Μεσα στο επομενο τριμηνο η επενδυτικη αποφαση για την Μοναδα της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην Κομοτηνη

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Γεώργιο Περιστέρη

Μέσα στο επόμενο δίμηνο θα ληφθεί η επενδυτική απόφαση για την κατασκευή της μονάδας συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου (CCGT), ισχύος 660 MW, στην Κομοτηνή, ανέφερε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κ. Γεώργιος Περιστέρης κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με θέμα τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας για το 2019.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Μελέτη  Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του εργοστασίου αποτέλεσε πηγή σημαντικών εντάσεων στο Περιφερειακό Συμβούλιο, το οποίο κλήθηκε να γνωμοδοτήσει για αυτή, κάτι που έγινε αρχικά με οριακή πλειοψηφία, αλλά τελικά, μετά και τις έντονες αντιδράσεις των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα όσο αφορά τους αέριους ρύπους, αποσύρθηκε πάλι με οριακή πλειοψηφία.

Τα χαρακτηριστικά του εργοστασίου στην Κομοτηνή

Να σημειώσουμε πως σύμφωνα με την ΜΠΕ, η προβλεπόμενη διάρκεια των κατασκευαστικών εργασιών είναι 2.5 έτη περίπου με έναρξη εμπορικής λειτουργίας τα μέσα του 2023. Η αναμενόμενη διάρκεια ζωής του Σταθμού θα υπερβεί τα 25 έτη και πέρα του 2050 εάν αυτό θα είναι σύμφωνα με τις εκάστοτε οδηγίες της Ε.Ε.

Στο σύνολο των εγκαταστάσεων θα απασχολούνται σε μόνιμη βάση 60 άτομα, ενώ η ετήσια δυναμικότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ανέρχεται σε 3.900.000 MWh με ετήσια κατανάλωση φυσικού αερίου 640.000.000 Nm3.

Η αναμενόμενη μέγιστη καθαρή παραγωγή της Μονάδας σε ISO συνθήκες είναι 660MWe με μέγιστο βαθμό απόδοσης στις πραγματικές συνθήκες του έργου άνω των 60% “new and clean”.

Σε πραγματικές συνθήκες εκμετάλλευσης με αερόψυκτο συμπυκνωτή ατμού και με συνθήκες περιβάλλοντος από -10 έως +35 της περιοχής Κομοτηνής, η μέση ωριαία διαθέσιμη παραγωγή θα κυμαίνεται από 660 έως 550 MWh, με ένα μέσο βαθμό απόδοσης 60%, με ένα ρυθμό μεταβολής 65MW/min, με ελάχιστο φορτίο 230MW και με μέγιστο χρόνο εκκίνησης από θερμή κατάσταση μικρότερο των 30 min.

Προχωρά τις επενδύσεις η εταιρεία

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα αλλά και την κατάσταση για το 2020, ο κ. Περιστέρης σημείωσε πως τα δεδομένα πλέον έχουν αλλάξει δραματικά, καθώς οι οικονομίες παγκοσμίως πλήττονται από τις επιπτώσεις της πανδημίας covid – 19.

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των τομέων όπου πρωταγωνιστούν όμως τους κάνουν αισιόδοξους ότι θα καταφέρουν να ξεπεράσουν κι αυτή την κρίση με όσο το δυνατόν μικρότερες συνέπειες.

Επίσης έχουν ήδη δρομολογήσει ένα ευρύ επενδυτικό πρόγραμμα ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ στους τομείς της καθαρής ενέργειας, της αποθήκευσης ενέργειας με αντλησοταμίευση, της ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο, των υποδομών και των έργων περιβάλλοντος και διαχείρισης απορριμμάτων, ενώ αναμένουν εξελίξεις και σε νέες επενδυτικές πρωτοβουλίες στις οποίες συμμετέχουν, αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.