«Μελανα σημεια» βλεπει η Φ. Καζακου στο Φεστιβαλ Φαναριου

Καταθέτει σειρά προτάσεων για την αναβάθμισή του

Σημεία ενστάσεων ως προς την τρίτη διοργάνωση του Φεστιβάλ Φαναρίου καταγράφει με γραπτή της τοποθέτηση η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Κομοτηνής κ. Φελίνα Καζάκου. Η κ. Καζάκου σημειώνει πως σκοπός της τοποθέτησης είναι  «να βελτιώσουμε και να εξασφαλίσουμε ως Δήμος Κομοτηνής  τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη» για να εκφράσει στη συνέχεια τη διαφωνία της στην ανάθεση της διοργάνωσης σε ιδιωτική επιχείρηση που εδρεύει εκτός Κομοτηνής.
 
Η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Εμείς… η πόλη» παράλληλα καταθέτει ενδεικτικές προτάσεις παράλληλων δράσεων ώστε το Φεστιβάλ να μην έχει απλά συναυλιακό χαρακτήρα αλλά να αποκτήσει πολυθεματικό χαρακτήρα. 

Αναλυτικά η τοποθέτηση της κ. Φελίνας Καζάκου: 

«Με αφορμή τη συζήτηση και την έγκριση δαπανών σχετικά με τη διοργάνωση του Φεστιβάλ Φαναρίου καταθέσαμε τις προτάσεις μας σχετικά με την αναβάθμιση αυτού. Πρόκειται για μια προσπάθεια που τείνει να γίνει θεσμός, πραγματοποιείται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και σκοπός της τοποθέτησης μας είναι να βελτιώσουμε και να εξασφαλίσουμε ως Δήμος Κομοτηνής  τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη. 
 
Οφέλη που αποτιμούνται και αφορούν την τουριστική προβολή και ανάδειξη της   περιοχής μας,  την αύξηση της επισκεψιμότητας, της παραμονής των επισκεπτών για μεγαλύτερη χρονική διάρκεια του τριημέρου αλλά την ενίσχυση  της εμπορικής κίνησης των καταστημάτων και των τουριστικών επιχειρήσεων.
 
Είναι ευρέως γνωστό πως πρόκειται για ένα ψυχαγωγικό τριήμερο γεγονός το οποίο διοργανώνεται από μια ιδιωτική επιχείρηση που εδρεύει εκτός Κομοτηνής και από την διοργάνωση του φεστιβάλ εισπράττει τεράστια έσοδα. Ως εκ τούτου μας βρίσκει κάθετα αντίθετους-άποψη που διατυπώσαμε και πέρυσι μετά τη λήξη της οργάνωσης – η κάλυψη δαπανών από το Δήμο Κομοτηνής χωρίς κανένα ανταποδοτικό όφελος.
 
Για το λόγο αυτό καταψηφίσαμε την έγκριση κάλυψης δαπάνης του ποσού των 7.000 ευρώ για τις ενέργειες προβολής και διαφήμισης της διοργάνωσης καθώς επίσης και το ποσό των 4.000 ευρώ που αφορά την φιλοξενία  (διαμονή και διατροφή) των καλλιτεχνών. Πρόκειται για δαπάνες που όφειλε να αναλάβει να καλύπτει ο ιδιώτης διοργανωτής και όχι η Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού του  Δήμου Κομοτηνής.
 
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο Δήμος Κομοτηνής παρέχει για την διοργάνωση όλη την τεχνική υποστήριξη (παραχώρηση του χώρου, εξοπλισμό και καθαριότητα).
 
Για ποιο λόγο λοιπόν ο Δήμος Κομοτηνής  δεν διεκδικεί τα αυτονόητα;;
 
Ο Δήμος Κομοτηνής πρέπει να απαλλαγεί από τις επιπλέον οικονομικές επιβαρύνσεις και προτείνουμε να διεκδικήσει ως συνδιοργανωτής, ανταποδοτικά οφέλη προς τους δημότες. Ανταποδοτικά οφέλη, όπως  την στήριξη μιας κοινωνικής δομής του Δήμου καθώς επίσης και την ελεύθερη είσοδο προς τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
 
Συμπληρωματικά προτείνουμε ενέργειες που θα αναβαθμίσουν το φεστιβάλ και θα το διαφοροποιήσουν ως πολιτιστικό γεγονός. Για να πετύχει το εγχείρημα χρειάζεται να εμπλουτιστεί και  να πάψει να έχει μόνο συναυλιακό χαρακτήρα. Προτείνουμε: 

  • To festival να συμπεριλαμβάνει τοπικές πολιτιστικές δράσεις  που να του προσδίδουν τη δική του ταυτότητα
  • Να δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής και ανάδειξης ταλέντων από την ευρύτερη περιοχή
  • Να υπάρξει ανάπτυξη δράσεων και ενεργειών  στον αστικό ιστό για να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή παραμονή των επισκεπτών
  • Να αναδείξουμε και να προβάλουμε ταυτόχρονα τα τοπικά μας προϊόντα,  με την παράλληλη διοργάνωση έκθεσης τοπικών προϊόντων 

Ως παράταξη  στηρίζουμε την οποιαδήποτε πολιτιστική πρωτοβουλία αλλά με προϋπόθεση τον σωστό σχεδιασμό και  την επίτευξη του μεγαλύτερου δυνατού ανταποδοτικού οφέλους για το Δήμο Κομοτηνής. Τα παράδειγμα προς μίμηση πολλά και από περιφερειακούς δήμους, όπως το Φεστιβάλ Άρδα, το Φεστιβάλ Δραμοινογνωσίας, οι Γιορτές Παλιάς Πόλης   και events τα οποία δεν είναι μόνο συναυλιακά, είναι πολυθεματικά και έχουν κερδίσει το ενδιαφέρον των Ελλήνων αλλά και των γειτόνων επισκεπτών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.