Μετα τις γιορτες θα συναντηθουν με τους αρχηγους των κομματων

Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Γιώργος Αλεξανδρής στο πλαίσιο της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΚΕ το Σάββατο – η πρώτη μετά το ετήσιο τακτικό συνέδριο της Θεσσαλονίκης- ζήτησε να γίνει το επόμενο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΚΕ το 2004 στην Αλεξανδρούπολη. «Είναι ιδιαίτερα τιμητική η σημερινή συνεδρίαση της ΚΕΔΚΕ και σηματοδοτεί πολλά. Με τα νέα δεδομένα που έχουμε πλέον, μετά το θεσμικό συνέδριο της Ένωσης στη Θεσσαλονίκη, περιμένουμε την ψήφιση του νέου δημοτικού κώδικα για να εργαστούμε με μεγαλύτερη προοπτική στην Τ.Α.».

Το ΔΣ αποφάσισε να συναντηθεί μετά τις γιορτές με τους αρχηγούς των κομμάτων για να λάβουν δεσμεύσεις γύρω από τη δομή, την περιφερειακή αυτοδιοίκηση και την οικονομική αυτοδυναμία με φορολογική αρμοδιότητα.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Πάρης Κουκουλόπουλος, με την ολοκλήρωση της τακτικής συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΚΕ, που έλαβε χώρα στην Αλεξανδρούπολη το Σάββατο, μίλησε στον ΠτΘ για τα βασικά θέματα: «Ασχοληθήκαμε με πολύ σημαντικά ζητήματα, όπως είναι η λειτουργία του θεσμού της δημοτικής αστυνομίας, η γνωμοδότηση για το νομοσχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ που ρυθμίζει το ζήτημα των αυθαιρέτων, ενώ έχει και πολύ σημαντικές διατάξεις για την παραγωγή των πολεοδομικών μελετών».

Σχολίασε ότι η συνεδρίαση ήταν επί της ουσίας και δεν είχε εθιμοτυπικό χαρακτήρα και προσδιόρισε τα βήματά τους ως ΚΕΔΚΕ σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους, που μέχρι στιγμής βαίνουν καλώς: «Το πρώτο θέμα μας ήταν ο προγραμματισμός της δράσης μας μετά το συνέδριό μας, όπου είχαμε πάρει πολύ σοβαρές αποφάσεις στη Θεσσαλονίκη. Μετά την ψηφοφορία, η παράταξη των συναδέλφων που έχουν αναφορά στο χώρο της Ν.Δ. αποχώρησε, γιατί μειοψήφησε και μας άφησε μόνους στα επόμενα θέματα.

Αποφασίσαμε για τα οικονομικά ζητήματα, που αφορούν τη διάθεση πόρων στην τοπική αυτοδιοίκηση, να παραστεί το ΔΣ στη Βουλή γιατί έχουμε εξασφαλίσει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των πόρων από αυτά που ζητήσαμε. Αν δεν συμβεί αυτό που επιδιώκουμε μέσα στη Βουλή την ημέρα της ψήφισης θα καλέσουμε σε κινητοποίηση όλους τους συναδέλφους.

Η παρουσία μας στη Βουλή θα είναι στις 18 Δεκεμβρίου και τους αιρετούς τούς καλούμε να είναι σε ετοιμότητα για κινητοποιήσεις, την ημέρα που ψηφίζεται ο προϋπολογισμός». Σύμφωνα με τον κ. Κουκουλόπουλο, το μέλλον βρίσκεται στη φορολογική αποκέντρωση «μια σειρά φόρων πρέπει να δοθούν στους δήμους και παράλληλα τα ποσά που δίνει στους δήμους ο κρατικός προϋπολογισμός να μετατραπούν σε ένα λογαριασμό με τον οποίο θα συγκλίνουν οι ασθενέστεροι δήμοι με τους υπόλοιπους, όπως συμβαίνει στην Ευρώπη».

Οι αποφάσεις είχαν ληφθεί στη Θεσσαλονίκη, πριν από 10 μέρες, ενώ από την Αλεξανδρούπολη ο κ. Κουκουλόπουλος πρότεινε αντιπροσωπεία της ΚΕΔΚΕ να συναντηθεί μετά τις γιορτές με τους αρχηγούς των κομμάτων, «ζητώντας συγκεκριμένες απαντήσεις και δεσμεύσεις που ψηφίσαμε στη Θεσσαλονίκη και αφορούν τη δομή, την περιφερειακή αυτοδιοίκηση, την αυτοτέλεια, την οικονομική αυτοδυναμία με φορολογική αρμοδιότητα».

ΚΕΔΚΕ και εκλογές

Τώρα που το κλίμα φαίνεται θετικό ο κ. Κουκουλόπουλος τονίζει ότι πρέπει να είναι σαφείς οι λόγοι της όποιας απόφασης για κινητοποιήσεις: «Δεν έχει έννοια να κάνουμε κινητοποίηση για την κινητοποίηση, εκτός αν επιδιώκουμε να ικανοποιήσουμε άλλου τύπου σκοπιμότητες. Είναι μια προεκλογική περίοδος και δεν θα ήθελα καθόλου να μπει σ’ αυτή τη διαμάχη και να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης η αυτοδιοίκηση».

Μένοντας στα των πόρων σχολίασε: «Είμαι ικανοποιημένος γιατί από το 2002 έως το 2004, σε δύο αλλεπάλληλους προϋπολογισμούς, η φετινή μας κινητοποίηση είχε αποτέλεσμα. Είναι κατά 30% αυξημένοι οι πόροι για το διάστημα αυτό, αλλά δεν μας λύνει το πρόβλημα».

Συμμετοχές

Ο κ. Κουκουλόπουλος αξιολογεί θετικά την ανταπόκριση των ανθρώπων της αυτοδιοίκησης από τον Έβρο, ειδικά του κ. Σουλακάκη: «Ήταν σχεδόν σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αλεξανδρούπολης, η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων και τρεις τέως δήμαρχοι, οι κ.κ. Γιουφτσίδης, Κουκουράβας και Σουλακάκης, ο οποίος να θυμίσω ότι διατέλεσε επί 8 χρόνια πρώτος αντιπρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, που ήταν το πρώτο αιρετό αξίωμα. Θέλω να τους ευχαριστήσω ιδιαίτερα διότι μας περιέβαλε με αγάπη η αυτοδιοίκηση του Έβρου».

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.