Μετατροπη Αγιας Σοφιας σε τζαμι: Στις 24 Ιουλιου η πρωτη προσευχη

Παρά τις παρεμβάσεις και πιέσεις από τη διεθνή κοινότητα μπαίνει σε νέο καθεστώς το ιστορικό μνημείο

Με τις αποφάσεις του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου της Τουρκίας και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που προβλέπουν τη μετατροπή του μουσείου της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, Αγία Σοφία μπαίνει σε νέο καθεστώς. Στο πανηγυρικό προεδρικό του διάγγελμα, ο Ρετζέπ ερντογάν, ανακοίνωσε πως οι πύλες του ιστορικού μνημείου της Παγκόσμιας Κληρονομιάς θα ανοίξουν για προσευχή στις 24 Ιουλίου.

«Ο χαρακτήρας της κληρονομιάς της Αγίας Σοφίας για την ανθρωπότητα θα συνεχίσει να υπάρχει με ένα ειλικρινή και γνήσιο τρόπο» δήλωσε ο Ρετζέπ Ερντογάν εμφανώς ικανοποιημένος. Εμφανίσθηκε μάλιστα να αδημονεί για να ολοκληρωθούν οι προετοιμασίες «γρήγορα» ανακοινώνοντας παράλληλα πως όπως όλα τα τζαμιά της χώρας, έτσι και η Αγία Σοφία «θα έχει ανοιχτές τις πύλες της σε όλους τους ντόπιους και ξένους, σε μουσουλμάνους και μη μουσουλμάνους». Ακόμη ανακοίνωσε πως από τις 24 Ιουλίου, καταργείται η επί πληρωμή είσοδο στο τζαμί.

«Ζητάω από όλους να σεβαστούν την απόφαση που πήραν οι δικαστικές και εκτελεστικές αρχές της χώρας μας» είπε ο Ερντογάν στο διάγγελμά του στον τουρκικό λαό και πρόσθεσε πως καταλαβαίνει πως «υπάρχουν κάθε είδους απόψεις» για το θέματα της μετατροπής του μουσείου σε τζαμί ωστόσο πρόσθεσε ότι η χρήση της Αγίας Σοφίας «αφορά την κυριαρχία της Τουρκίας» και οποιαδήποτε συμπεριφορά και έκφραση, συνιστά «παραβίαση της ανεξαρτησίας» της χώρας του.
Τη μετατροπή του μνημείου της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε ισλαμικό τέμενος ζητούσε μετ' επιτάσεως και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρά τις παρεμβάσεις και πιέσεις από τη διεθνή κοινότητα και τις ορθόδοξες εκκλησίες από όλο τον κόσμο προς την τουρκική κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας.

Αναφερόμενος στην απόφαση που είχε ληφθεί να γίνει η Αγία Σοφία μουσείο, είπε πως «δεν ήταν μόνο προδοσία της ιστορίας αλλά και των νόμων γιατί ο ναός δεν είναι περιουσία ούτε του κράτους ούτε κανενός άλλου θεσμού αλλά ιδιοκτησία του Ιδρύματος που άφησε κληρονομιά ο Μωάμεθ ο κατακτηκής». Ο ίδιος συνέχισε ότι «το να ζητά κανείς από την Αγία Σοφία να παραμείνει μουσείου είναι σαν να ζητά κανείς το Βατικανό να γίνει μουσείο».

Το Συμβουλίου της Επικρατείας, ακύρωσε απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης του Κεμάλ Ατατούρκ από τις 24 Νοεμβρίου 1934 για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας από τζαμί σε μουσείο δίνοντας το ελέυθερο στον Ρ.Τ. Ερντογάν να υπογράψει το διάταγμα στο οποίο αναφέρεται ότι ελήφθη η απόφαση να τεθεί η Αγία Σοφία υπό τον έλεγχο της Αρχής Θρησκευτικών Υποθέσεων (Ντιγιανέτ) και να ξανανοίξει για θρησκευτική λατρεία.

Το διάταγμα δημοσιεύτηκε ήδη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, διαβάστηκε στο Κοινοβούλιο και πλέον η Αγία Σοφία αναφέρεται «Τζαμί Αγία Σοφία», προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις ανά τον κόσμο αλλά και στην Ελλάδα.

Αντιδράσεις της Ελλάδας

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στην προκλητική τουρκική κίνηση «καταδικάζοντας με τον πιο έντονο τρόπο» την απόφαση της γειτονικής μας χώρας επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως «είναι θλιβερό ότι η τουρκική ηγεσία, που εργάστηκε το 2005 για τη Συμμαχία των Πολιτισμών, επιλέγει σήμερα να κινηθεί στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση».

Σοβαρή πρόκληση που παραβιάζει τις οικουμενικές αξίες, χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, την απόφαση Ερντογάν για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, και υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση έχει καθήκον να αναδείξει το θέμα σε διεθνές επίπεδο.

«Η απόφαση της Τουρκίας να την μετατρέψει σε τζαμί προκαλεί ευθέως την ιστορική μας μνήμη, υπονομεύει ανεπανόρθωτα τις αξίες της ανεκτικότητας και του διαλόγου των θρησκειών και επιφέρει σοβαρό πλήγμα στις σχέσεις της με την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διεθνή κοινότητα» δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «Η Αγία Σοφία, μνημείο με οικουμενικό χαρακτήρα, ανήκει στην ανθρωπότητα και την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Είναι σύμβολο της ορθοδοξίας και ολόκληρου του χριστιανικού κόσμου».

«Πρόκληση για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά και για την UNESCO», χαρακτηρίζει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας την ακύρωση του διατάγματος του 1934 του Κεμάλ Ατατούρκ για την προστασία της Αγίας Σοφίας. Ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τους ομολόγους του από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας κατά την τηλεδιάσκεψη που έγινε ενόψει του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ τη Δευτέρα.

 Χαλήλ Τζιχάντ: Η Αγία Σοφία είναι χριστιανικός ναός

Την αντίθεσή του στην μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος εξέφρασε και ο Μουφτής Κομοτηνής, Χαλήλ Τζιχάντ, μιλώντας στο mega.

«Πριν την μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τέμενος, είχα πει τη γνώμη μου, ως θρησκευτικός ηγέτης στην Κομοτηνή. Έλεγα ότι αυτό δεν είναι κάτι σωστό και από θρησκευτικής πλευράς. Στις αρχές του Ισλάμ δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο» τόνισε με νόημα.

«Από την ονομασία της, γίνεται αντιληπτό ότι η Αγία Σοφία είναι χριστιανικός ναός. Η Αγία Σοφία μετατράπηκε από χριστιανικός ναός σε τζαμί και από τζαμί σε μουσείο. Θα ήταν καλό να μείνει στην ουδετερότητα και να παραμείνει μουσείο. Να μην υπάρχει πικρία στη συνείδηση των χριστιανών και των μουσουλμάνων.  Και να μην πικραίνεται και η κοινότητα στην Κωνσταντινούπολη (σ.σ. Ελληνική μειονότητα)» πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Μουφτής Κομοτηνής.

 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.