Μεγαλυτερη υπεραξια στον παραγωγο φερνει το βαμβακι απο το προγραμμα CSF

Εκδήλωση της BASF μαζί με τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια για τις ποικιλίες της και το πρόγραμμα CSF

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 4 Μαρτίου σε ξενοδοχείο της Κομοτηνής εκδήλωση της BASF, με την παρουσία των Θρακικών Εκκοκκιστηρίων, όπου παρουσιάστηκαν οι ποικιλίες FiberMax, η νέα ποικιλία της Stoneville με το όνομα Olivia (που έχει ενταχθεί ως γνωστόν στο Cotton+ 2020), οι λύσεις φυτοπροστασίας της BASF και κυρίως το πρόγραμμα που εφαρμόζουν από κοινού Θρακικά Εκκοκκιστήρια και BASF για την παραγωγή βαμβακιού ποικιλιών FiberMax με βιώσιμες γεωργικές πρακτικές, το γνωστό CSF.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν τα μεγάλα οικονομικά και άλλα οφέλη (χρηματοδότηση, δυνατότητα χρη
ματιστηριακών τιμών κλπ) που είχαν οι συμμετέχοντες την προηγούμενη χρονιά και αναφέρθηκαν συγκεκριμένα παραδείγματα παραγωγών της περιοχής, που είχαν αύξηση τιμής από 6-8 λεπτά το κιλό.

Δόθηκε έμφαση στην ανάπτυξη που είχε το πρόγραμμα τα τελευταία πέντε χρόνια, που θεωρούν ότι οδήγησε να καταξιωθεί αφενός στους παραγωγούς ως το πρόγραμμα βελτίωσης του εισοδήματος τους και αφετέρου στη διεθνή αγορά ως ένα επώνυμο προϊόν μεγαλύτερης αξίας, ένα premium βαμβάκι.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρόσφατη εμπειρία, που στα πλαίσια της Agrotica η γνωστή εταιρεία Wrangler ανακοίνωσε ότι θέλει να κατασκευάζει το μπλου-τζιν για την Ευρώπη με βαμβάκι CSF. Είναι πρώτη φορά στην ιστορία που μεγάλη εταιρεία ρούχων έρχεται σε συμφωνία απευθείας με παραγωγούς ελληνικού βαμβακιού για την παραγωγή των προϊόντων της.

Σε ομιλία των Θρακικών Εκκοκκιστηρίων παρουσιάστηκε το τι ισχύει για το CSF το 2020, όπου το βασικό είναι ότι η καταξίωση του CSF στις διεθνείς αγορές τους δίνει τη δυνατότητα να επιστρέψουν στον παραγωγό ακόμη μεγαλύτερη υπεραξία για το καλύτερο προϊόν. Έτσι από το 2020 αυξάνεται η επιπλέον τιμή που δίνουν στους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα CSF στα 8 ευρώ το στρέμμα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.