεγάλα λιγνιτωρυχεία της Πτολεμαΐδας και των γύρω περιοχών οι θέσεις εργασίας έρχονται με κόστος την ανθρώπινη υγεία και ζωή. Όπως σημείωσε, τον πρώτο λόγο σε αυτές τις επενδύσεις έχουν οι τοπικές κοινωνίες, που μπορούν να ανατρέψουν αυτούς τους σχεδιασμούς, υπενθυμίζοντας το παράδειγμα των επενδύσεων χρυσού στη Θράκη.
 
«Δεν μπορεί να μας αγνοήσει κανένας, δεν μπορεί να καταστρέψουν ένα γόνιμο κάμπο, να χάσουμε και τον υδροφόρο ορίζοντα, δεν θα μπορούμε να σπείρουμε τίποτα, τι θα φάμε, τα κάρβουνα;» έκλεισε. 

1550εκ. τόνοι βεβαιωμένα αποθέματα από τα οποία 960 εκ. τόνοι απολήψιμα 

Η ιστορία των κοιτασμάτων της Δράμας έχει αρκετά μεγάλο παρελθόν, μιας και ακόμα από το 1991 η ΔΕΗ πρότεινε ένα σχέδιο εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων με την δημιουργία εργοστασίων εξόρυξης λιγνιτών και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
 
Η αντίδραση της τοπικής κοινωνίας τότε είχε αποτρέψει τα σχέδια, που αναδύθηκαν ξανά στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας, για να συναντήσουν ξανά την αντίδραση παρά την επερχόμενη κρίση και την παραδοσιακά υψηλή ανεργία στην περιοχή.
 
Να υπενθυμίσουμε πως ο λιγνίτης της Δράμας διαθέτει ικανά αποθέματα για την τροφοδοσία σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος τουλάχιστον 1200MW
και 1550εκ. τόνους βεβαιωμένα αποθέματα από τα οποία 960 εκ. τόνους απολήψιμα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.