«Μετωπικη» και «βαριες κουβεντες» στη συζητηση για τον πολιτιστικο προιον της Κομοτηνης

Φ.Καζάκου: «Στο θέμα του πολιτισμού είστε ανύπαρκτοι»-Γ.Πετρίδης: «Διατίθενται παραπάνω, για να πληρωθεί πολιτιστικό προϊόν περασμένων θητειών από ό,τι για να πληρωθεί πολιτιστικό προϊόν του παρόντος»-Ν. Λιβεριάδου: «Πληρώνουμε 100.000 ευρώ για τα Χριστούγεννα του 2010 και είμαστε στα δικαστήρια για πράγματα που πιθανά δεν έγιναν»

Σε πεδίο μάχης-ευτυχώς λεκτικής- μετατράπηκε το δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής κατά τη διάρκεια της προχθεσινής συνεδρίασης, με αφορμή τη συζήτηση επί του ισολογισμού του 2014 και του προϋπολογισμού του 2016 της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού. Η συζήτηση «πυροδοτήθηκε» από τη στιγμή, που η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, κ. Φελίνα Καζάκου, δήλωσε την πρόθεση της παράταξής της να απέχει από αυτήν, αφού διαφωνεί με τη συνολική πολιτική που ακολουθείται από τον δήμο στον τομέα του πολιτισμού.
 
 

Νατάσα Λιβεριάδου
 
«Είχαμε κληρονομήσει πάνω από 1 εκατ. ευρώ οφειλές, οι οποίες πλέον περιορίστηκαν στα επίπεδα των 350.000 ευρώ περίπου»

 
Νωρίτερα η πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑΚ, κ. Νατάσα Λιβεριάδου, είχε εξηγήσει ότι στη διάρκεια της πρώτης τετραετίας ακολουθήθηκε μια πολιτική «συμμαζέματος» των οικονομικών της επιχείρησης, αφού είχε κληρονομήσει πάνω από 1 εκατ. ευρώ οφειλές, οι οποίες πλέον περιορίστηκαν στα επίπεδα των 350.000 ευρώ περίπου. Αφού υπογράμμισε ότι η ΔΚΕΠΠΑΚ ως δημοτική επιχείρηση, που δημιουργήθηκε το 2011, «δεν χρωστάει ούτε ένα σεντς πουθενά, αλλά πληρώνει την επόμενη μέρα σε όποια συναλλαγή έχει, κάτι που θεωρώ ότι είναι από τα πιο σημαντικά πράγμα», επισήμανε ότι ταυτόχρονα καλείται να πληρώσει οφειλές προηγούμενων ετών, για τις οποίες δέχεται καθημερινά οχλήσεις. «Έχει γίνει ένας μεγάλος αγώνας, για να μπορέσουμε να έχουμε ένα πρόσωπο», σχολίασε.
 
Επιπλέον ανέφερε ότι «η πρώτη χρονιά στην οποία ξανοίχτηκε η ΔΚΕΠΠΑΚ και έκανε λίγα περισσότερα πράγματα ήταν το 2015», για να επισημάνει ότι «σαφώς θα πρέπει να γίνουν περισσότερα πράγματα, θα προσπαθήσουμε τουλάχιστον στην καινούργια χρονιά να το κάνουμε αυτό, μιας και είμαστε τώρα πιο άνετοι».
 
 

Φελίνα Καζάκου
 
«Κάποια στιγμή θα πρέπει να πάψουμε να είμαστε διαχειριστές»

 
Την ώρα, που ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, κ. Νότης Χαραλαμπίδης ρώτησε το σώμα αν εγκρίνεται ομόφωνα το υπό συζήτηση θέμα, η επικεφαλής της παράταξης «Εμείς… η Πόλη» ανακοίνωσε ότι η παράταξή της απέχει, για το λόγο ότι «διαφωνούμε πλήρως με την πολιτική που ακολουθείται στον πολιτισμό». Ακολούθως η κ. Καζάκου κατήγγειλε πως, παρότι είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΔΚΕΠΠΑΚ, δεν προσεκλήθη στις συζητήσεις για τον προϋπολογισμό και για το σχέδιο δράσης της επιχείρησης. Συνέχισε δε τονίζοντας ότι «κάποια στιγμή θα πρέπει να πάψουμε να είμαστε διαχειριστές, να βάλουμε έναν στόχο και να κάνουμε πέντε πράγματα σε αυτήν την πόλη».
 
 

Η ώρα διεξαγωγής των συνεδριάσεων της ΔΚΕΠΠΑΚ «άναψε τα αίματα»

 
Η πρώτη, οργισμένη μάλιστα, αντίδραση ήρθε από την πλευρά της κ. Λιβεριάδου, η οποία διέψευσε κατηγορηματικά τη μομφή της κ. Καζάκου ότι δεν προσκλήθηκε στις ανωτέρω συνεδριάσεις, ενώ συνέχισε αποκαλύπτοντας ότι έχει παραβρεθεί μόνο σε μία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου. «Τα βάζετε στη 1 το μεσημέρι που όλοι εργάζονται», ανταπάντησε η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, ενώ στη συνέχεια «εξερράγη» με αφορμή κάποιο σχόλιο του κ. Δημήτρη Καρασταύρου, που καθόταν πλησίον της, και τόνισε με αυστηρό ύφος ότι «οι δημότες αυτής της πόλης σας δώσαμε την εντολή πριν από ενάμιση χρόνο να αποδείξετε τι μπορείτε να κάνετε για αυτήν την πόλη, αλλά στο θέμα του πολιτισμού είστε ανύπαρκτοι».
 
 

Γιώργος Πετρίδης
 
«Ίσως, επειδή μιλούσαν για τον προϋπολογισμό, να μην σας κάλεσαν για να μην υπάρξει καμία παρενέργεια»

 
Σε αυτό το σημείο πήρε τον λόγο ο δήμαρχος, κ. Γιώργος Πετρίδης, που κάθε άλλο κατεύνασε με τα σχόλιά του τα πνεύματα. Αρχικά σχολίασε με νόημα ότι «είναι επιλογή, από την υποχρέωση να συμμετέχει στο Δ.Σ. μιας Επιχείρησης, την οποία υπηρέτησε και η ίδια ως πρόεδρος, να προτάσσει τα επαγγελματικά της καθήκοντα». Έσπευσε να αντιτείνει ωστόσο ότι «κι εγώ ήμουν επαγγελματίας ως δημοτικός σύμβουλος και στις υποχρεώσεις μου ήμουν συνεπής, ακόμα και σε ώρες εργάσιμες. Το ίδιο και αρκετοί συνάδελφοι εδώ μέσα. Αλλά αυτό είναι αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός. Δεν μπορείτε όμως να λέτε ότι δε συμμετέχετε στις αποφάσεις της ΔΚΕΠΠΑΚ, όταν προσκαλείστε και δεν είστε στα διοικητικά συμβούλια».
 
Συνεχίζοντας με το ίδιο ύφος και εν είδει αστεϊσμού παρατήρησε απευθυνόμενος στην κ. Καζάκου ότι «ίσως, επειδή μιλούσαν για τον προϋπολογισμό, να μην σας κάλεσαν για να μην υπάρξει καμία παρενέργεια εξαιτίας της πρότερης διαχείρισης των οικονομικών στις αντίστοιχες επιχειρήσεις». «Και πολιτικά όμως», προσέθεσε, «μπορεί η κ. Λαφτσή να ασκεί μια κριτική ή να ζητάει να μάθει ποιο είναι το πολιτιστικό προϊόν, που παράγεται, σε σχέση με τα χρήματα που δαπανώνται, αλλά άνθρωποι οι οποίοι έχουν θητεύσει σε αυτές τις θέσεις και οφείλουν να γνωρίζουν-και προσωπικά θεωρώ ότι εσείς γνωρίζετε-δε δικαιούνται τώρα να λένε ότι δεν υπάρχει πολιτιστικό προϊόν με βάση τα κονδύλια που διατίθενται. Όταν τα κονδύλια που διατίθενται για να πληρωθεί πολιτιστικό προϊόν περασμένων θητειών είναι παραπάνω από τα κονδύλια που διατίθενται για να πληρωθεί πολιτιστικό προϊόν του παρόντος…». Καταλήγοντας, ο κ. Πετρίδης ανέτρεξε στα Ελευθέρια του 2007, για τα οποία υποστήριξε ότι δαπανήθηκαν 200.000 ευρώ και τόνισε, στρεφόμενος προς τη μείζονα αντιπολίτευση, ότι «περιμένω τη διάψευσή σας…».
 
 

Δεύτερος γύρος «εκρήξεων» με αφορμή τον χριστουγεννιάτικο στολισμό του 2010

 
Στη συνέχεια πήρε εκ νέου τον λόγο η κ. Καζάκου, η οποία προκάλεσε τους παραβρισκόμενους να εξετάσουν σε τι κατάσταση βρίσκονται οι πάγιες εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός των Χριστουγέννων, που όπως κατήγγειλε «βρίσκονται στις αποθήκες στο Νέο Σιδηροχώρι εδώ και 5 χρόνια και δεν μπήκαν στον κόπο να τοποθετήσουν ένα προστατευτικό για να μην καταστραφούν».
 
Ακολούθησε νέα «έκρηξη» της κ. Λιβεριάδου, που έγινε αρχή για έναν νέο κύκλο αντιπαράθεσης με την κ. Καζάκου. «Γνωρίζετε τι ποσό πληρώνουμε για τα Χριστούγεννα του 2010;», ρώτησε η κ. Λιβεριάδου, για να απαντήσει η ίδια ότι πρόκειται για 100.000 ευρώ και να επισημάνει ότι «είμαστε στα δικαστήρια για πράγματα που πιθανά δεν έγιναν κιόλας». Όσον αφορά στην καταγγελία της κ. Καζάκου, η πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑΚ απάντησε ότι «εκείνα, τα οποία βρήκαμε στο Σιδηροχώρι και τα οποία στοίχησαν 150.000 ευρώ τα αξιοποιήσαμε». «Τα αξιοποιήσαμε μέχρι που φθάρηκαν κιόλας», συνέχισε, «όλα εκείνα τα γυάλινα, που κάθε αρκούδα στοίχιζε τρία χιλιάρικα, χρησιμοποιήθηκαν και για την Αίγειρο και για το Σιδηροχώρι, για το λόγο ότι έπρεπε να στολιστούν και οι άλλοι οικισμοί».
 
«Με 600.000 ευρώ ο δήμος Δράμας κάνει τρία κολλητά γεγονότα, με χιλιάδες επισκέπτες και τόνωση της τοπικής αγοράς», παρενέβη εκ νέου η κ. Καζάκου, για να επισημάνει εμφατικά ότι «δεν έχουμε καταλάβει ακόμα τι γίνεται σε αυτόν τον δήμο… Λυπάμαι!». «Εσείς το καταλάβατε;», αντέτεινε η κ. Λιβεριάδου, για να συνεχίσει με σειρά ερωτημάτων: «Γιατί δεν το κάνατε; Τι κάνατε; Τις συναυλίες που δίναμε 50.000 ευρώ;».
 
Κάπου εκεί παρενέβη για δεύτερη φορά ο δήμαρχος Κομοτηνής- «πυροσβεστικά» αυτή τη φορά- για να δεσμευτεί ότι σύντομα, σε νέο δημοτικό συμβούλιο, η διοίκηση θα επανέλθει στο θέμα του πολιτιστικού προϊόντος για να απαντήσει συνολικά στα ζητήματα που έθιξε η  κ. Καζάκου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.