Μειωση και οχι επεκταση του δικτυου NATURA 2000 στην παραλιακη ζωνη της ΑΜΘ ζητα ο Περιφερειαρχης

Γιώργος Παυλίδης «Με ένα μάτι δεν μπορούμε να βλέπουμε• πρέπει να δούμε και με τα δύο μας μάτια»

Την κάθετη αντίθεσή του στην προσθήκη μεγάλου μέρους της παραλιακής ζώνης της περιφέρειας ΑΜΘ στο Δίκτυο NATURA 2000 εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Γιώργος Παυλίδης, μιλώντας στο Ραδιόφωνο του Παρατηρητή της Θράκης, ζητώντας αντί της επέκτασης να υπάρξει μείωση με τη δημιουργία θυλάκων εξόδου προς τη θάλασσα.
 
Ο κ. Παυλίδης ενώνει τη φωνή του με αυτή πολλών αυτοδιοικητικών της Περιφέρειας, μιας και οι δήμοι της ο ένας μετά τον άλλο υιοθετούν ψηφίσματα εναντίον αυτής της εξέλιξης, τονίζοντας πως με αυτή την κίνηση το Υπουργείο «φρενάρει την ανάπτυξη».
 
Άλλωστε η περιφέρεια ΑΜΘ στο Χωροταξικό της Σχέδιο, το οποίο έχει υποβάλλει στο αρμόδιο υπουργείο, προτείνει να περιοριστούν οι ζώνες αυτές, και να δημιουργηθούν θύλακες εξόδου προς τη θάλασσα. Όμως ο αρμόδιος υπουργός κ. Γιάννης Τσιρώνης επιχειρεί το αντίθετο «φιμώνοντάς» τις αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής, με τον Περιφερειάρχη να εκφράζει την άποψη πως αυτές τις κινήσεις θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη ο ΣΥΡΙΖΑ (ο κ. Τσιρώνης προέρχεται από τους Οικολόγους Πράσινους).
 
«Δεν μπορεί να έρχονται και να μας κάνουν εδώ χώρο για τη φώκια, πρέπει να αφήσουν θύλακες σε βάρος των παλιών» σημείωσε ο κ. Παυλίδης, που είναι ανοιχτός στο να γίνουν διορθώσεις σε κάποια σημεία του χωροταξικού όπου είναι απαραίτητο, όμως δεν θα αποδεχτούν «την φίμωση της περιοχής, επειδή υπάρχουν ένα-δύο φώκιες τη στιγμή που εδώ κατοικούν ένα εκατομμύριο άνθρωποι, που το καλοκαίρι γίνονται ενάμισι και να μας λένε ότι δεν θα κινηθούμε εμείς σε αυτό το χώρο, δε θα αναπτυχθούμε, δε θα υπάρξουμε».
 
Για αυτό απηύθυνε έκκληση προς το υπουργείο να αναθεωρήσει την άποψή του για τους χάρτες, όχι σε βάρος και κατ’ ανάπτυξη αυτών που υπάρχουν για τις περιοχές NATURA, αλλά για να τους περιορίσουν, γιατί αν προχωρήσουν σε αυτή την κατεύθυνση αντί να προστατέψουν το περιβάλλον θα οδηγήσουν στην καταστροφή του, μιας και θα υπάρχει ένα καθεστώς πλήρης ασυδοσίας, ελλείψει δομών, που θα επιβαρύνει το χώρο αντί να τον προστατέψει.
 
Ο ίδιος, όπως υπογράμμισε, θα συνεχίσει να προσπαθεί για την ανατροπή των σχεδιασμών του Υπουργείου, μιας και θεωρεί πως όλα θα πρέπει να γίνονται σε ισορροπία. «Με ένα μάτι δεν μπορούμε να βλέπουμε. Πρέπει να δούμε και με τα δύο μας μάτια. Δεν πρέπει να βλέπουμε μόνο τι υπολείπεται στο NATURA και να προσπαθούμε να το αυξήσουμε, παραβλέποντας αυτά που έχουν γίνει λάθος μέχρι τώρα» παρατήρησε χαρακτηριστικά κλείνοντας ο κ. Παυλίδης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.