«Μενουμε στο σπιτι ασφαλεις… και πολιτιστικα ενεργοι»

Να καταγράψουν έθιμα του Δωδεκαημέρου παρακινεί τους πολίτες ο Δήμος Μαρωνείας Σαπών

Ο Δήμος Μαρωνείας – Σαπών, αναγνωρίζοντας τις δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνουν οι πολίτες λόγω  του κορωνοϊού, οργανώνει τη δράση «Μένουμε στο σπίτι ασφαλείς… και πολιτιστικά ενεργοί».

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία ενεργοποίησης της δημιουργικής έκφρασης όλων των πολιτών, ατομικά και συλλογικά, ώστε να καταγραφεί και να διασωθεί η ιστορική μνήμη και η σύγχρονη πραγματικότητα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Δήμου, η δράση αυτή θα αφορά την καταγραφή παλιών εθίμων του Δωδεκαημέρου της Παραμονής των Χριστουγέννων, των Χριστουγέννων, της Παραμονής της Πρωτοχρονιάς, της Πρωτοχρονιάς, των Παραμονής των Φώτων και των Φώτων (Μπάμπω, Κάλαντα, Μωμόγεροι, παραδοσιακές συνταγές, παιχνίδια, γουρουνοχαρά κλπ), όλων των οικισμών του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών, αλλά και για το πώς βιώνουν οι νέοι τα παραδοσιακά δρώμενα και πώς τα ενσωματώνουν στη σύγχρονη ζωή.

Ο Δήμος καλεί τους συλλόγους, τις οικογένειες, τους δημότες να καταγράψουν τα έθιμα, εντός του οικογενειακού πλαισίου, τηρώντας πάντοτε τα μέτρα πρόληψης και προστασίας του ΕΟΔΥ, με κινητό τηλέφωνο, κάμερα ή ηχογράφηση και να τα αποστείλουν στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected]. Η διάρκεια του υλικού δεν πρέπει να ξεπερνά τα τρία λεπτά. Το χρονικό πλαίσιο της δράσης ορίζεται από τις 23-12-2020 έως τις 8-01-2021.

Το υλικό, το οποίο θα συγκεντρωθεί, θα δημοσιευθεί ολοκληρωμένο, με το πέρας των εορτών.

Ο Δήμος Μαρωνείας-Σαπών παρακινεί όλους τους δημότες «να αναβιώσουν τα πολιτιστικά έθιμα, ακόμη και στο σπίτι, διατηρώντας την τεράστια παρακαταθήκη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου. Ελπίζουμε η αναπόληση των ηθών και των εθίμων να ζεστάνει τις καρδιές σας, αυτές τις γιορτινές μέρες και σας ευχόμαστε καλές εορτές!».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.