Μειωμενοι γαμοι, αλλα και διαζυγια, το πρωτο εξαμηνο του 2020 στη Ροδοπη

Πώς επηρέασε η πανδημία τις ληξιαρχικές πράξεις στην περιοχή μας

Τους γάμους, τα διαζύγια αλλά και τα σύμφωνα συμβίωσης φαίνεται να «συμπίεσε» η πανδημία στη Ροδόπη, μιας και σύμφωνα με τα στοιχεία του Στατιστικού Αρχείου Ληξιαρχικών Πράξεων του Υπουργείου Εσωτερικών, αυτά εμφανίζονται σημαντικά μειωμένα.

Και παρά το γεγονός ότι οι αριθμοί του πρώτου εξαμήνου δεν εκφράζουν απαραίτητα τα επίπεδα στα οποία θα κυμανθούν στο σύνολο του έτους, η διαφορά σε αυτές τις κατηγορίες είναι ιδιαίτερα εμφανής ώστε να κάνει εντύπωση.

Έτσι ενώ στο σύνολο του 2019 είχαμε 472 γάμους, το πρώτο εξάμηνο του 2020 καταγράφηκαν μόλις 121, το 1/4 του αριθμού όταν κανονικά θα έπρεπε να προσεγγίζει το μισό. Και ενώ στους γάμους μπορεί να αιτιολογηθεί εν μέρει γιατί υπήρξαν αναβολές λόγω του κορωνοϊού, η ίδια δικαιολογία σίγουρα δεν ισχύει για τα διαζύγια, στα οποία η μείωση είναι ακόμα πιο δραματική.

Έτσι ενώ το 2019 καταγράφηκαν συνολικά 98 διαζύγια, το πρώτο εξάμηνο του 2020 καταγράφηκαν μόλις 17, πολύ χαμηλότερα από όσο θα αναμενόταν, με δεδομένο μάλιστα πως υπάρχει μια περιρρέουσα φημολογία για δραματική αύξηση των διαζυγίων λόγω κορωνοϊού.

Η διαφορά όμως σε αυτή την περίπτωση μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι με τους περιορισμούς του κορωνοϊού, καθυστέρησαν οι διαδικασίες, και τυχόν αύξηση θα εμφανιστεί ξαφνικά τους επόμενους μήνες, μιας και ληξιαρχικά ο υπολογισμός γίνεται βάση της τελικής ημερομηνίας του διαζυγίου.

Επίσης μειωμένα είναι και τα Σύμφωνα Συμβίωσης, μιας και ενώ έβαιναν αυξανόμενα μέχρι το 2019, φτάνοντας τα 25 στη Ροδόπη, το πρώτο εξάμηνο του 2020 έχουν καταγραφεί μόλις 8.

Όλα αυτά δείχνουν πως η πανδημία, και οι περιορισμοί που αυτή επέφερε τόσο στους πολίτες αλλά και στις δημόσιες υπηρεσίες, επηρέασε και αυτές τις διαδικασίες, αλλά απομένει να φανεί, ανάλογα και με την πορεία του κορωνοϊού και των περιοριστικών μέτρων, κατά πόσο αυτό θα συνεχιστεί και το δεύτερο εξάμηνο αυτού του έτους, ή η «συμπίεση» που έφερε, θα προκαλέσει «εκτίναξη» των αριθμών σε αυτό.


Όσο για τους θανάτους και τις γεννήσεις, αυτοί φαίνεται να κινούνται σε σχετικά παρόμοια επίπεδα με την προηγούμενη χρονιά, αν και πάλι, λόγω πανδημίας, σίγουρα αποτελέσματα θα έχουμε στο τέλος του έτους.

Έτσι ενώ το 2019 είχαμε 1.432 θανάτους όλο το χρόνο στη Ροδόπη, καταγράφηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2020 788 θάνατοι. Την ίδια ώρα, ενώ το 2019 είχαμε 416 γεννήσεις, το πρώτο εξάμηνο του 2020 καταγράφηκαν 195 γεννήσεις.

Να σημειώσουμε εδώ, για ακόμα μια φορά, ότι η μεγάλη αναντιστοιχία θανάτων και γεννήσεων παρατηρείται κάθε χρονιά και αποδίδεται, τουλάχιστον εν μέρει, στο γεγονός ότι οι γεννήσεις σε νοσοκομεία εκτός νομού (συνήθως στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης) καταγράφονται εκεί, και όχι στην Κομοτηνή. Άλλωστε ληξιαρχικά όλες οι γεννήσεις της Ροδόπης, που γίνονται στο Νοσοκομείο Κομοτηνής, καταγράφονται στο ληξιαρχείο της Κομοτηνής.

Και πάλι όμως οι αριθμοί στο τέλος του 2020, που εξαρτώνται πολυπαραγοντικά από την πορεία της πανδημίας, θα δείξουν κατά πόσο επηρεάστηκαν από αυτή.

 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.