Μειονοτικος υποψηφιος και στο Δημο Κομοτηνης;

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο καθόδου στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές ανεξάρτητου μειονοτικού υποψηφίου και στο Δήμο Κομοτηνής ο δημοσιογράφος Αμπντουλχαλήμ Ντεντέ σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Σκάι, η οποία και αναμεταδόθηκε από το Ραδιόφωνο του Παρατηρητή. Συγκεκριμένα μιλώντας στην εκπομπή «ΔΥΟχΤΕΣΣΕΡΑ» των Α. Πορτοσάλτε και Δ. Γιατζόγλου ο κ. Ντεντέ μίλησε για σίγουρη υποψηφιότητα μειονοτικού στο Δήμο Ξάνθης, αφήνοντας όμως ανοιχτό το όνομα, εφόσον διευκρίνησε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί διευρυμένη συνάντηση πολιτικών και πολιτευτών της μειονότητας στην οποία θα αποφασισθεί τελικά για το αν θα είναι υποψήφιος στην Ξάνθη ο κ. Φαϊκογλου ή κάποιος άλλος. Για το δήμο της Κομοτηνής υποστήριξε ότι υπάρχει «αρκετά μεγάλη πιθανότητα» καθόδου ανεξάρτητου μειονοτικού υποψηφίου γιατί όπως είπε η μειονότητα «έχασε την εμπιστοσύνη της προς το σημερινό δήμαρχο της Κομοτηνής και επιζητά κάποιο άλλο άτομο. Αν οι υποψήφιοι των δύο μεγάλων κομμάτων στο δήμο της Κομοτηνής δεν είναι κάπως αρεστοί και στη μειονότητα τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υπάρξει ανεξάρτητος υποψήφιος», αναφέροντας ότι ήδη συζητείται το όνομα Ισμαήλ Ροδοπλού.

Ολόκληρη η συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Ντεντέ στο ραδιόφωνο του Σκάι έχει ως εξής:

Αληθεύει ότι στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές θα υπάρξει ανεξάρτητη υποψηφιότητα μειονοτικού υποψηφίου στο Δήμο Ξάνθης;

Α.Ν.:Όλες οι δημοσιογραφικές πληροφορίες έχουν βάση. Είναι δυνατόν; Τι δουλειά κάνουμε δηλαδή;

Δικαιολογείται με κάποιο τρόπο αυτό;

Α.Ν: Ο Αχμέτ Φαϊκογλου σε συνέντευξη που έδωσε σε μειονοτική εφημερίδα της Ξάνθης ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του στο δήμο Ξάνθης. Βέβαια ταράχθηκαν αρκετά νερά. Για μας τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ ήταν γνωστό εδώ και μήνες ότι κάτι θα γίνει σε αυτές τις εκλογές. Ειδικά στο δήμο της Ξάνθης, που το 35% του πληθυσμού είναι μειονοτικοί, η μειονότητα δεν εκπροσωπείται ούτε από ένα δημοτικό σύμβουλο.

Κακώς…

Α.Ν.:Θα μου πείτε δεν εκλέγουν. Όμως όταν οι συνδυασμοί των υποψηφίων δημάρχων παίρνουν ηλίθιους και χαζούς, οι οποίοι δεν μπορούν να εκπροσωπήσουν τον εαυτό τους, όχι να εκπροσωπήσουν τη μειονότητα, μαζεύουν από τριάντα ψήφους των συγγενικών τους προσώπων, είναι φυσικό να μη μπορούν να εκλεγούν. Δεν ήθελαν δηλαδή οι συνδυασμοί της Ξάνθης να πάρουν σωστούς, μορφωμένους ανθρώπους, οι οποίοι μπορούν να εκπροσωπήσουν τη μειονότητα στο δημοτικό συμβούλιο. Αρκετά χρόνια πιέζονταν οι αρχηγοί των συνδυασμών των κομμάτων αλλά δεν το καταφέραμε. Κάποια στιγμή μαζεύτηκαν,- βέβαια ο Φαϊκογλου προέτρεξε λίγο ήταν μία προσωπική αυτόβουλη ανακοίνωση υποψηφιότητας, δεν ξέρω αν θα είναι αυτός ή κάποιος άλλος, – όλοι οι ενδιαφερόμενοι πολιτικοί και πολιτευτές του Νομού Ξάνθης και συζήτησαν το θέμα. Ήδη τη Δευτέρα είχαν συνάντηση και τις επόμενες ημέρες θα γίνει μία διευρυμένη συνάντηση στην οποία θα αποφασισθεί τελικά για το ποιον θα κατεβάσουν, αν θα είναι ο Φαϊκογλου ή κάποιος άλλος.

Είναι δεδομένο ότι θα υπάρξει για το Δήμο Ξάνθης ανεξάρτητος υποψήφιος…

Α.Ν.: Ναι για το δήμο Ξάνθης είναι σίγουρο 100% ότι θα υπάρχει.

Μπορούμε να δούμε και σε άλλους δήμους ανεξάρτητους υποψηφίους;

Α.Ν.: Και στο δήμο της Κομοτηνής υπάρχει αρκετά μεγάλη πιθανότητα να γίνει, διότι έχει δημιουργηθεί ένα αίσθημα στο χώρο το μειονοτικό προς τον τωρινό δήμαρχο ότι δεν τους πρόσεξε όσο έπρεπε, ότι είναι ριγμένοι…

Σε ποιους τομείς κυρίως υπάρχουν κάποια παράπονα

Α.Ν.: Έχασε την εμπιστοσύνη της η μειονότητα προς το σημερινό δήμαρχο της Κομοτηνής και επιζητά κάποιο άλλο άτομο. Αν οι υποψήφιοι των δύο μεγάλων κομμάτων στο δήμο της Κομοτηνής δεν είναι κάπως αρεστοί και στη μειονότητα τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υπάρξει ανεξάρτητος υποψήφιος, διότι ήδη συζητείται το όνομα του άλλου ανεξάρτητου ,Ισμαήλ Ροδοπλού, να το πω Ισμαήλ Μολά ότι θα κατεβάσει συνδυασμό στην Κομοτηνή.

Αλήθεια ποια είναι τα ζητήματα που απασχολούν τη μειονότητα; Υποθέτουμε μετά το 90 άλλαξαν κάποια πράγματα…

Α.Δ.: Βέβαια άλλαξαν. Σήμερα κατά την ταπεινή μου άποψη το πρώτο ζήτημα της μεγάλης μάζας της μειονότητας είναι η οικονομική απραξία…

Που αφορά όμως και στο χριστιανικό πληθυσμό…

Α.Ν.:Όχι τόσο και θα σας πω γιατί. Το 65% των πολιτών της μειονότητας ασχολούνται με το καπνό και ξέρετε σε τι κατάσταση βρίσκεται με την πολιτική της ΕΕ…

Για τι ποσοστό ανεργίας μιλάμε;

Α.Ν.:Η επίσημη ανεργία είναι 12% και η ανεπίσημη είναι γύρω στο 30%, γιατί οι μειονοτικοί δεν εγγράφονται στον ΟΑΕΔ και δεν φαίνεται η ανεργία. Δυστυχώς αυτό είναι το τρελό της υπόθεσης.

Γιατί δεν γράφονται κ. Ντεντέ;

Α.Ν.: Γιατί δεν περιμένουν ότι θα έχουν κάποιο όφελος.

Ως Έλληνες υπήκοοι έχουν το δικαίωμα εγγραφής

Α.Ν.: Δεν διαφωνώ.

Μπορείτε να μας το εξηγήσετε για να το καταλάβει και κάποιος που δεν ξέρει τις συνθήκες;

Α.Ν.: Το παιδί που κάθεται στο χωριό το μόνο που ξέρει είναι να καλλιεργεί καπνά. Αυτά έχει μάθει από την οικογένειά του. Να ζητήσει δουλειά από τον ΟΑΕΔ σε καπνομάγαζο ή σε καπνά; Αφού έχει τελειώσει αυτή η υπόθεση. Δεν είναι συνειδητοποιημένοι εργάτες που έρχονται και εγγράφονται στον ΟΑΕΔ…

Και ότι θα μάθουν μια άλλη τέχνη και θα πάρουν μία ειδικότητα..

Α.Ν.: Ακριβώς. Πραγματικά αν σήμερα γίνονταν εγγραφή η ανεργία στο Νομό Ροδόπης θα έφθανε στο 30%

Από την άλλη πλευρά η τάση των οικογενειών της μειονότητας να σπουδάσουν τα παιδιά τους έχει αυξηθεί;

Α.Ν.: Σίγουρα έχει αυξηθεί πολύ περισσότερο προς την δευτεροβάθμια και την τριτοβάθμια εκπαίδευση…

Στα ελληνικά ή επιλέγετε τούρκικο πανεπιστήμιο;

Α.Ν.: Η θετική διάκριση που δημιούργησε ο Γιώργος Παπανδρέου με την εισαγωγή των παιδιών της μειονότητας με το σύστημα της ποσόστωσης στα Πανεπιστήμια βοήθησε πολλές οικογένειες και πάρα πολλά παιδιά να μπούνε στο Πανεπιστήμιο. Βέβαια και εδώ έχουμε ένα άλλο ερωτηματικό. Τα παιδιά μπήκαν αλλά πώς θα βγουν; Διότι αν δεν έχεις την ανάλογη υποδομή είναι φυσικό να μη μπορείς να συνεχίσεις και να τελειώσεις το πανεπιστήμιο.

Το ίδιο ισχύει και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση; Πολλά παιδιά αναγκάζονται να σταματήσουν νωρίς;

Α.Ν.: Στο δημοτικό πάνε όλα. Δεν υπάρχει περίπτωση να μη πάει κάποιο παιδί εκτός αν υπάρχει πρόβλημα.

Η βασική εκπαίδευση ολοκληρώνεται;

Α.Ν.: Ναι, η εξάχρονη αλλά επειδή δεν υπάρχουν πολλά μειονοτικά γυμνάσια στη Θράκη, όλα κι όλα είναι δύο ένα στην Ξάνθη και ένα στην Κομοτηνή, δεν ολοκληρώνεται η εννεαετής υποχρεωτική εκπαίδευση. Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα αφορά στην εκπαίδευση της μειονότητας η οποία στηρίζεται σε ένα σύστημα απαρχαιωμένο. Προσπαθεί η ελληνική πολιτεία μέσω του προγράμματος της Άννας Φραγκουδάκη για την εκπαίδευση των μουσουλμανοπαίδων να διορθώσει κατά κάποιο τρόπο το ελληνόφωνο πρόγραμμα, αλλά το τουρκόφωνο νοσεί και μάλιστα πολύ βαριά. Πρέπει να γίνει κάτι και εκεί.

Δηλαδή τι εννοείτε;

Α.Ν.: Αν δε διορθωθεί η κατάσταση δεν θα υπάρχει τίποτα, θα ισχύει αυτό το οποίο λέει ο φίλος μας Ιμπράμ Ονσούνογλου «το σύστημα της εκπαίδευσης είναι της μη μάθησης». Δηλαδή μπαίνουν τα παιδιά στο σχολείο να μάθουν κάτι, τελειώνουν το δημοτικό και δεν μπορούν να γράψουν το όνομά τους ούτε στα ελληνικά, ούτε στα τούρκικα. Η πλειοψηφία δηλαδή των μειονοτικών σχολείων είναι έτσι. Εντάξει γίνεται μία προσπάθεια, αλλά όταν δεν έχεις την ανάλογη υποδομή, όταν το θέμα των δασκάλων των δημοτικών σχολείων είναι τελείως τρελό…

Έρχονται δάσκαλοι κ. Ντεντέ;

Α.Ν. : Δυστυχώς δεν έρχονται. Έχει δημιουργηθεί μία Ειδική Παιδαγωγική Ακαδημία στη Θεσσαλονίκη η οποία είναι τύποις ακαδημία, δεν διδάσκει τίποτα, βγάζει αμόρφωτους δασκάλους, οι οποίοι έρχονται εδώ δάσκαλοι και οι οποίοι στην ουσία πρέπει να μάθουν τα τούρκικα στα παιδιά, όμως δεν ξέρουν οι ίδιοι τουρκικά. Δηλαδή έχουμε αυτό το τραγελαφικό.

Δεν γνωρίζω κατά πόσο όμως στο χειρισμό αυτών των θεμάτων όλα αυτά σχετίζονται με την πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία προς τα μειονοτικά σχολεία της Κωνσταντινούπολης…

Α.Δ.: Επειδή είσαι Κωνσταντινουπολίτης και ξέρεις την ευαισθησία μου βγαίνω έξω από τα ρούχα μου όταν και τα δύο κράτη προσπαθούν να μας κάνουν μπαλάκι…

Αυτό είναι γεγονός…

Α.Δ.: Δεν θέλω με τίποτα να γίνομαι μπαλάκι μιας χώρας έναντι της άλλης. Είμαι Έλληνας πολίτης, τα μέλη της μειονότητας είναι Έλληνες πολίτες και πρωτίστως η ελληνική πολιτεία πρέπει να προστατεύει, να σκέφτεται, και να ενδιαφέρεται για τα δικά της μέλη. Όσον αφορά το θέμα της Κωνσταντινούπολης ακριβώς τα ίδια γίνονται και εκεί. Ό,τι προβλήματα έχουμε εμείς εδώ αντίστοιχα έχουν και εκεί. Είμαστε μπαλάκια. Τράβηξες το αυτί μου θα σου τραβήξω το δικό σου μου έδωσες κλωτσιά θα σου δώσω και εγώ. Φθάνει πια.

κ.Ντεντέ σας ευχαριστούμε πολύ

Α.Δ.: Κι εγώ σας ευχαριστώ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.