Μειονοτικα σχολεια: τα πρωτα ολοημερα στη Ροδοπη

Σε ρεπορτάζ του ΠτΘ τον Αύγουστο στον Κέχρο είχε μεταφερθεί το αίτημα των κατοίκων για τη δημιουργία ολοήμερου σχολείου, τόσο για την απασχόληση των μαθητών όσο και για την καλύτερη εξοικείωσή τους με την ελληνική γλώσσα.

Δύο μήνες μετά το αίτημα ικανοποιείται και τα δύο πρώτα ολοήμερα σχολεία ξεκινούν τη λειτουργία τους στην Κύμη και την Άνω Βυρσίνη. Η Α/θμια Εκπαίδευση τόσο με την προηγούμενη διεύθυνσή της όσο και τώρα ενθάρρυνε τη δημιουργία των ολοήμερων, θεσμός που παίρνει πλέον σάρκα και οστά.



Ο προϊστάμενος 2ου Γραφείου στην Α/θμια Εκπαίδευση Ν. Ροδόπης, που ασχολείται με τα μειονοτικά σχολεία, Δημήτρης Κούτρας εξήγησε ότι στα πρωινά τμήματα των μειονοτικών σχολείων της Ροδόπης δεν υπάρχουν κενά, σε αντίθεση με τα ολοήμερα που είναι νέα. «Έχει γίνει η έγκριση των ολοήμερων σχολείων αλλά δεν έχουν στελεχωθεί ακόμη. Αυτά είναι τα σχολεία της Δρύμης, του Ιάσμου, του Καλυντηρίου, του Α΄ Κάλχαντος, της Κύμης, του Λαμπρού, της Μελέτης, του Μίσχου, του Οσμανιέ και της Φωλιάς. Είναι τα νέα ολοήμερα και πιστεύω σύντομα να στελεχωθούν».

Δεδομένης της απόστασης από την Κομοτηνή των περισσοτέρων από αυτά τα σχολεία είναι δύσκολο να εμπλουτιστούν με μαθήματα ειδικοτήτων. Ο κ. Κούτρας εξηγεί ότι στα μειονοτικά ολοήμερα προέχει η στελέχωσή τους από χριστιανούς και μουσουλμάνους δασκάλους. Η Κύμη και η Άνω Βυρσίνη ανήκουν στην κοινότητα Κέχρου που είναι δύσκολη στην πρόσβαση και δεν αποφασίζει εύκολα ένας καθηγητής να μετακινείται για ελάχιστες διδακτικές ώρες. Προϋπόθεση για να λειτουργήσουν οι ειδικότητες είναι να υπάρχουν σχολεία γειτονικά για να επιτρέπουν και τη μετάβαση των διδασκόντων από το ένα στο άλλο.

Στα μειονοτικά σχολεία δεν είναι δεσμευτικός ο αριθμός των μαθητών. «Η μόνη δέσμευση για να λειτουργήσει το πρωινό τμήμα του ολοήμερου, από τις 7.00 μέχρι τις 8.00, είναι να υπάρχουν 5 τουλάχιστον παιδιά.

Όλα είναι σε συνάρτηση με τον αριθμό των μαθητών. Αν το δυναμικό του σχολείου είναι 200 μαθητές και ζητούν για το ολοήμερο 15 το ποσοστό είναι πολύ μικρό. Για ένα σχολείο με 25 μαθητές εάν ζητάνε 12 θα πρέπει να δείξουμε κατανόηση και να θέσουμε ως προτεραιότητα να λειτουργήσει το σχολείο.

Στα μειονοτικά ολοήμερα θα λειτουργήσει κανονικά και ο απογευματινός κύκλος μέχρι τις 4.00».

Στα προβλήματα για τη λειτουργία του ολοήμερου συγκαταλέγεται ο μικρός αριθμός αιθουσών στα περισσότερα μειονοτικά σχολεία της υπαίθρου.

Τα μειονοτικά σχολεία της Ξάνθης είναι στελεχωμένα με το απαραίτητο προσωπικό, σύμφωνα με τον προϊστάμενο 1ου Γραφείου Α/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Ξάνθης, για τα μειονοτικά Γιώργο Μπαμπαϊτη. Χρειάζονται μόνο 2 καθηγητές αγγλικής γλώσσας. Στην Ξάνθη λειτουργούν ήδη 10 ολοήμερα δημοτικά, από τα οποία τα 2 είναι νεοϊδρυθέντα.

Μ.Α.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.