Μειωση των δημοτικων τελων στον Δημο Κομοτηνης

Κατά 20% μειώνεται ο Δημοτικός φόρος, κατά 15% τα τέλη κοινόχρηστων χώρων και κατά 50% τα τέλη διαφήμισης - Περαιτέρω μείωση τελών σε ευπαθείς μελετά ο Δήμος Κομοτηνής

Τη μείωση του δημοτικού φόρου, των τελών κοινόχρηστων χώρων και των τελών διαφήμισης αποφάσισε η οικονομική επιτροπή του Δήμου Κομοτηνής, που συνεδρίασε την Τρίτη 25 Ιουλίου, με 9 από τα θέματά της να αφορούν την αναπροσαρμογή των συντελεστών στάθμευσης από την 1/1/2018. 

Αυτή η διαδικασία, η οποία αναμένεται να περάσει και από το Δημοτικό Συμβούλιο στο επόμενο διάστημα, αποτελεί μέρος της διαδικασίας για την σύνταξη του προϋπολογισμού του Δήμου Κομοτηνής για το 2018.
 
Όπως σημείωσε ο αντιδήμαρχος οικονομικών κ. Δημήτρης Πολιτειάδης, τα οικονομικά του Δήμου Κομοτηνής επιτρέπουν στη δημοτική αρχή να μην κάνει καμία αύξηση για το 2018, αντιθέτως επιτρέπει μείωση σε ορισμένα δημοτικά τέλη.
 
Έτσι στα τέλη κοινόχρηστων χώρων, που αφορούν στην χρήση πεζοδρομίων από τα καταστήματα, μείωσαν, όπως είχαν δεσμευτεί από πέρυσι, τα τέλη κατά 15%, με τον κ. Πολιτειάδη να επισημαίνει πως αυτή την κίνηση του Δήμου θα πρέπει να σεβαστούν οι καταστηματάρχες, και να μην γίνεται κατάχρησή της, ξεφεύγοντας από τα εγκεκριμένα όρια, ώστε να υπάρχει τάξη στην πόλη.
 
Την ίδια ώρα μειώνεται ο δημοτικός φόρος κατά 20%, κάτι που αφορά όλους τους δημότες, που πληρώνουν τον συγκεκριμένο φόρο μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος.
 
Επιπλέον μειώνουν κατά 50% τα τέλη διαφήμισης, ελπίζοντας πως όσοι κάνουν αφισοκολλήσεις θα έχουν ένα επιπλέον κίνητρο, λόγω του χαμηλού κόστους, να τηρούν τη νομιμότητα και να μη χρησιμοποιούν όποιους χώρους βρίσκουν για να προβάλλουν τις εκδηλώσεις τους, αλλά να προσέρχονται στο Δήμο, να παίρνουν την ανάλογη άδεια. Χρησιμοποιώντας τους χώρους που έχουν δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό, ο Δήμος ελπίζει πως θα παύσει αυτή η άσχημη εικόνα που υπάρχει, με στύλους, κολώνες και άλλα σημεία να γεμίζουν από αφίσες.
 
Η οικονομική επιτροπή θα λάβει σοβαρά υπόψη της και την εισήγηση των εκπροσώπων του συλλόγου ΑμεΑ της Ροδόπης, για περαιτέρω μείωση των δημοτικών τελών για τα ΑμεΑ.
 
«Η πολιτική που ακολουθήσαμε τόσο καιρό, από την πρώτη στιγμή της ανάληψης της διοίκησης του Δήμου, έφερε τελικά, με πολύ καλή και σοβαρή δουλειά στα οικονομικά του Δήμου, αποτέλεσμα, και πλέον ήρθε ο καιρός να υλοποιηθούν όλα αυτά, από τα οποία θα έχουν όφελος οι δημότες» σημείωσε ο κ. Πολιτειάδης, αναφέροντας πως στόχος τους είναι να βοηθήσουν όλους τους πολίτες να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και να έχουν μια ποιοτική παροχή υπηρεσιών.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι σταθερά θα παραμείνουν τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού, μιας και από αυτά πληρώνονται οι συμβασιούχοι της καθαριότητας, αλλά και οι τυχόν νέοι μόνιμοι υπάλληλοι, που θα προκύψοουν από τους διαγωνισμούς που έχει διαβεβαιώσει ότι θα προκηρύξει το Υπουργείο Εσωτερικών.
 
Να σημειωθεί τέλος πως τα τέλη αυτά είναι ανταποδοτικά, δηλαδή αν οι δαπάνες για την καθαριότητα και τον φωτισμό σε οποιοδήποτε Δήμο υστερούν ή υπερβαίνουν το ποσό που συγκεντρώνεται από αυτά (πληρώνονται μέσω του λογαριασμού ρεύματος) τότε υποχρεωτικά προσαρμόζεται ανάλογα και το τέλος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.