Μεγαλυτερο και καλυτερο το 3ο Πανελληνιο Φεστιβαλ Κιθαρας Θρακης

Το μεγαλύτερο κιθαριστικό Φεστιβάλ των Βαλκανίων ξεκινά σήμερα στην Κομοτηνή, με τη συμμετοχή πάνω από 150 κιθαριστών

Με τη συμμετοχή πάνω από 150 κιθαριστών από όλη την Ελλάδα ξεκινά σήμερα Πέμπτη 5 Μαΐου το 3ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Κιθάρας Θράκης, στα πλαίσια των Ελευθερίων Θράκης 2016, ένα Φεστιβάλ το οποίο πλέον έχει αποκτήσει Πανευρωπαϊκή εμβέλεια.
 
Στη φετινή διοργάνωση, θα παρουσιαστεί σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση, το “Θρακιώτικο Κοντσέρτο”, του γνωστού έλληνα συνθέτη και καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ, Δημήτρη Σβυντρίδη, με σολίστ τους διεθνούς φήμης κιθαριστές, Στέλιο Γκόλγκαρη και Μιχάλη Σουρβίνο, εμπνευσμένο από παραδοσιακά μουσικά θέματα της Θράκης.
 
Επίσης στα πλαίσια των εκδηλώσεων, θα εμφανιστούν για πρώτη φορά, οι κιθαριστικές ορχήστρες Θράκης, Ανατ. Μακεδονίας, Καβάλας και Δράμας, που έχουν ενταχθεί στην Ελληνική Κιθαριστική Ορχήστρα, υπό την διεύθυνση του μεγάλου δασκάλου της κιθάρας Βαγγέλη Μπουντούνη, καθώς και ο Θρακιώτης κιθαριστής που ζει και δραστηριοποιείται στο εξωτερικό Γιάννης Γιαγουρτάς. 

Νατάσα Λιβεριάδου «Το φεστιβάλ έχει γίνει θεσμός της πόλης»

Μία από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο των Ελευθερίων Κομοτηνής χαρακτήρισε το Φεστιβάλ η πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑΚ κ. Νατάσα Λιβεριάδου, σημειώνοντας πως είναι ευτυχής συγκυρία το γεγονός ότι ο χρόνος διοργάνωσής του, η δεύτερη εβδομάδα του Πάσχα, συμπίπτει με την έναρξη των Ελευθερίων.
 
«Σαν πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑΚ αισθάνομαι μεγάλη χαρά και ιδιαίτερη τιμή που για τρίτη χρονιά το Φεστιβάλ πραγματοποιείται και έχει γίνει θεσμός σε αυτή την πόλη. Κάθε χρόνο θα προσπαθούμε να το αναβαθμίζουμε» σημείωσε.
 
Εξέφρασε δε την ικανοποίησή της που φέτος φιλοξενούνται σε αυτό μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του χώρου, οι οποίοι εκπροσωπούν τη χώρα στο εξωτερικό.
 
Τέλος ζήτησε από το κοινό της Κομοτηνής να ανταποκριθεί και να παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις αυτό το τριήμερο, τόσο την έναρξη στο ίδρυμα Παπανικολάου όσο και τη μεγάλη συναυλία των σολίστ, στο αμφιθέατρο της Πανεπιστημιούπολης την Παρασκευή. 

Στέλιος Γκόλγκαρης «Έχει ιδιαίτερο συμβολισμό για την περιοχή της Θράκης να υπάρχει ένα τέτοιο φεστιβάλ διεθνούς εμβέλειας»


Δικαιωμένος για την πίστη ότι το φεστιβάλ θα είχε μια δυναμική και πως θα γινόταν ένας θεσμός, όχι μόνο κιθαριστικός, όταν το πρωτοδιοργάνωσαν πριν από τρία χρόνια, δήλωσε ο κ. Στέλιος Γκόλγκαρης, πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Κιθαριστών, τονίζοντας πως στο φετινό Φεστιβάλ υπάρχουν 150 συμμετοχές κιθαριστών με τεράστια διεθνή καριέρα, στα μεγαλύτερα φεστιβάλ του εξωτερικού οι οποίοι ερμηνεύουν έργα στις μεγαλύτερες αίθουσες του κόσμου.
 
Θεωρεί μάλιστα ιδιαίτερη τιμή την παρουσία στην πόλη μας του κ. Βαγγέλη Μπουντούνη, ο οποίος θα διευθύνει την κιθαριστική ορχήστρα αποτελούμενη από τις ορχήστρες Θράκης, Ανατ. Μακεδονίας, Καβάλας και Δράμας, με 100 σπουδαστές της κιθάρας επί σκηνής, μιας συναυλίας αντάξιας αυτών που έχει διευθύνει ο κ. Μπουντούνης στο Ηρώδειο και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Καλωσόρισε επίσης την κ. Μάρω Ραζή, τον Γιάννη Γιαγουρτά με καταγωγή από την Αλεξανδρούπολη, ενώ εξέφρασε τη χαρά του που θα συμμετάσχει και ο ίδιος ως σολίστ μαζί με τον κ. Μιχάλη Σουρβίνο στην πρώτη πανελλήνια εκτέλεση του Θρακιώτικου κονσέρτου του κ. Δημήτρη Σβυντρίδη, ένα έργο που είναι γραμμένο σε παραδοσιακά μουσικά θέματα της Θράκης.
 
«Προσωπικά αισθάνομαι την Κομοτηνή σαν πατρίδα μου έστω και αν δεν κατάγομαι από εδώ» σημείωσε, τονίζοντας πως το Φεστιβάλ αποτέλεσε για τον ίδιο το μεγαλύτερο στοίχημα από όλα τα Φεστιβάλ που διοργανώνει ο σύλλογος Ελλήνων Κιθαριστών, το οποίο κέρδισαν, γιατί «έχει ιδιαίτερο συμβολισμό για την περιοχή της Θράκης να υπάρχει ένα τέτοιο φεστιβάλ διεθνούς εμβέλειας».  

Βαγγέλης Μπουντούνης «Νιώθουμε περισσότερο την Ελλάδα εδώ από οποιοδήποτε άλλο μέρος της Ελλάδας»


«Μεταφέρεται το Μέγαρο των Αθηνών και το Ηρώδειο των Αθηνών στην Κομοτηνή» σημείωσε μιλώντας για την κιθαριστική συναυλία στο Κεντρικό Αμφιθέατρο της Πανεπιστημιούπολης ο κ. Βαγγέλης Μπουντούνης, καλλιτεχνικός διευθυντής της Ελληνικής Κιθαριστικής Ορχήστρας.
 
Θεωρεί δε τέτοιες εκδηλώσεις μεγάλη τιμή και συγκίνηση, γιατί η Ελλάδα χρειάζεται τέτοια πράγματα, μιας και μαστίζεται από μια μεγάλη κρίση που όμως δεν αφορά τον πολιτισμό, τον οποίο η χώρα χρειάζεται, ενώ ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη από την πολιτισμό έχει η Θράκη, η οποία τους αγκάλιασε θερμά. «Είστε απίστευτα φιλόξενοι, και νιώθουμε περισσότερο την Ελλάδα εδώ από οποιοδήποτε άλλο μέρος της Ελλάδας» σημείωσε χαρακτηριστικά.
 
Κλείνοντας, ο κ. Μπουντούνης τόνισε πως το Φεστιβάλ αυτό προέρχεται από τα Ωδεία της Ελλάδας, τα οποία αυτή τη στιγμή έχουν πρόβλημα γιατί προσπαθούν να τα υποβαθμίσουν. 

Μάρω Ραζή «Είναι πολύ σημαντικό νέα παιδιά σε αυτή την ηλικία να μαζεύονται όλα μαζί για ένα κοινό στόχο που είναι η μουσική»


Την άποψη ότι το Φεστιβάλ αποτελεί ένα πάρα πολύ σημαντικό γεγονός για την περιοχή μας εξέφρασε και η σολίστ κιθάρας κ. Μάρω Ραζή, ενώ στάθηκε στη σημασία της μουσικής στη διάπλαση και την καλλιέργεια των νέων.
 
«Είναι πολύ σημαντικό παιδιά, νέα παιδιά σε αυτή την ηλικία να μαζεύονται όλα μαζί, να μελετούν, να παίζουν μουσική για ένα κοινό στόχο που είναι η μουσική» παρατήρησε.

Γιάννης Γιαγουρτάς «Η κιθάρα έχει πολλούς σπουδαστές στην Ελλάδα που τη μελετούν με ενθουσιασμό»


Τη χαρά του που επιστρέφει στη Θράκη τόνισε ο σολίστ κιθάρας κ. Γιάννης Γιαγουρτάς, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από την Αλεξανδρούπολη αλλά ζει λόγω της καριέρας του στο εξωτερικό, ερμηνεύοντας έργα από τον προσωπικό του δίσκο που κυκλοφόρησε πρόσφατα και έχει τύχει ευρείας αποδοχής σε ραδιοφωνικούς σταθμούς κλασικής μουσικής.
Ο κ. Γιαγουρτάς θα ερμηνεύσει και έργα του κ. Σβυντρίδη, ο οποίος ήταν από τους ανθρώπους που τον έκαναν να αγαπήσει την κιθάρα και στην Ελλάδα έχει πολλούς σπουδαστές που τον μελετούν με ενθουσιασμό. 

Μιχάλης Σουρβίνος «Εύχομαι να συνεχιστεί πολλά χρόνια αυτός ο θεσμός και να γίνει ακόμα μεγαλύτερος»


Συγχαρητήρια σε όλους όσους προσπάθησαν και έκαναν εφικτό το Φεστιβάλ έδωσε ο σολίστ κιθάρας κ. Μιχάλης Σουρβίνος, ο οποίος συμμετέχει για δεύτερη χρονιά στο Φεστιβάλ.
 
Παράλληλα ευχήθηκε στα παιδιά που θα διαγωνιστούν και στους σολίστ που θα παίξουν καλή επιτυχία, ενώ ευχήθηκε να συνεχιστεί πολλά χρόνια αυτός ο θεσμός και να γίνει ακόμα μεγαλύτερος. 

Δημήτρης Σβυντρίδης «Η μουσική είναι καλλιτεχνικός πνεύμονας»


Ευτυχής γιατί υλοποιείται για τρίτη χρονιά το Φεστιβάλ Κιθάρας Θράκης, παρά τις αντίξοες συνθήκες που ζούμε στη χώρα μας, εμφανίστηκε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ κ. Δημήτρης Σβυντρίδης, ο οποίος διαπίστωσε πως καλλιτεχνικός πνεύμονας είναι και η μουσική, κάτι που δείχνει η δραστηριότητα και οι συμμετοχές του Φεστιβάλ φέτος.
 
«Το Φεστιβάλ ξεκίνησε με πολλά ερωτηματικά από πλευρά μας, αλλά βλέπω ότι θα έχουμε μια καλή συνέχεια στο μέλλον» σημείωσε, τονίζοντας πως θα συνταχθεί φέτος ένα κείμενο για όσους θέλουν να γίνουν φίλοι του Φεστιβάλ, με τους οποίους θα υπάρχει περεταίρω συνεργασία στο μέλλον ώστε η εξέλιξη τα επόμενα χρόνια να είναι πιο δημιουργική.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.