Μεγαλωνει η αγαπη των παιδιων για το Αρχαιολογικο Μουσειο Κομοτηνης

Μεγάλο το ενδιαφέρον για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα «Άνθρωποι των σπηλαίων για μια ημέρα», ξεπερνώντας τις διαθέσιμες θέσεις

Ένα ταξίδι στην τέχνη της παλαιολιθικής εποχής, και ειδικότερα τις σπηλαιογραφίες, πραγματοποίησαν το απόγευμα της Κυριακής 25 Φεβρουαρίου παιδιά της Γ’ και Ε’ Δημοτικού, συμμετέχοντας στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Άνθρωποι των σπηλαίων για μια ημέρα» που πραγματοποιήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής.
 
Με οδηγό την αρχαιολόγο κ. Νάγια Δαλακούρα, τα παιδιά γνώρισαν τη ζωή του Homo Sapiens Sapiens, του «σοφότατου ανθρώπου» τα πράγματα που έχει κατακτήσει, τον τρόπο, που ζούσε μέσα στα σπήλαια, την τέχνη του και πώς αυτή ανακαλύφθηκε, καθώς και τα σημαντικότερα σπήλαια με σπηλαιογραφίες.
 
Στη συνέχεια πέρασαν στα σπήλαια της Βορείου Ελλάδας, τις βραχογραφίες, είδαν και άγγιξαν παλαιολιθικά εργαλεία ενώ στο τέλος μεταμορφώθηκαν σε ανθρώπους των σπηλαίων, έβαψαν τα πρόσωπά τους με κάρβουνο, και έκαναν τις δικές τους σπηλαιογραφίες.
 

«Η συμμετοχή των παιδιών αυτή τη φορά ήταν εξαιρετικά μεγάλη, ξεπέρασε κάθε προσδοκία μας» σημείωσε η κ. Δαλακούρα, όμως μπορούν να έχουν μέχρι 20 με 25 παιδιά σε κάθε πρόγραμμα, τόσο λόγω της υποστελέχωσης, όσο και λόγω του χώρου. Γεγονός που πλέον, σύμφωνα με την κ. Δαλακούρα, δημιουργεί προβλήματα, γιατί είναι πολλοί αυτοί που θέλουν να παρακολουθήσουν τα προγράμματά τους.
 
Όμως είναι ευχάριστο να διαπιστώνουν ότι μετά από πολλά χρόνια προσπαθειών, έχουν γίνει ένα πολύ σημαντικό κέντρο εκπαίδευσης της πόλης, με σταθερούς επισκέπτες, αλλά και ανθρώπους που διψούν να φέρουν τα παιδιά τους στο μουσείο.
 
Άλλωστε πολλά από αυτά τα παιδιά «μεγάλωσαν» μέσα στο μουσείο, συμμετέχοντας σε αυτά τα προγράμματα από μικρή ηλικία και το έχουν μάθει πολύ καλά.
 

Από το ΑΠΘ στο Αρχαιολογικό Κομοτηνής 

Η Δήμητρα Πετρίνη, με καταγωγή από την περιοχή, κάνει την πρακτική της στο Αρχαιολογικό Μουσείο 

Σημαντική βοήθεια στην προσπάθεια που γίνεται για να έρθουν τα παιδιά πιο κοντά στο Μουσείο μέσω των αρχαιολογικών προγραμμάτων έχουν δώσει κατά καιρούς οι φοιτητές που κάνουν την πρακτική τους στο Μουσείο, και αυτή την Κυριακή δεν αποτελούσε εξαίρεση, μιας και βρισκόταν στο χώρο η κ. Δήμητρα Πετρίνη, που έχει ολοκληρώσει τις σπουδές της στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ.
 
«Είμαι τυχερή που έχω τη δυνατότητα να πραγματοποιήσω την πρακτική μου εδώ στο αρχαιολογικό μουσείο της Κομοτηνής, μία νέα αρχή για εμένα που θα με βοηθήσει στην μετέπειτα ζωή μου» σημείωσε, μιας και της έδωσε εμπειρίες και γνώσεις.
 
Ιδιαίτερα τυχερό θεωρεί τον εαυτό της για το γεγονός ότι συμμετείχε σε μια τέτοια εκδήλωση με τα παιδιά, μιας και για την ίδια ήταν η πρώτη φορά που είχε τη δυνατότητα να είναι μέρος ενός τέτοιου προγράμματος.
 
Τέτοιες δράσεις, που γίνονται εντός των χώρων των μουσείων, θεωρεί πως μπορούν να βοηθήσουν τη νέα γενιά, τα παιδιά δηλαδή του Δημοτικού και αργότερα των μεγαλύτερων βαθμίδων, να εξελιχθούν και να εξελιχθούν φυσικά μαζί τους και τα μουσεία, ώστε να έρθουν πιο κοντά, μιας και αυτά είναι το μέλλον.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.