Μεγαλυτερο και καλυτερο το 4ο Φεστιβαλ Κιθαρας Θρακης

Η Κομοτηνή γίνεται για τις επόμενες μέρες το κέντρο της κιθαριστικής τέχνης στα Βαλκάνια

Μεγαλύτερο και καλύτερο από κάθε άλλη φορά ξεκινά σήμερα το 4ο Φεστιβάλ Κιθάρας Θράκης, που διοργανώνεται από την ΔΚΕΠΠΑ Κομοτηνής, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Δημήτρη Σβυντρίδη, με την συμπαράσταση του Συλλόγου Ελλήνων Κιθαριστών.
 
Στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ, θα εμφανιστούν, η Κιθαριστική Ορχήστρα Θράκης, που έχει ενταχθεί στην Ελληνική Κιθαριστική Ορχήστρα, υπό την διεύθυνση του Βαγγέλη Μπουντούνη και σολίστ τους διεθνούς φήμης μουσικούς, Στέλιο Γκόλγκαρη, Πρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων Κιθαριστών, Μάρω Ραζή, Μιχάλη Σουρβίνο και τους String Demons.
 
Συμμετέχουν ακόμη οι σπουδαίοι Σολίστ: Ivan Petricevic από την Σερβία, η Βουλγάρα Stela Miteva-Donkova, η καθηγήτρια κιθάρας του Ιονίου Πανεπιστημίου Κορίνα Βουγιούκα, ο Κύπριος Αντώνης Μιτζής, η παιδαγωγός Νίκη Ζάκα, ο Καβαλιώτης Τάσος Δέλιος, ο συνθέτης – μουσικολόγος Κώστας Χίζαρης και το περίφημο κιθαριστικό κουαρτέτο Ορφέας.
 
Το φεστιβάλ θα κορυφωθεί το βράδυ της Παρασκευής 21 Απριλίου με τη συναυλία της Κιθαριστικής Ορχήστρας ΑΜ-Θ στο Kεντρικό Aμφιθέατρο της Πανεπιστημιούπολης, υπό την διεύθυνση του Βαγγέλη Μπουντούνη και τη συμμετοχή φέτος του ντουέτου εγχόρδων String Demons, αλλά και διαφόρων σολίστ.
 
Ήδη το βράδυ της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε Ρεσιτάλ κιθάρας στην αίθουσα του Ιδρύματος Παπανικολάου από το Κουαρτέτο Ορφέας και τους Σ. Γκολγκάρη,  και Μ. Σουρβινό, ενώ σήμερα θα πραγματοποιήσουν ρεσιτάλ στην ίδια αίθουσα η Stela – Miteva Dinkova από τη Βουλγαρία και ο Ivan Petrisevic από τη Σερβία.
 
Συντελεστές του φεστιβάλ μίλησαν την Τετάρτη 19 Απριλίου, σε συνέντευξη τύπου που διοργανώθηκε στα γραφεία της ΔΚΕΠΠΑΚ, για το τι να περιμένουμε τις μέρες του φεστιβάλ.
 

Νατάσα Λιβεριάδου «Όσο είμαστε γεροί θα συνεχίσουμε με το ίδιο πάθος, με την ίδια αγάπη και θα κρατήσουμε το θεσμό αυτό» 

Ένα από τα μεγαλύτερα μουσικά γεγονότα όχι μόνο της Ροδόπης αλλά όλης της ΑΜΘ χαρακτήρισε το Φεστιβάλ η πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑΚ κ. Νατάσα Λιβεριάδου, τονίζοντας πως όταν το ξεκινούσαν πριν από 4 χρόνια δεν πίστευαν ότι θα έφτανε να μεγαλουργήσει.
 
Σε αυτή την προσπάθεια από την πρώτη στιγμή βοήθησε ο Σύλλογος Ελλήνων Κιθαριστών αλλά και μια σειρά από σολίστ, ενώ η πρόοδος που έχει γίνει θεωρεί πως φαίνεται από το γεγονός ότι φέτος συμμετέχοντες έρχονται όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και τα Βαλκάνια.
 
Κάλεσε δε όλους τους Κομοτηναίους και όλες τις Κομοτηναίες, να παρακολουθήσουν όλες τις μέρες τις εκδηλώσεις και την όλη προσπάθεια, για αυτό άλλωστε και για να βοηθήσουν το κοινό να προσέλθει στη μεγάλη συναυλία, που θα γίνει στο αμφιθέατρο της Πανεπιστημιούπολης, έχουν φροντίσει για να έχουν αυτοκίνητα που θα μεταφέρουν όσους θέλουν να το παρακολουθήσουν  δωρεάν από το Ηρώο στις 8.00 το βράδυ της Παρασκευής.
 
«Εμείς όσο είμαστε γεροί θα συνεχίσουμε με το ίδιο πάθος, με την ίδια αγάπη και θα κρατήσουμε το θεσμό αυτό που θεωρώ πως είναι από τους μοναδικούς στην περιοχή μας» υπογράμμισε εμφατικά κλείνοντας την τοποθέτησή της η κ. Λιβεριάδου.
 

Στέλιος Γκόλγκαρης «Διοργανώνουμε 14 φεστιβάλ από την Κρήτη μέχρι τη Θράκη και ο Δήμος Κομοτηνής είναι ο μόνος που στηρίζει τόσο την προσπάθειά μας» 

Τη χαρά και τη συγκίνησή του για τη συνέχιση του Φεστιβάλ εξέφρασε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Κιθαριστών κ. Στέλιος Γκόλγκαρης, σημειώνοντας πως τη φετινή χρονιά παίρνει μια άλλη διάσταση σε διεθνές επίπεδο, με τη συμμετοχή ξένων και Ελλήνων καθηγητών, σολίστ αλλά και όλων των εμφανών και αφανών ηρώων, που συμπράττουν για να πραγματοποιηθεί το Φεστιβάλ, το οποίο από χρόνο σε χρόνο γίνεται καλύτερο.
 
Το φεστιβάλ περιλαμβάνει ό,τι έχει ένα διεθνές φεστιβάλ κιθάρας, δηλαδή σεμινάρια, διαλέξεις από καθηγητές, εκθέσεις κιθάρας, ρεσιτάλ, αλλά και διαγωνισμούς, με αποκορύφωμα τον διαγωνισμό των σολίστ, του οποίου ο νικητής θα είναι προσκεκλημένος σαν σολίστ στο επόμενο φεστιβάλ.
 
Ο κ. Γκόλγκαρης ευχαρίστησε ιδιαίτερα την κ. Λιβεριάδου και το Δήμο Κομοτηνής, τονίζοντας πως «ο Δήμος Κομοτηνής είναι ο μόνος που στηρίζει τόσο πολύ ένα τέτοιο φεστιβάλ. Διοργανώνουμε 14 φεστιβάλ από την Κρήτη μέχρι τη Θράκη και είναι ο μόνος που στηρίζει τόσο την προσπάθειά μας», αλλά και τον καλλιτεχνικό διευθυντή κ. Δημήτρη Σβυντρίδη, μια προσωπικότητα διεθνούς βεληνεκούς που αγαπά τον τόπο του και στήριξε από την πρώτη στιγμή το φεστιβάλ.
 
 

Δημήτρης Σβυντρίδης «Το στοίχημα φέτος ήταν να ανοίξουμε τις πύλες μας στα Βαλκάνια» 

Για τέσσερις ημέρες γιορτάζει η πόλη μας, γιορτάζει η κιθάρα» σημείωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ κ. Δημήτρης Σβυντρίδης, τονίζοντας πως η κιθάρα παίρνει μια εξέχουσα θέση τόσο στην Κομοτηνή όσο και πιο έξω.
 
«Το στοίχημα φέτος ήταν να ανοίξουμε τις πύλες μας στα Βαλκάνια, με σημαντικούς καλεσμένους από τη Σερβία και τη Βουλγαρία» σημείωσε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το φεστιβάλ πλέον παίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης, μιας και βλέπουμε συμμετοχές τόσο από τις γειτονικές πόλεις, όσο και παραπέρα.
 
Το στοίχημα φέτος ήταν η Κιθαριστική Ορχήστρα Θράκης να συνεχίσει να δίνει το παρών, και για αυτό διοργάνωσαν τη μεγάλη συναυλία στην πανεπιστημιούπολη, παντρεύοντας τις κιθάρες με τη χορωδία και τα έγχορδα, κάτι το οποίο γίνεται μόνο στα μεγάλα μουσικά κέντρα όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη.
 

Μιχάλης Σουρβίνος «Ελπίζω το φεστιβάλ να πάει πάρα πολύ καλά φέτος, και του χρόνου, και για πολλά χρόνια» 

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά δίνει το παρών στο φεστιβάλ ο σολίστ κ. Μιχάλης Σουρβίνος, που τόνισε πως το φεστιβάλ όχι απλά έχει γίνει θεσμός, αλλά σε αυτό γίνεται και μια πολύ μεγάλη δουλειά χάρη στους συντελεστές του.
 
Φέτος έχει γίνει διεθνές, με συμμετέχοντες από την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, για αυτό και είναι πολύ χαρούμενος που βρίσκεται ξανά εδώ, ευχόμενος «το φεστιβάλ να πάει πάρα πολύ καλά φέτος, και του χρόνου, και για πολλά χρόνια» με την επισήμανση του χρόνου να βρίσκονται στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής, το οποίο είναι ένα από τα καταλληλότερα μέρη για τέτοιες εκδηλώσεις.
 
 

Stela Miteva-Donkova «Μου έκανε εντύπωση το κλίμα που υπάρχει μεταξύ των συντελεστών και πως σε κάνουν να αισθάνεσαι ωραία και θερμά»

 
Η κ. Stela Miteva-Donkova, η οποία είναι καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Φιλιππούπολης, αφού ευχαρίστησε τον κ. Σβυντρίδη για την πρόσκλησή στο Φεστιβάλ, μίλησε για το κλίμα που συνάντησε στην Κομοτηνή. «Μου έκανε εντύπωση το κλίμα που υπάρχει μεταξύ των συντελεστών και πως σε κάνουν να αισθάνεσαι ωραία και θερμά» σημείωσε, τονίζοντας πως με ένα πλούσιο πρόγραμμα, με διάφορες δράσεις και ρεσιτάλ, η οργάνωση του φεστιβάλ δείχνει ότι βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο.
 
Η ίδια στη συναυλία της θα παρουσιάσει συνθέσεις από Βούλγαρους συνθέτες των τελευταίων 50 ετών, από διάφορα είδη μουσικής.
 

Ivan Petricevic «Αυτή είναι η πρώτη φορά που επισκέπτομαι τη Θράκη και θεωρώ πως είναι πολύ σημαντική τιμή για εμένα» 

Τη σημασία να γνωρίζει τόσους καινούριους φίλους, με τους οποίους θα μοιραστεί τη μουσική του τόνισε ο διεθνούς φήμης σολίστ και καθηγητής στη μουσική ακαδημία της Κολωνίας κ. Ivan Petricevic, ο οποίος έχει συμμετάσχει σε διάφορα φεστιβάλ στην Ελλάδα.
 
«Αυτή είναι η πρώτη φορά που επισκέπτομαι τη Θράκη και θεωρώ πως είναι πολύ σημαντική τιμή για εμένα» ανέφερε, γιατί θα έχει την ευκαιρία να μοιραστεί και να πάρει την ενέργεια από ένα νέο κοινό.
 

Βαγγέλης Μπουντούνης και Μάρω Ραζή «Η μουσική είναι θεραπεία για την ψυχή των παιδιών και πρέπει να τα σπρώχνουμε εκεί» 

Την συναυλία της Παρασκευής θα διευθύνει ο κ. Βαγγέλης Μπουντούνης, με τη σύζυγό του κ. Μάρω Ράζη να είναι ένας από τους σολίστ, η οποία τόνισε πως το Φεστιβάλ έχει από πίσω του πολύ αγάπη και πολύ μεράκι, από τους συντελεστές του.
 
«Η μουσική είναι θεραπεία για την ψυχή των παιδιών και πρέπει να τα σπρώχνουμε εκεί», σημείωσε, ελπίζοντας πως η συναυλία της Παρασκευής θα είναι τόσο σπουδαία όσο αναμένουν.
 
Ο σύζυγός της από την πλευρά του εξέφρασε την συγκίνησή του που έρχεται ξανά στην Κομοτηνή, όπου νιώθει πιο Έλληνας από οπουδήποτε αλλού, εκφράζοντας παράλληλα τη λύπη του που και φέτος, όπως και πέρυσι, το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής δεν είναι διαθέσιμο για να γίνει αυτή η συναυλία στον καταλληλότερο χώρο.
 
Ο ίδιος πρόσφατα διεύθυνε τη συναυλία στο Ηρώδειο με τις 200 κιθάρες που έκαναν ένα αφιέρωμα στο Μίκη Θεοδωράκη, και θα κάνουν κάτι ανάλογο και εδώ στην Κομοτηνή, όπου είναι «η πιο ζεστή Ελλάδα που έχουμε γνωρίσει».
 
 

String Demons (Κωνσταντίνος και Λυδία Μπουντούνη) «Τι θα συμβεί αν ενώσουμε το Μάνο Χατζιδάκι με τη thrash metal» 

Ένα διαφορετικό τόνο στη φετινή συναυλία αναμένεται να δώσουν οι String Demons, δηλαδή οι Κωνσταντίνος και Λυδία Μπουντούνη, τους οποίους γνωρίσαμε πέρυσι στη συναυλία που έδωσαν στο αρχαίο θέατρο Μαρώνειας.
 
Έχουμε πάρει ενέργεια από το μέρος σας, την οποία επεξεργαστήκαμε με τον ειδικό τρόπο που κάνουμε, και θα τη φέρουμε στη σκηνή του αμφιθεάτρου της Πανεπιστημιούπολής» σημείωσε ο Κωνσταντίνος Μπουντούνης, μια σύμπραξη η οποία θεωρεί ότι θα είναι κάτι το εντυπωσιακό.
 
Από την πλευρά της η κ. Λυδία Μπουντούνη τόνισε πως γενικότερα τόσο οι τόποι της Ροδόπης, όσο και οι κάτοικοί της, αποτελούν ένα ιδιαίτερο μείγμα, καθώς και η συμμετοχή τους μαζί με την καθαριστική ορχήστρα, που έχει μια πολύ σημαντική καλλιτεχνική αλλά και εκπαιδευτική διάσταση, παίζοντας ξεχωριστά και μαζί.
 
Τόνισαν δε πως θα προσπαθήσουν να απαντήσουν επάνω στη σκηνή μια ερώτηση: «τι θα συμβεί αν ενώσουμε το Μάνο Χατζιδάκι με τη thrash metal».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.