Μεικτα κλιμακια και αυξηση των ελεγχων για την τηρηση των μετρων εναντια στον κορωνοιο στην ΑΜΘ

Στην Κομοτηνή βρέθηκε ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για τη βελτίωση του συντονισμού όλων των συναρμόδιων φορέων

Άγγελος Μπίνης, Διοικητής ΕΑΔ: «Ανταλλάσσουμε τεχνογνωσία, συνομιλούμε μεταξύ μας, αθροίζουμε δυνάμεις για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα»

Η εντατικοποίηση των ελέγχων για την ορθή τήρηση των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, με τη δημιουργία και μεικτών κλιμακίων από τους συναρμόδιους φορείς, αποφασίστηκε κατά την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου στην Κομοτηνή, παρουσία του Διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ) κ. Άγγελου Μπίνη.

Τα μεικτά κλιμάκια θα αποτελούνται από στελέχη της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, της Περιφέρειας ΑΜΘ, των Δήμων, του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και της Αστυνομίας, και θα πραγματοποιούν εντατικούς ελέγχους σε δημόσιους χώρους, υπηρεσίες και επιχειρήσεις.

Παράλληλα θα γίνονται τακτικές συσκέψεις από την Περιφέρεια, αφενός για την αξιολόγηση της κατάστασης αφετέρου για την προσαρμογή των ελέγχων ανάλογα με τα δεδομένα της πανδημίας.

Συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων από τη Θράκη

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σε υβριδική μορφή, μιας και αφορούσε και τις τρείς Περιφερειακές Ενότητες της Θράκης, Ροδόπη, Ξάνθη και Έβρο, όμως δια ζώσης βρέθηκαν μόνο στελέχη της ΕΔΑ και φορείς της Ροδόπης, με τις υπόλοιπες Ενότητες να συμμετέχουν μέσω τηλεδιάσκεψης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν δια ζώσης η προϊσταμένη της Περιφερειακής Υπηρεσίας Σερρών της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας κ. Σωτηρία Παπαδοπούλου, ο προϊστάμενοςτης Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας κ. Λουκάς Γεωργίου,  και της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης κ. Παντελής Δελίδης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ροδόπης κ. Μιχάλης Σεβδυνίδης και η προϊσταμένη του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας Ροδόπης.

Μέσω τηλεδιάσκεψης συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου κ. Δημήτρης Πέτροβιτς, ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Νίκος Ευφραιμίδης, ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Γιάννης Ζαμπούκης, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Ξάνθης κ. Μανώλης Φανουράκης και η Γενική Γραμματέας του Δήμου κ. Σοφία Ψωμά, οι προϊστάμενοι των Διευθύνσεων Δημόσιας Υγείας και Ανάπτυξης των Περιφερειακών Ενοτήτων Έβρου και Ξάνθης και ο προϊστάμενος του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας Έβρου.

Εντατικοποίηση των ελέγχων

Μετά την σύσκεψη, ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος, αφού ευχαρίστησε τον κ. Μπίνη και τα μέλη της ΕΑΔ που βρέθηκαν στην περιοχή μας, τόνισε πως αποφασίστηκε να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι, με μεικτά κλιμάκια, τα οποίο θα συντονίζει η ΕΑΔ ή όπου δεν είναι αυτό εφικτό, η Περιφέρεια ΑΜΘ.

«Θα έχουμε το επόμενο διάστημα, και μέχρι το τέλος του έτους, εντατικοποίηση των ελέγχων» ανέφερε. Έλεγχοι βέβαια πραγματοποιούνταν όλη την προηγούμενη περίοδο, από τις υπηρεσίες Υγείας και Ανάπτυξης της Περιφέρειας, εντός του πλαισίου των αρμοδιοτήτων τους. Με τα μεικτά κλιμάκια όμως, τόνισε ο Περιφερειάρχης, θα αυξηθούν και σε προσωπικό αλλά και θα μπορεί να γίνεται καλύτερος συντονισμός.

Σημαντικό εργαλείο τα μεικτά κλιμάκια

Πολύ εποικοδομητική χαρακτήρισε τη σύσκεψη ο κ. Μπίνης, μιας και σε αυτή συμμετείχε το σύνολο των φορέων και των υπηρεσιών που ασχολούνται με τα μέτρα περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού. Μέσα σε αυτή, καταγράφηκε η υφιστάμενη κατάσταση, εντοπίζοντας τόσο ευκαιρίες όσο και προκλήσεις που παρουσιάζονται, αλλά και να βάλουν μια πολύ συγκεκριμένη στοχοθεσία το επόμενο διάστημα, ώστε να επιτύχουν την εντατικοποίηση των ελέγχων και την αξιοποίηση των συνεργειών μεταξύ των εμπλεκόμενων υπηρεσιών.

Με αυτό τον τρόπο, είτε με πρωτοβουλία της ΕΑΔ, είτε με πρωτοβουλία της Περιφέρειας ΑΜΘ, θα βγουν κλιμάκια ελέγχου σε περιοχές υψηλής διακινδύνευσης.

Να περάσουμε το μήνυμα ότι τις επόμενες τρείς εβδομάδες, μέχρι τις 25 Δεκεμβρίου, πρέπει να πάμε πολύ δομημένα, με πολύ συγκεκριμένη στόχευση, σε σημεία ελέγχου που θα έχει αντίκτυπο και στην ευαισθητοποίηση των πολιτών για την κρισιμότητα της περίστασης» ανέφερε.

Η παρουσία του κ. Μπίνη στην Κομοτηνή, έγινε στο πλαίσιο της περιοδείας που κάνει κλιμάκιο της Αρχής στη Βόρεια Ελλάδα για το θέμα του συντονισμού των υπηρεσιών, με τον Διοικητή να εξαίρει το έργο των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας μέχρι σήμερα, χαρακτηρίζοντάς το υποδειγματικό. «Είναι φανερό ότι υπάρχει καλή επικοινωνία, ανταλλάσσονται εμπειρίες και τεχνογνωσία» σημείωσε, θεωρώντας πως ήταν μοναδική ευκαιρία να επικοινωνήσουν και το πολύ καλό έργο που γίνεται στην περιοχή.

Έτσι πιστεύει πως οι υπηρεσίες, με την καλή συνεργασία με το Σώμα επιθεώρησης Εργασίας και την ΕΛΑΣ, θα ξεκινήσουν άμεσα τους ελέγχους συνεχίζοντάς τους μέχρι τα Χριστούγεννα, συμβάλλοντας τόσο στην αποφόρτιση του ΕΣΥ, όσο και στο να γίνουν πιο «κανονικά» τα Χριστούγεννα, αν αυτό καταστεί εφικτό.

Ερωτηθείς γιατί δημιουργούνται τώρα τα μεικτά κλιμάκια αυτά, ο κ. Μπίνης τόνισε πως ήδη είχαν γίνει κάποιες προσπάθειες για μεικτά συνεργεία, με το ΣΕΠΕ ή την ΕΛΑΣ, όμως εντοπίστηκαν ζητήματα με την στελέχωση κάποιων υπηρεσιών, εξαιτίας της ανάγκης να υπάρχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη γεωγραφική κάλυψη, σε περιοχές υψηλότερης διακινδύνευσης.

Έτσι σε αυτή την συγκυρία, με την φόρτιση του συστήματος υγείας και αξιολογώντας καθημερινά τα δεδομένα που λαμβάνουν από τον ΕΟΔΥ και το Υφυπουργείο Πολιτικής Προστασίας, έκριναν πως χρειάζεται αυτό το κάτι παραπάνω, και τα μεικτά συνεργεία φαίνεται να είναι το κατάλληλο όπλο.

«Τα μεικτά κλιμάκια αποτελούν ένα καλό εργαλείο, ανταλλάσσουμε τεχνογνωσία, συνομιλούμε μεταξύ μας, αθροίζουμε δυνάμεις για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μπίνης, σημειώνοντας πως οι συντονιστικές συσκέψεις που πρότεινε η Περιφέρεια, που θα γίνονται τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, θα βοηθήσει να σχεδιαστούν καλύτερα τα επόμενα βήματα, την ώρα που η εικόνα αλλάζει δυναμικά. Αν χρειαστεί στην πορεία και επιπλέον παρέμβαση, διαβεβαίωσε, αυτή θα γίνει πραγματικότητα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.