Μετα απο 65 χρονια επισκεψη Τουρκου Προεδρου στο Μειονοτικο Γυμνασιο – Λυκειο «Τζελαλ Μπαγιαρ» (+Video)

Στους αντίποδες της ειρηνικής των εγκαινίων του σχολείου από τον Τζελάλ Μπαγιάρ - Η επίσκεψη του Ερντογάν σημαδεύτηκε από ασφυκτικά μέτρα και πολυπληθή παρουσία φρουράς

Μάλλον δυσαρεστημένος θα ήταν ο ιδρυτής του Μειονοτικού Γυμνασίου Λυκείου Τζελάλ Μπαγιάρ, πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας και θεμελιωτής της ελληνοτουρκικής φιλίας από κοινού με τον Ισμέτ Ινονού και τον Κεμάλ Ατατούρκ, για το ασφυκτικό κλίμα που ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της σύγχρονης επίσκεψης τούρκου προέδρου, του Ταγίπ Ερντογάν, στο ιστορικό εκπαιδευτήριο. Το εκπαιδευτήριο που ιδρύθηκε με φροντίδα της Βασιλίσσης Φρειδερίκης, και το οποίο εγκαινίασε ο ίδιος, συνοδεία των βασιλέων, σε τελείως όμως άλλη θριαμβευτική, του ειρηνικού κλίματος, ατμόσφαιρα. Μία ατμόσφαιρα που πιστοποιούσε τη διάθεση όλων, Ελλήνων και Τούρκων, για ειρηνική συνύπαρξη και κοινή πρόοδο, διάθεση που αποτυπώθηκε στο φωτογραφικό υλικό της εποχής, καταγράφοντας τον πληθυσμό της πόλεως, χριστιανούς και μουσουλμάνους, να χαιρετίζει την εκδήλωση των εγκαινίων.

Η σημερινή άφιξη του Τούρκου Προέδρου στο Τζελάλ Μπαγιάρ, που έφτασε πεζός στον χώρο του, αμέσως μετά την προσευχή της Παρασκευής στο Τζαμί, συνοδεύτηκε και πάλι από ασφυκτικά αστυνομικά μέτρα, εντατικό έλεγχο ακόμη και των δημοσιογράφων, και πολλές δράσεις καλωσορίσματος. Μία από αυτές η υποδοχή του Προέδρου από ομάδα ενδεδυμένη με παραδοσιακές στολές, η οποία του προσέφερε άνθη.

Ακολούθως ο Τούρκος Πρόεδρος εισήλθε στο εσωτερικό του σχολείου, όπου δεν επετράπη η είσοδος στους δημοσιογράφους, και όπου σύμφωνα με το ρεπορτάζ είχε συναντήσεις με τον Σύλλογο Διδασκόντων του σχολείου και μαθητές.
Σημειώνουμε ότι διαρκώς δίπλα στον Τούρκο Πρόεδρο ήταν ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης και οι βουλευτές Ιλχάν Αχμέτ και Χουσεΐν Ζεϊμπέκ.

Άφιξη στο Τζελάλ Μπαγιάρ

Υποδοχή στο Τζελάλ Μπαγιάρ

Χαιρετισμός του Τούρκου Προέδρου στο πλήθος

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.