Μεγαλο το ενδιαφερον για τις αλλαγες στην ασφαλιστικη διαμεσολαβηση

Νέοι όροι στην παροχή ασφαλιστικών υπηρεσιών και προϊόντων και στη σχέση με τον καταναλωτή

Το μεγάλο ενδιαφέρον των Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών του Νομού Ροδόπης προκάλεσε η εκδήλωση που διοργάνωσε το απόγευμα της Τετάρτης, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εμπορικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου ο Σύλλογος Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ροδόπης και το και Εμπορικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης με θέμα την εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου του  Ν.4583/2018  για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση.
 
Εισηγητής  της Ημερίδας ήταν ο Γενικός Γραμματέας  και Πρόεδρος της Επιτροπής Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης του Επαγγελματικού Επιμελητηρίων Αθηνών  κ. Δημήτρης  Γαβαλάκης, ο οποίος ανέλυσε την νέα Ευρωπαϊκή οδηγία, για την οποία πραγματοποιήθηκε άλλωστε και η ημερίδα.
 
Πρόκειται για το νόμο που ενσωμάτωσε υποχρεωτικά στην ελληνική νομοθεσία, την οδηγία 2016/97 της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο οποίος διαμορφώνει νέους όρους τόσο στην παροχή ασφαλιστικών υπηρεσιών και προϊόντων εκ μέρους των επαγγελματιών του κλάδου όσο και στη σχέση τους με τον καταναλωτή.
Η εν λόγω κοινοτική οδηγία διαμορφώνει ένα νέο περιβάλλον για τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές, τόσο στο πλαίσιο της επαγγελματικής τους λειτουργίας με νέους κανόνες δεοντολογίας και κατοχύρωση της επαγγελματικής τους επάρκειας, όσο και στις σχέσεις ασφαλιστικών διαμεσολαβητών και πελατών τους.

Δημήτρης Γαβαλάκης «Η νέα Ευρωπαϊκή οδηγία βελτιώνει το τοπίο στην ασφαλιστική αγορά» 

Ο κ. Γαβαλάκης, μιλώντας στους παρευρισκομένους επισήμανε πως η νέα Ευρωπαϊκή οδηγία, η οποία έγινε ελληνικός νόμος από τον Δεκέμβριο, φέρνει πολύ σημαντικές αλλαγές βελτίωσης σε σχέση με τη διανομή των ασφαλιστικών προϊόντων. Παράλληλα, φέρνει αλλαγές και στους ίδιους τους Διαμεσολαβητές, στην αδειοδότηση τους και στις υποχρεώσεις που έχουν, προκαλώντας σημαντικές αλλαγές για την προστασία του καταναλωτή. «Για τον λόγο αυτό απαιτείται ακόμα πληρέστερη ενημέρωση από οποιαδήποτε διανέμει ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο, είτε είναι διαμεσολαβητής είτε είναι διαδίκτυο είτε τραπεζικό δίκτυο, δίνοντας το δικαίωμα στους πελάτες να έχουν ακόμα πιο αναλυτική ενημέρωση ώστε να μπορούν να συγκρίνουν ασφαλιστήρια συμβόλαια» ανέφερε ο κ.Γαβαλάκης, εξηγώντας πως  αυτή η ενημέρωση απαιτείται να γίνεται με στόχο να δοθεί η δυνατότητα να ελέγχου των πολιτών πως απέναντι τους βρίσκεται ένας Επαγγελματίας, που έχει πιστοποίηση γνώσεων και όλα τα εχέγγυα για να καλύψει σωστά τις ανάγκες του. 

«Η ασφαλιστική κάλυψη είναι μία πολύ σοβαρή επιλογή και απαιτείται η συμβουλή ενός Επαγγελματία» 

Ο κ. Γαβαλάκης στάθηκε στη σημασία που έχει η επιλογή της κατάλληλης ασφαλιστικής κάλυψης, λέγοντας πως πρόκειται για μία πολύ σοβαρή επιλογή καθώς  ένας άνθρωπος βάζει το απόθεμα του στην άκρη για να μπορεί να έχει την κρίσιμη στιγμή χρήματα. «Για τον λόγο αυτό οφείλει ο καθένας μας να σχεδιάσει την ασφαλιστική του λύση με επίκεντρο τις ανάγκες του, να τα έχει συνδυάσει σωστά με τη σωστή συμβουλή ενός Επαγγελματία οπότε αυτή η οδηγία βοηθά σε αυτήν την κατεύθυνση» επισήμανε ο κ. Γαβαλάκης και τόνισε πως απαιτείται σωστή ενημέρωση για να επιλέξει ο καθένας το σωστό ασφαλιστήριο συμβόλαιο και να συγκρίνει από τις διαθέσιμες επιλογές που έχει.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.