Μεταφορα σε θαλασσα και λουτρα παιδιων και ηλικιωμενων

Ο Δήμος Σώστου σε συνεργασία με το νεοσύστατο ΚΑΠΗ του Δήμου και με τη Δημοτική Επιχείρηση του Δήμου Σώστου, στα πλαίσια της κοινωνικής προσφοράς προς τους δημότες του υλοποιεί για φέτος το καλοκαίρι προγράμματα μεταφοράς τόσο συνταξιούχων όσο και γυναικόπαιδων στην παραλία της Αρωγής.

Όπως δήλωσε στον ΠτΘ ο κ.Μαχαίρας, Αντιπρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης Σώστου, «στόχος του Δήμου δεν είναι μόνο η κατασκευή έργων για την ωραιοποίηση του περιβάλλοντος, αλλά και η προσφορά σε ειδικές κοινωνικές ομάδες όπως είναι οι γυναίκες, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι».

Στα πλαίσια λοιπόν αυτά, η Δημοτική Επιχείρηση Σώστου, η οποία είναι «αρωγός» στις προσπάθειες του Δήμου, παραχώρησε το λεωφορείο που έχει στην κατοχή της και οργανώθηκε ένα πρόγραμμα, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των παραπάνω κοινωνικών ομάδων.

«Ρίχνουμε το βάρος στις πιο «αδύνατες» κοινωνικές ομάδες του Δήμου μας, όπως είναι τα παιδιά, που δεν μπορούν να πάνε από μόνα τους στη θάλασσα, καθώς επίσης και οι ηλικιωμένοι και οι γυναίκες», τονίζει ο κ.Μαχαίρας.

Η διάρκεια των προγραμμάτων είναι για ένα μήνα και διενεργείται καθημερινά.

αφορά στην παραλία της Αρωγής

Η μεταφορά των δημοτών στην παραλία της Αρωγής έχει ήδη ξεκινήσει και θα κορυφωθεί στις 27 Αυγούστου. Περιλαμβάνει μεταφορά συνταξιούχων τις καθημερινές πλην Σαββάτων, Κυριακών, αργιών μέχρι και τις 24 Αυγούστου, καθώς επίσης μεταφορά γυναικόπαιδων κάθε Σάββατο και Κυριακή στην Αρωγή έως και τις 27 του ιδίου μήνα.

Μεταφορά δημοτών για λουτροθεραπεία

Μια δεύτερη δράση της Δημοτικής Επιχείρησης και του Δήμου Σώστου είναι η μεταφορά των δημοτών για λουτροθεραπεία στα Ιαματικά Λουτρά του Εχίνου Ξάνθης. Το πρόγραμμα έχει ήδη ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί στις 31 Αυγούστου και περιλαμβάνει παραμονή επτά ημερών.

Όπως επισημαίνει ο κ.Μαχαίρας, «το μεγαλύτερο πρόβλημα των δημοτών μας και ειδικότερα των ηλικιωμένων είναι η μεταφορά. Εμείς πιάνοντας τον «παλμό» των δημοτών μας και ακούγοντας τα παράπονά τους, υλοποιούμε αυτό το πρόγραμμα για την βελτίωση του επιπέδου της ζωής του». Ακόμη ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει μεταφορά δημοτών για λουτροθεραπεία, είναι εκείνο στα Ιαματικά Λουτρά της Ποταμιάς στην Ξάνθη, το οποίο θα ξεκινήσει από τις 3 Σεπτεμβρίου σε καθημερινή βάση και θα διαρκέσει δύο εβδομάδες. Και αυτή τη χρονιά, λοιπόν, ο Δήμος Σώστου συμβάλλει ουσιαστικά έτσι ώστε ν΄αγαπήσουν οι νέοι τη θάλασσα, την οποία στερούνται, αφού τα όρια του Δήμου είναι «ορεινά» και δεν συνδυάζει βουνό και θάλασσα. Η προσπάθεια πάντως της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης του Δήμου Σώστου είναι σημαντική τα δύο τελευταία χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι και τα προηγούμενα χρόνια ο Δήμος Σώστου έχει υλοποιήσει στα πλαίσια του μαζικού Αθλητισμού το πρόγραμμα «Παιδί και θάλασσα» που περιλάμβανε εκμάθηση κολύμβησης στις εγκαταστάσεις του κολυμβητηρίου του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής και έτσι είχαν τα παιδιά μια επαφή με το νερό, ενώ παράλληλα είχαν πραγματοποιηθεί και πέρυσι μετακινήσεις – μικρής όμως χρονικής διάρκειας – των παιδιών στη θάλασσα.

«Βοήθεια στο Σπίτι»

Σε λίγες μέρες θα βγει η προκήρυξη και θα σταλούν οι αποφάσεις που έχει λάβει ο Δήμος Σώστου με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για ακόμη ένα πρόγραμμα, τη «Βοήθεια στο Σπίτι». Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα υλοποιηθεί μέσω της Περιφέρειας και μέσω ευρωπαϊκών κονδυλιών στα πλαίσια ευρωπαϊκών προγραμμάτων και θα απασχολεί έναν κοινωνικό λειτουργό, δύο νοσηλεύτριες και έναν οικιακό βοηθό, οι οποίοι θα έχουν έδρα τον Δήμο. Υπάρχει, επίσης, περίπτωση να παραχωρηθεί από τον Υπουργό Υγείας ένα «πολυμορφικό» αυτοκίνητο. Σύμφωνα με τον κ.Μαχαίρα, «αυτοί που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα, θα επισκέπτονται κάποια άτομα περισσότερο για ψυχολογική υποστήριξη, άτομα που έχουν γυρίσει από το νοσοκομείο και κυρίως ηλικιωμένους που είναι μόνοι στο σπίτι τους και έχουν ανάγκη από μια μικρή βοήθεια. Γι΄ αυτό άλλωστε λέγεται και «Βοήθεια στο Σπίτι», βοήθεια που θα παρέχεται στο σπίτι, και συνεχίζει λέγοντας πως «δε θα παρέχουμε ιατρική βοήθεια επειδή θα υπάρχουν νοσηλεύτριες. Θα μπορούν, για παράδειγμα, να συμβουλευτούν τους ηλικιωμένους, όσον αναφορά στην παροχή φαρμάκων, όπως επίσης και η αγορά και μεταφορά ειδών οικιακής ανάγκης».

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα προβλέπει και περίθαλψη, αλλά σε μικρό βαθμό, μια και στόχος του είναι η ψυχολογική στήριξη απομονωμένων και ηλικιωμένων ατόμων.

Καλπάνης Μπάμπής

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.