Μερος της ζωης του Θρυλοριου το ποντιακο ταφικο εθιμο

Έξω από τα νεκροταφεία του οικισμού συγκεντρώθηκαν οι Θρυλοριώτες αναβιώνοντας ένα έθιμο που χάνεται στα βάθη της ιστορίας του Πόντου

Το αποχαιρετιστήριο τραπέζι στις αναστημένες ψυχές, λίγο πριν επιστρέψουν στον τόπο τους, όπως έκαναν και οι πρόγονοί τους, πραγματοποίησαν οι κάτοικοι του Θρυλορίου την Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος αναβιώνοντας για ακόμη μια χρονιά το ταφικό έθιμο του οικισμού, σε μια συγκέντρωση που ξεκίνησε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς».
 
Έτσι την ημέρα του Αγίου Πνεύματος βρέθηκαν στο χώρο των νεκροταφείων για να αποχαιρετήσουν τους νεκρούς τους, οι οποίοι σύμφωνα με την παράδοση, είναι ανάμεσά τους μέχρι τις 12 το μεσημέρι, και μετά θα επιστρέψουν «στα τόπαινά τους».
 

«Δεν είναι ένα τραπέζι λύπης και θλίψης, αλλά ένα τραπέζι αποχαιρετισμού και χαράς γιατί έχουμε την πεποίθησή ότι είναι κοντά μας» τόνισε η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Χρύσα Μαυρίδου, αναδεικνύοντας έτσι την ιδιαίτερη σχέση με τους ανθρώπους που πλέον δεν είναι ανάμεσά τους.
 
Το συγκεκριμένο ταφικό έθιμο αναβιώνει σε πολλά άλλα μέρη όπου έχουν εγκατασταθεί Πόντιοι, τις περισσότερες φορές όμως είτε την Δευτέρα του Πάσχα ή την Κυριακή του Θωμά, με πολύ λίγους να κάνουν το έθιμο όπως οι Θρυλοριώτες, όπως το έμαθαν από τους προγόνους τους.
 

«Έλεγαν οι παλιοί ότι το είχαν βάρος στην ψυχή τους αν δεν συναντιόντουσαν αυτή την ημέρα εδώ, και χαιρόμαστε που ως σύλλογος επαναφέραμε στη ζωή μας αυτό το έθιμο, που είναι ευεργετικό πρωτίστως για την δική μας ψυχή» σημείωσε.
 
Φέτος για ακόμα μια φορά συγκεντρώθηκαν κάνοντας ένα μεγάλο τραπέζι δίπλα στο εκκλησάκι των νεκροταφείων, όμως παλαιότερα, θυμούνται οι μεγαλύτεροι, ερχόταν στα νεκροταφεία με τις κουρελούδες τους, έξω από τα νεκροταφεία.
 
Το τραπέζι, επισήμανε η κ. Μαυρίδου, είναι χαρούμενο, και σαν Πόντιοι, που ξέρουν από φιλοξενία, επιφυλάσσουν το ίδιο και για τους νεκρούς τους. 

Ζωντανές μνήμες παλιών εποχών 

Η ζωντανή μνήμη του οικισμού είναι φυσικά οι γηραιότεροι κάτοικοί του, που θυμούνται ακόμα το έθιμο από τα παλιά χρόνια και συμμετέχουν και στην αναβίωσή του κάθε Αγίου Πνεύματος.
 
Την ιδιαίτερη χαρά του που ο Σύλλογος και η κ. Μαυρίδου συνεχίζουν να τους θυμίζουν το έθιμο αυτό εξέφρασε ο κ. Αχιλλέας Νικολαΐδης, 89 ετών, που θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό πως και η νεολαία του χωριού είναι πάντα κοντά στον ποντιακό πολιτισμό.
 

Άλλωστε οι Πόντιοι πάντα βοηθούσαν τους συνανθρώπους τους, και ο ίδιος πέρασε αυτά που έμαθε από τον πατέρα στα παιδιά του, στα εγγόνια του και πλέον στα 7 δισέγγονά του, στα οποία προσπαθεί να τους μάθει να σέβονται το κάθε τι που θα συναντήσουν και θα χρειαστεί τη βοήθειά τους. Παράλληλα πάντα συμμετέχει σε εκδηλώσεις που αναβιώνουν και διατηρούν τον Ποντιακό πολιτισμό.
 
«Παλιά ερχόμασταν στα νεκροταφεία με μια λινάτσα, ο καθένας πήγαινε κοντά στο μνήμα, και έτρωγε» σημείωσε ενθυμούμενος τις παλιές εποχές του εθίμου ο κ. Δημήτρης Ελευθεριάδης, 83 ετών, αναφέροντας πως τώρα μπορεί να έχει αλλάξει λίγο ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν, όμως πάλι όλοι έρχονται για να συνφάγουν με τους νεκρούς τους, και να ησυχάσουν και οι ίδιοι για αυτό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.