Μετα απο εναν αιωνα επαναλειτουργει επιτιμο προξενειο της Ρωσιας στην Αλεξανδρουπολη

Επίτιμος πρόξενος ο Κ. Παλακίδης - Αισιοδοξία για ενίσχυση των ελληνο-ρωσικών σχέσεων

Καθήκοντα επίτιμου προξένου της Ρωσίας με έδρα την Αλεξανδρούπολη και δικαιοδοσία στην Περιφέρεια της ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, ανέλαβε στις 5 Σεπτεμβρίου ο επιχειρηματίας Κωνσταντίνος Παλακίδης. Στις 20 Σεπτεμβρίου ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ελλάδα Αντρέι Μάσλοβ του επέδωσε το προξενικό δίπλωμα του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας και το εκτελεστήριο έγγραφο του ΥΠΕΞ της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον Προξενικό Χάρτη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στις αρμοδιότητες του Επίτιμου Προξένου συμπεριλαμβάνεται η εξασφάλιση προστασίας των δικαιωμάτων και συμφερόντων των Ρώσων πολιτών, που βρίσκονται προσωρινά ή διαμένουν μόνιμα στην προξενική περιοχή.

Ο Κωνσταντίνος Παλακίδης είναι Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδιοκτήτης της εταιρείας Thraki Palace AE, στην οποία ανήκει το πεντάστερο ξενοδοχειακό συγκρότημα και συνεδριακό κέντρο Ramada Plaza Thraki στην Αλεξανδρούπολη. Ένας επιχειρηματίας με κύρος, γνωστός για την φιλανθρωπική δραστηριότητά του. Υποστηρίζει την ανάπτυξη των αμοιβαία επωφελών σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας. Συμβάλλει στη διαιώνιση της ιστορικής παρουσίας των Ρώσων στην Αλεξανδρούπολη και την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Το 2019 συμπληρώνονται 210 χρόνια από την ίδρυση της Προξενικής Υπηρεσίας της Ρωσίας. Μετά από περισσότερα από 100 χρόνια, το ρωσικό προξενείο στην Αλεξανδρούπολη, το οποίο λειτουργούσε και κατά την εποχή της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, τίθεται εκ νέου σε λειτουργία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα λειτουργούν πέντε Επίτιμα Προξενεία της Ρωσίας: στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, στην Κέρκυρα και τα Ιόνια Νησιά, στην Πάτρα, στη Λαμία και στο Ναύπλιο.

Καθοριστικός ο ρόλος του «Ρωσικού Σπιτιού»

 
Χαιρετίζοντας την εν λόγω εξέλιξη το «Ρωσικό Σπίτι» εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει πως είχε καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία δημιουργίας και επαναλειτουργίας του επίτιμου προξενείου, μαζί με τον τότε Δήμαρχο Αλεξανδρουπολης κ. Ευάγγελο Λαμπάκη και τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμο μετά από πρόταση που υπέβαλλε στον τότε Γενικό Πρόξενο Θεσσαλονίκης, κ. Αλεξέι Ποπώβ.

Στην ίδια ανακοίνωση μάλιστα και με σκοπό όπως επισημαίνει «την  καλύτερη ενημέρωση του κοινού» παραθέτει ορισμένα γεγονότα, γύρω από το επίτιμο προξενείο που δίνουν ένα σύντομο ιστορικό:
 

  • Το 2011 το «Ρώσικο Σπίτι» ανέγειρε το μνημείο στον προαύλιο χορό του καθεδρικού ναού του Αγίου Νικολάου προς τιμήν των Ρώσων στρατιωτών που πέθαναν στην Αλεξανδρούπολη κατά τον ρωσοτουρκικό πόλεμο το 1877-78. Την ίδια χρονιά οργάνωσε την αδελφοποίηση της Αλεξανδρούπολης με το Σοσνόβυ Μπορ και στη συνέχεια με την Αγία Πετρούπολη, γεγονότα που συνέβαλαν καθοριστικά στην εγκατάσταση απευθείας αεροπορικής πτήσης το 2013 μεταξύ της Αλεξανδρούπολης και της Αγίας Πετρούπολης.
  • Λαμβάνοντας υπόψιν αυτά, 03.06.2014 το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας όρισε τον κ. Κωνσταντίνο Γκαμπαερίδη να είναι ο επίτιμος πρόξενος στην Αλεξανδρούπολη, περίπου 100 χρόνια μετά από το κλείσιμο του ρωσικού υποπροξενείου στην περιοχή. Το σχετικό ΦΕΚ από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών για την αποδοχή του διορισμού εκδόθηκε 24.03.2015.
  • Το Μάιο 2016 ο Υπουργός Εξωτερικών Νικόλαος Κοτζιάς ανακάλεσε το προεδρικό διάταγμα αναγνώρισης του Κωνσταντίνου Γκαμπαερίδη σαν επίτιμο πρόξενο οποίος την ίδια χρονιά είχε διοριστεί στην θέση συμβούλου του Κυβερνήτη της Αγίας Πετρούπολης.
  • Κατά την περίοδο του 2018 που κορυφωνόταν η κρίση στις ελληνο-ρωσικές σχέσεις, αποκαλύφθηκε ότι αιτία της ανάκλησης ήταν το ταξίδι που είχε συμμετάσχει ο κ. Γκαμπαερίδης στην Κριμαία το 2016 με σκοπό την ενίσχυση του ελληνικού πληθυσμού και για συμφωνίες εξαγωγής αγροτικών προϊόντων από την Ελλάδα και κυρίως από την περιοχή του Έβρου.
  • Προφανώς μετά από την κυβερνητική αλλαγή και απομάκρυνση του κ. Κοτζιά από τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών, εφαρμόστηκε η διαδικασία προώθησης του δεύτερου κατ’ επιλογή προσώπου και στη θέση αυτή ορίσθηκε ο κ. Παλακιδης.

 
Το «Ρωσικό Σπίτι» εκφράζει, τέλος στην ανακοίνωση, τις θερμότερες ευχές του, οι ελληνορωσικές σχέσεις να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο με την λειτουργία του κ. Παλακίδη από την θέση του επίτιμου προξένου.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.