Μειωμενες οι σχολικες εκδρομες με προορισμο την Κομοτηνη

Η γραφειοκρατία προκάλεσε μείωση στον αριθμό των σχολείων που κατευθύνθηκαν στην πόλη μας, παρόλο που το ενδιαφέρον υπήρχε

Μειωμένες ήταν φέτος οι σχολικές εκδρομές στη Ροδόπη, κυρίως λόγω των εμπλοκών που δημιούργησε η απαίτηση του Υπουργείου Παιδείας να καθορίζονται από νωρίς συγκεκριμένες ημερομηνίες εκδρομών των σχολείων.
 
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχει ακαμψία στις ημέρες που τα σχολεία μπορούσαν να προσέλθουν στην περιοχή μας, και τα ξενοδοχεία να μένουν άδεια τη στιγμή που άλλες χρονιές γέμιζαν με παιδιά, με θετικά αποτελέσματα και για την πόλη της Κομοτηνής.
 
Όπως σημείωσε ο κ. Γιώργος Κυρατζόγλου, από το Ξενοδοχείο Ορφέας, ο τρόπος επιλογής των ξενοδοχείων έχει γίνει τρομερά γραφειοκρατικός και δύσκολος. Τα σχολεία, εξήγησε, προκηρύσσουν την εκδρομή τους σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία, πριν ενημερωθούν αν στην πόλη που θέλουν να πάνε υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες. «Είναι σαν να κανονίζεις τις διακοπές σου το καλοκαίρι, χωρίς να ενημερωθείς αν εκεί που θα πας έχει που να μείνεις» σημείωσε χαρακτηριστικά.
 
Αυτή η κατάσταση, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Κομοτηνή είναι συνήθως προορισμός όχι για τις πενταήμερες και εφταήμερες της τρίτης Λυκείου αλλά για τριήμερες των μικρότερων τάξεων, που κατά κύριο λόγο γίνονται τα Σαββατοκύριακα, έχει ως αποτέλεσμα όλοι οι τουριστικοί πράκτορές να ψάχνουν κλίνες πολύ συγκεκριμένες ημερομηνίες.
 
Όμως όταν το ξενοδοχείο έχει δώσει μία προσφορά για κλίνες, μέχρι το σχολείο να πάρει την απόφαση, δεν μπορεί να δώσει άλλη προσφορά σε άλλο σχολείο για τις ίδιες μέρες, μιας και αν δεχτούν και τα δύο δεν θα έχει που να τους βάλει. «Δεν μπορούμε να δώσουμε προσφορά σε ένα σχολείο της Κατερίνης και την ίδια ημερομηνία σε ένα σχολεία της Κοζάνης, μιας και αν δεχτούν και τα δύο, δεν θα έχουμε που να τους βάλουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.  Αυτό έχει το ταυτόχρονο αποτέλεσμα, αν τελικά το σχολείο αποφασίσει να μην μείνει στο ξενοδοχείο, μέχρι τότε να έχουν περάσει οι προθεσμίες και τελικά το ξενοδοχείο μένει άδειο, και η εκδρομή μπορεί να μην έρθει καν στην Κομοτηνή.
 
Παλιότερα, σημείωσε ο κ. Κυρατζόγλου, τα πράγματα ήταν πιο ευέλικτα, μιας και υπήρχε περιθώριο μετακίνησης των ημερομηνιών από τα σχολεία σε συνεννόηση με τα ξενοδοχεία, ώστε σχολεία που ήθελαν να έρθουν στην Κομοτηνή να ερχόταν αν όχι το ένα Σαββατοκύριακο, τότε κάποιο άλλο.
 
«Για εμένα να αποφασίζουν από νωρίς μόνο πότε θα κάνουν τις εκδρομές τους είναι λάθος, κανονικά θα έπρεπε το Υπουργείο να δίνει ένα διάστημα, από 1 Μαρτίου ως τα τέλη Μαΐου για παράδειγμα, και μέσα σε εκείνο το διάστημα να γίνεται η εκδρομή» σημείωσε, τονίζοντας πως «μπορεί να υπάρχει η θέληση από κάποιες περιοχές να έρθουν τα σχολεία στην Κομοτηνή, αλλά με τον τρόπο που λαμβάνεται η απόφαση, στο τέλος μπορεί να μείνουμε άδειοι».
 
Χαρακτηριστικό παράδειγμα θεωρεί αυτό του Σαββατοκύριακου της 25ης Μαρτίου, που, ενώ το ενδιαφέρον από όλη τη Βόρεια Ελλάδα ήταν πολύ μεγάλο, μόνο για το συγκεκριμένο ξενοδοχείο, τελικά επειδή υποχρεώθηκαν να δώσουν μόνο μία προσφορά, δεν ήρθε κανένας.
 
Για αυτό το λόγο και παρατηρήθηκε μείωση των εκδρομών στη Ροδόπη, μιας και γειτνιάζουμε και σε περιοχές που τείνουν να είναι δημοφιλέστερες για τις σχολικές εκδρομές.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.