Μετα τη Βενιζελου… το χαος στη δημοπρασια για τα περιπτερα!

Στα αζήτητα τα 11 από τα 13 περίπτερα σε Κομοτηνή και οικισμούς

Εύκολο έργο φαίνεται πως είχαν τα μέλη της επιτροπής δημοπρασιών, υπό την εποπτεία των οποίων διενεργήθηκε σήμερα στο δημαρχιακό κατάστημα Κομοτηνής η πλειοδοτική δημοπρασία για την εκμίσθωση των 13 θέσεων περιπτέρων, που βρίσκονται στην πόλη και στους οικισμούς του δήμου Κομοτηνής. Και τούτο, διότι για τις 11 από τις 13 θέσεις δεν εμφανίστηκε κανείς ενδιαφερόμενος να λάβει μέρος στις οικίες δημοπρασίες. Τη διαφορά έκαναν ένας συμπολίτης μας, ο οποίος διεκδίκησε και πέτυχε-ως μόνος συμμετέχων στη διαδικασία- την εκμίσθωση του περιπτέρου, που βρίσκεται επί της πλατείας του οικισμού Μελέτης, καθώς επίσης οι τρεις διεκδικητές του περιπτέρου που βρίσκεται στο κάτω μέρος του πεζόδρομου της Βενιζέλου, δίπλα από την καφετέρια «Kaffeine».

Η μάχη για το περίπτερο της Βενιζέλου εκτόξευσε το μίσθωμα στα 13.500 ευρώ ετησίως

Στη δεύτερη περίπτωση, μάλιστα, έγινε πραγματική μάχη μεταξύ των τριών υποψηφίων, αφού από τα αλλεπάλληλα «χτυπήματα» του ύψος του μισθώματος για το περίπτερο της Βενιζέλου εκτοξεύτηκε στις 13.500 ευρώ ετησίως, αν και η τιμή εκκίνησης είχε οριστεί από την Οικονομική Επιτροπή στο ποσό των 2.400 ευρώ ετησίως. Τελικώς, η ολοκλήρωση της δημοπρασίας βρήκε νικητή τον σημερινό ιδιοκτήτη του περιπτέρου, ο οποίος θα συνάψει νέα σύμβαση, 10ετούς διάρκειας, με τον δήμο Κομοτηνής.
 
Από τα παραπάνω γίνεται ξεκάθαρο ότι η άλλοτε προσοδοφόρα επιχειρηματική δραστηριότητα της λειτουργίας περιπτέρου, στις σημερινές συνθήκες της οξυμένης οικονομικής κρίσης κάθε άλλο παρά δημοφιλής παραμένει. Ιδίως όταν τα περίπτερα δεν βρίσκονται σε κεντρικά και πολυσύχναστα σημεία, όπως είναι ο πεζόδρομος της οδού Βενιζέλου, οι προσδοκίες τις οποίες γεννούν σε επίδοξους επιχειρηματίες είναι μηδαμινές.

Οι τιμές εκκίνησης για τη δημοπρασία των 13 περιπτέρων

 
Εξάλλου, οι τιμές εκκίνησης που είχε ορίσει η Οικονομική Επιτροπή για την εκμίσθωση των υπόλοιπων περιπτέρων δεν αξιολογούνται ως απαγορευτικές, καθότι το ανώτατο ύψος τους ήταν στα 2.400 ευρώ ετησίως. Συγκεκριμένα, στην κατηγορία αυτή, μαζί με το περίπτερο της Βενιζέλου, ανήκαν τα περίπτερα, που βρίσκονται: α) στην οδό Αγίου Γεωργίου, δίπλα από την Τράπεζα της Ελλάδος, β) στην οδό Φιλίππου, έναντι της δημοτικής αγοράς, και γ) στην οδό Χαρ. Τρικούπη, όπισθεν της δημοτικής αγοράς. Κατά τι χαμηλότερες τιμές εκκίνησης, ήτοι 1.440 ευρώ ετησίως, είχαν οριστεί για τα περίπτερα, που βρίσκονται στην οδό Λυκαβηττού 55 και στην οδό Μεγ. Αλεξάνδρου και Ολύμπου. Τέλος, από τα 1.200 ευρώ ετησίως, δηλαδή από τα 100 τον μήνα, θα ξεκινούσε η δημοπρασία για τα περίπτερα που βρίσκονται στους οικισμούς Υφανταί, Ήφαιστος, Γρατινή, Μέση, Καρυδιά, Νέο Σιδηροχώρι και Μελέτη. Από την τελευταία κατηγορία περιπτέρων μόλις ένα, όπως προαναφέρθηκε, προκάλεσε ενδιαφέρον για εκμίσθωση και θα λειτουργήσει το αμέσως επόμενο διάστημα.

Επανάληψη δημοπρασίας ή κατάργηση θέσεων για τα 11 «ορφανά» περίπτερα

Να σημειώσουμε τέλος πως η τύχη των 11 περίπτερων που έμειναν στα αζήτητα μετά από τη σημερινή δημοπρασία, θα κριθεί το επόμενο διάστημα από τις υπηρεσίες και τη διοίκηση του δήμου Κομοτηνής. Όπως μας μετέφερε η αντιδήμαρχος Τοπικής Ανάπτυξης, κ. Σιμπέλ Μουσταφάογλου, θα ακολουθήσει μια διαλογή μεταξύ των περιπτέρων, που αξίζει να ξαναβγούν σε δημοπρασία με σκοπό την εκμίσθωσή τους, και εκείνων που είναι επί μακρό διάστημα κλειστά και πιθανόν να αποφασιστεί η κατάργηση των θέσεών τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.