Μετεγκατασταση του Αλαν Κογιου και παραχωρηση τιτλων ιδιοκτησιας στους κατοικους του Ηφαιστου

Ζητήματα που αφορούν στο Δήμο Κομοτηνής, μεταξύ των οποίων η μετεγκατάσταση του Αλάν Κογιού και η παραχώρηση τίτλων ιδιοκτησίας στους κατοίκους του Ηφαίστου, συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης του δημάρχου Κομοτηνής Δημήτρη Κοτσάκη με τον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Δημήτρη Σταμάτη, που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του κ. δημάρχου.

Μετά το πέρας της συνάντησης οι κ.κ. Δ. Κοτσάκης και Δ. Σταμάτης προέβησαν σε δηλώσεις.

Για το έμπρακτο ενδιαφέρον του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας κ. Σταμάτη για τα θέματα του Δήμου Κομοτηνής μίλησε ο δήμαρχος Κομοτηνής Δημήτρης Κοτσάκης, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συνεργασία της Περιφέρειας με το Δήμο Κομοτηνής μπορεί να αποδώσει τα μέγιστα για το καλό της περιοχής μας, «στο να απεμπλακούν χρονίζοντα θέματα που αφορούν το Δήμο μας. Νομίζω ότι μέσα απ’ αυτή τη συνεργασία έχουν να κερδίσουν και οι συνδημότες μας».

Σημαντικό θέμα που συζητήθηκε μεταξύ άλλων είναι η μετεγκατάσταση του Αλάν Κογιού, σύμφωνα με τον κ. Κοτσάκη. «Όσον αφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα, συζητήσαμε με τον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας για την απαλλοτρίωση. Με διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν τα λεφτά. Επομένως, από την πλευρά μας επιταχύνουμε τις διαδικασίες όσο μπορούμε για να προχωρήσει αυτό το σπουδαίο θέμα».

Εξίσου σπουδαίο θέμα, που ταλανίζει ένα μεγάλο κομμάτι των συνδημοτών μας, είναι η παραχώρηση τίτλων ιδιοκτησίας στους κατοίκους του Ηφαίστου. «Υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο αλλά χρειάζεται να γίνει κάποια διαδικασία», ανέφερε ο δήμαρχος Κομοτηνής τονίζοντας ότι τα εν λόγω θέματα θα μεταφερθούν στην Αθήνα δια στόματος του κ. περιφερειάρχη προκειμένου να βρεθεί λύση.

•Στόχος το 100% της απορροφητικότητας του Γ΄ ΚΠΣ

«Συζητήσαμε διάφορα θέματα που έχουν να κάνουν με τα προβλήματα του Δήμου, με την παρουσία της Περιφέρειας εντός των ορίων του Δήμου και τις αρμοδιότητες που συνακόλουθα έχει ο περιφερειάρχης λόγω αρμοδιότητος», είπε ο γ.γ. της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Δημήτρης Σταμάτης, τονίζοντας την καλή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ ιδίου και του κ. δημάρχου.

Επίσης, ο κ. περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα -όπου είχε επαφές με κυβερνητικά στελέχη- στα πλαίσια της οποίας συζητήθηκαν κυρίως θέματα που αφορούν στην απορρόφηση του Γ΄ ΚΠΣ. «Κρίσιμη» χαρακτήρισε αυτή την χρονιά για το Γ΄ ΚΠΣ, επισημαίνοντας ότι «πρέπει να δουλέψουμε με μεγάλη ακρίβεια για να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ», ενώ αναφερόμενος στον προγραμματισμό του Δ΄ ΚΠΣ μετέφερε ότι η διαδικασία αυτή βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε φάση οργασμού. «Αντιλαμβάνεστε ότι η σύμπτωση αυτών των δύο γεγονότων, δηλαδή της τελικής απορρόφησης του Γ΄ ΚΠΣ και της έναρξης λειτουργίας του Δ΄ ΚΠΣ δημιουργούν μια πίεση στα πράγματα. Πρέπει να είμαστε πάρα πολύ συντονισμένοι και ακριβείς. Για πρώτη φορά η χώρα μας κατάφερε να είναι πρώτη από τις χώρες του Δ΄ ΚΠΣ και φιλοδοξούμε να είμαστε οι πρώτοι που θα σχεδιάζουμε καλύτερα και θα ξεκινήσουμε τις απορροφήσεις των σχετικών κονδυλίων».

Παρά το γεγονός ότι τα προηγούμενα 4 χρόνια κατά την έναρξη του Γ΄ ΚΠΣ είχε απορροφηθεί μόνο το 15,6% του συνολικού πλαισίου, η χώρα μας κατάφερε να φτάσει στο επίπεδο του 78%. Φιλοδοξεί δε να φτάσει στο 100% της απορροφητικότητας την τελευταία χρονιά.«Φιλοδοξούμε σήμερα -με βάση και τις γνώσεις που αποκτήσαμε από το παρελθόν- να σχεδιάσουμε έγκαιρα και καλύτερα ώστε η απορροφητικότητα να είναι όπως προβλέπεται από το χρονοδιάγραμμα και να κατευθυνθεί στους σκοπούς που πράγματι θα εξυπηρετούν τις ανάγκες της χώρας. Όμως, θα μπορούσε να γίνει πολύ καλύτερα η απορρόφηση και η αξιοποίηση του Κοινοτικού Πλαισίου, αν από την αρχή είχε γίνει καλύτερος σχεδιασμός».

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.