«Μεγαλος αδελφος» στα οχηματα του δημου Κομοτηνης

Ξεκινά η πιλοτική εφαρμογή δορυφορικού συστήματος εντοπισμού και διαχείρισης στόλου οχημάτων

Υιοθετώντας μια καλή πρακτική, που έχει εφαρμοστεί σε αρκετούς δήμους ανά την Ελλάδα, ο δήμος Κομοτηνής προχωράει – πολιτικά σε πρώτη φάση- στον έλεγχο και τη διαχείριση του στόλου των οχημάτων του μέσω ενός δορυφορικού συστήματος που βασίζεται στη χρήση GPS. Πρόκειται για ένα σύστημα, που θα επιτρέπει στους διαχειριστές του, να αποκτούν εικόνα σε πραγματικό χρόνο, μέσω ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή, για τη θέση στην οποία βρίσκεται ανά πάσα στιγμή κάθε όχημα, για τη διαδρομή που εκτελεί, για την οποιαδήποτε απόκλιση από το πρόγραμμα των δρομολογίων, για τη διάρκεια και το ακριβές σημείο κάθε στάσης που κάνει κ.ά. Κατ’ επέκταση το σύστημα προσφέρει τη δυνατότητα εξορθολογισμού των δρομολογίων και επιλογής των βέλτιστων διαδρομών, με προοπτική τη βελτίωση του παραγόμενου έργου και την εξοικονόμηση πόρων από τη χρήση των καυσίμων. 

Με έκπτωση κοντά 45% η ανάθεση της προμήθειας GPS για τα 35 πρώτα οχήματα 

Στη μελέτη που συντάχθηκε από τις υπηρεσίες του δήμου Κομοτηνής, με βάση την οποία ο δήμαρχος, κ. Γιώργος Πετρίδης, προχώρησε στην ανάθεση της προμήθειας των GPS, προβλέπεται ότι σε πρώτο στάδιο το δορυφορικό σύστημα ελέγχου και διαχείρισης του στόλου του δήμου θα εφαρμοστεί σε 35 οχήματα. Ο προϋπολογισμός για την ανωτέρω προμήθεια ήταν 14.973 ευρώ, αλλά το συνολικό κόστος της πιλοτικής εφαρμογής του συστήματος διαμορφώθηκε, λόγω των εκπτώσεων στις οικονομικές προσφορές, στις 8.645 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Συγκεκριμένα, στο δήμο υπέβαλαν προσφορές δύο εταιρίες, η «INFOTRIP Α.Ε» και η «ΑΦΟΙ ΧΑΣΑΠΗ Ο.Ε.», με την πρώτη να χρίζεται ανάδοχος της προμήθειας, καθότι η προσφορά της περιλάμβανε έκπτωση που άγγιζε το 45%. 

«Είναι άλλο να βλέπεις κάτι εμπειρικά, και άλλο να έχεις καταγεγραμμένα τις διαδρομές, τις στάσεις, τις αποστάσεις, τις καταναλώσεις και τα πάντα» 

Μιλώντας στον «ΠτΘ», ο δήμαρχος, κ. Γιώργος Πετρίδης, προανήγγειλε την επέκταση της εφαρμογής του επίμαχου συστήματος σε όλα τα οχήματα του δήμου Κομοτηνής, ενώ γνωστοποίησε ότι παρόμοιο σύστημα θα εφαρμόσει και η ΔΕΥΑΚ για τα δικά της οχήματα. Αναφερόμενος στους σκοπούς της εν λόγω πρωτοβουλίας, απαρίθμησε αρχικά τις δυνατότητες που προσφέρονται για διαμόρφωση άμεσης και αξιόπιστης εικόνας γύρω από τη λειτουργία του στόλου οχημάτων του δήμου, ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει τη δυνατότητα ελέγχου της λειτουργικότητας των δρομολογίων, που μπορεί να αναδείξει, φερ’ ειπείν, στην υπηρεσία καθαριότητας, την ανάγκη για βελτιωτικές αλλαγές στα δρομολόγια των οχημάτων. «Είναι άλλο να βλέπεις κάτι εμπειρικά, με βάση τις πληροφορίες από τον οδηγό του οχήματος ή οτιδήποτε άλλο», παρατήρησε, «και άλλο να έχεις καταγεγραμμένα πλέον και μάλιστα λεπτομερώς και τις διαδρομές και τις στάσεις και τις αποστάσεις και τις καταναλώσεις και τα πάντα». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.