Μεταμοσχευση και δωρεα οργανων σωματος

Στην αίθουσα τελετών της Νομαρχίας Ροδόπης έλαβε χώρα το βράδυ της Τετάρτης ενημερωτική εκδήλωση με αντικείμενο «Μεταμοσχεύσεις και δωρεά οργάνων σώματος» υπό την αιγίδα του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Ροδόπης και του Δήμου Κομοτηνής. Ομιλητές ήταν οι αιματολόγοι κ.κ. Μαρτίνης και Τσαταλάς από το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και ο νεφρολόγος, κ. Μαυροματίδης, από το Σισμανόγλειο.

Ο κ. Γιώργος Μαρτίνης είναι αιματολόγος και διευθυντής του Κέντρου Αιμοδοσίας στην Αλεξανδρούπολη, και πληροφόρησε το κοινό γύρω από το θέμα της δωρεάς του μυελού των οστών. «Πριν από λίγο καιρό μας άνοιξε τις καρδιές μας μια δωρεά στα μάτια ενός μικρού παιδιού. Η δωρεά μυελού των οστών δεν ενέχει κανέναν κίνδυνο για την ζωή μας και μπορεί μα προσφέρει ζωή σε ένα μικρό παιδί ή σε έναν μεγαλύτερο». Ο κ. Μαρτίνης εξηγεί τη διαδικασία λήψης του μυελού των οστών: «Γίνεται με δύο τρόπους, είτε από την οπίσθια λαγόνιο άκανθα, υπό γενική αναισθησία, είτε με νέες μεθόδους της κυτταραφαίρεσης, με ένα μηχάνημα που παίρνει αίμα και το επιστρέφει, παίρνοντας τα προγονικά κύτταρα, τα οποία θα μεταμοσχευτούν στη συνέχεια.

Μ’ αυτήν την προσπάθεια δίνουμε ένα 2% του μυελού μας, αλλά και τη δυνατότητα σε κάποιον να ελπίζει στη ζωή»
.

Ο κ. Μαρτίνης δίνει έμφαση στην προσφορά που δρα προληπτικά: «Πρέπει να μάθουμε να δίνουμε στην κοινωνία πριν το χρειαστούμε. Η διαδικασία εξάλλου δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα. Γίνεται υπό γενική αναισθησία ή με ένα μηχάνημα κυτταραφαίρεσης που δεν προκαλεί πόνο. Στη διαδικασία μπορεί να υποβληθεί οποιοσδήποτε είναι σε θέση να δώσει αίμα και είναι από 18 μέχρι 50 ετών. Υπάρχει η ευχέρεια για τους ενδιαφερόμενους να έρθουν στο κέντρο Αιμοδοσίας Αλεξανδρούπολης κι ενδέχεται να γίνει στο μέλλον και στο σταθμό Αιμοδοσίας Κομοτηνής. Να έρθουν να συζητήσουν και να ενημερωθούν. Μπορεί να δώσει αίμα, να εξεταστεί και να πειστεί». Ο κ. Μαρτίνης σημειώνει ότι τα έξοδα της δωρεάς είναι μεγάλα. «Αυτός που θα το αποφασίσει, εάν καλεστεί κάποια φορά θα έρθει στο κοντινότερο κέντρο μεταμοσχεύσεων, στην Αλεξανδρούπολη, όπου λειτουργεί το Κέντρο Μεταμοσχεύσεων Μυελού των Οστών, με τη διεύθυνση του Καθηγητή, κ. Μπουρίκα και την υπευθυνότητα του Αναπληρωτή Καθηγητή, κ. Τσαταλά».

Οι δωρητές μυελού των οστών υπάγονται σε αντίστοιχο σύλλογο. «Εάν υπάρχει συμβατότητα καλείται ο δωρητής με πλήρη μυστικότητα και ερωτάται εάν συμφωνεί».

100 δότες για 4000 αιτούντες νεφροπαθείς

Ένας από τους τρεις εισηγητές ήταν και ο Δ/ντης της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής, κ. Μαυροματίδης. Ξεκινώντας από την αρχή της πυραμίδας σχολιάζει: «Το πρόβλημα της δωρεάς είναι περίπλοκο και η Πολιτεία δεν το αντιμετώπισε σοβαρά, ασχέτως με το πόσο κοστίζει. Έχοντας λάθος νομοθεσία, φτάσαμε στο σημείο να υπάρχουν 3-4 χιλιάδες άρρωστοι που περιμένουν μεταμόσχευση νεφρού και να μεταμοσχεύονται 50 με 100 άνθρωποι το χρόνο.

Αυτοί που περιμένουν δεν θα μεταμοσχευτούν ποτέ». Για τις ανάγκες που αντιμετωπίζουν οι πάσχοντες που παρακολουθούν αγωγή στη ΜΤΝ στο Σισμανόγλειο ο κ. Μαυροματίδης μεταφέρει: «Σε κάθε μονάδα τα 2/3 των αρρώστων που κάνουν αιμοκάθαρση είναι υποψήφιοι για μεταμόσχευση, λόγω αρρώστιας και ηλικίας. Μεταμοσχεύσεις γίνονται μόνο σε δύο Νοσοκομεία της Αθήνας, σε δύο της Θεσσαλονίκης και σε ένα της Πάτρας.

Η Ελλάδα είναι η χώρα με τις λιγότερες πτωματικές μεταμοσχεύσεις και τις περισσότερες ζωντανές. Η ανάγκη για μεταμόσχευση οδηγεί τους ανθρώπους στη λύση του να λάβουν νεφρό από κάποιο δικό τους άνθρωπο, κάτι που δεν συμβαίνει σε Ευρώπη, Αυστραλία και Αμερική»
.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Ροδόπης, κ. Δημητρακόπουλος αναφορικά με την 23χρονη πορεία και προσφορά του Συλλόγου και μέσα από την ενημέρωση των πολιτών πάνω σε ιατρικά θέματα ευχαριστεί τους ομιλητές τονίζοντας: «Η άγνοια σκοτώνει. Είναι χρήσιμο όταν ένας συνάνθρωπός μας έχει πρόβλημα να γνωρίζει που πρέπει να απευθύνεται».

Μ.Α.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.