Μεγαλη προσελευση και πολυτιμα μηνυματα στην εκδηλωση του Συλλογου Γυναικων Ροδοπης

Γωγώ Φακιρίδου «Είναι το ίδιο σύστημα που σε καιρό ειρήνης δημιουργεί στρατιές ανέργων-μεταναστών και σε καιρό πολέμου δημιουργεί στρατιές προσφύγων»

Μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό της Κομοτηνής γνώρισε η εκδήλωση για τους πρόσφυγες, που διοργάνωσε το απόγευμα της Τετάρτης στο στέκι της Πολιτιστικής Κίνησης ο Σύλλογος Γυναικών νομού Ροδόπης. Η εκδήλωση άνοιξε με την ομιλία της προέδρου του Συλλόγου, κ. Γωγώς Φακιρίδου, με θέμα «Πρόσφυγες και μετανάστες: Παιδιά του πολέμου και της ειρήνης». Ακολούθησε ένα θεατρικό αναλόγιο με μαρτυρίες από τη μετακίνηση των ποντίων, των προσφύγων της μικρασιατικής καταστροφής, των μεταναστών στην Αμερική και τη Γερμανία, των προσφύγων από την Παλαιστίνη, τη Συρία κλπ, και με μουσική και τραγούδια της προσφυγιάς και της μετανάστευσης. Ο κόσμος που ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση των διοργανωτών φρόντισε να φέρει μαζί τους τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, που προορίζονται για την ανακούφιση των εξαθλιωμένων προσφύγων, που δοκιμάζονται αυτήν την περίοδο στη χώρα μας.
 
Στην ομιλία της η κ. Φακιρίδου ανέτρεξε αρχικά στα γεγονότα, που προηγήθηκαν της καθιέρωσης της 8ης Μάρτη ως Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας, για να συνδέσει το διεθνιστικό μήνυμα της επετείου με το επίκαιρο ζήτημα της αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες. «Η ιστορική επέτειος της 8ης Μάρτη φέρνει στη μνήμη μας τον αγώνα των εργατριών από τα ραφτάδικα της Νέας Υόρκης το 1857 που διεκδίκησαν “δεκάωρη δουλειά, φωτεινές και υγιεινές αίθουσες εργασίας, μεροκάματα ίσα με των κλωστοϋφαντουργών και των ραφτών”, τόνισε. «Ο αγώνας τους βάφτηκε με αίμα, αλλά δεν πήγε χαμένος», συνέχισε, «όπως κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος. Αργότερα η 8η Μάρτη είναι η μέρα που -με πρόταση της μεγάλης επαναστάτριας του εργατικού και γυναικείου κινήματος, της Κλάρας Τσέτκιν και των σοσιαλιστριών στη Συνδιάσκεψη της Κοπεγχάγης το 1910- καθιερώθηκε ως μέρα των εργαζόμενων γυναικών όλου του κόσμου, που μας οπλίζει με συμπεράσματα για τις σημερινές απαιτήσεις των αγώνων. Αποτελεί μέρα τιμής σε μια από τις πιο σημαντικές στιγμές του παγκόσμιου εργατικού κινήματος. Η μεγάλη της σημασία είναι ότι έθεσε στην πρώτη γραμμή την ανάγκη της πάλης για ισότιμα δικαιώματα ανδρών και γυναικών στην εργασία, στη μόρφωση, στην κοινωνική ζωή. Αυτό βάζει τη σφραγίδα του στην επέτειο». 

«Οι γυναίκες, ιδιαίτερα οι μανάδες, να μην αποδεχτούν τα παιδιά να γίνουν κρέας στα κανόνια των επεμβάσεων για τα συμφέροντα των μονοπωλίων»


Από εκεί, όπως επισήμανε η κ. Φακιρίδου, απορρέουν τα καθήκοντα για το γυναικείο κίνημα, «για την ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών του καθημερινού μόχθου, των λαϊκών στρωμάτων, στην πάλη ενάντια στο σύστημα που γεννά τη γυναικεία ανισοτιμία, τη φτώχεια, την ανεργία, τους πολέμους». «Είναι το ίδιο σύστημα, η ίδια πολιτική», ξεκαθάρισε, «που σε καιρό ειρήνης μειώνει τα μεροκάματα, διαλύει το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, δημιουργεί στρατιές ανέργων-μεταναστών, και σε καιρό πολέμου, χωρίς να λογαριάζει ανθρώπινες ζωές, δε διστάζει να ισοπεδώσει χώρες ολόκληρες με βομβαρδισμούς, δημιουργεί στρατιές προσφύγων προκειμένου να διασφαλιστεί το καπιταλιστικό κέρδος». «Η στήριξη και της ελληνικής κυβέρνησης», συνέχισε, «στις αποφάσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ για το μεγάλο ζήτημα του προσφυγικού – μεταναστευτικού, που δημιουργεί συνθήκες εγκλωβισμού των προσφύγων στη χώρα μας, μας εμπλέκει σε επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή. Τη στιγμή που τα σύννεφα του πολέμου πυκνώνουν στην περιοχή μας και η ΝΑΤΟϊκή εμπλοκή στο Αιγαίο εγκυμονεί νέους κινδύνους για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, για τους λαούς της περιοχής, οι γυναίκες, ιδιαίτερα οι μανάδες, πρέπει να στείλουν αποφασιστικό μήνυμα. Να μην αποδεχτούν τα παιδιά να γίνουν κρέας στα κανόνια των επεμβάσεων για τα συμφέροντα των μονοπωλίων». 

«Σήμερα το διεθνιστικό μήνυμα της 8ης Μάρτη αποδίδεται με τη γνήσια λαϊκή αλληλεγγύη στους χιλιάδες πρόσφυγες»


Καταλήγοντας η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών νομού Ροδόπης υπογράμμισε ότι «σήμερα το διεθνιστικό μήνυμα της 8ης Μάρτη αποδίδεται με τη γνήσια λαϊκή αλληλεγγύη στους χιλιάδες πρόσφυγες, που ανάμεσά τους βρίσκονται γυναίκες, βρέφη, ασυνόδευτα παιδιά και έφηβοι». «Καλούμε όλες τις γυναίκες και το λαό να σταθούν αλληλέγγυα στο πλευρό των προσφύγων, των μανάδων και των παιδιών τους», συνέχισε, «με τους οποίους τίποτα δεν μας χωρίζει, αντίθετα μας ενώνει ο κοινός εχθρός, ο ιμπεριαλισμός. Να απαιτήσουμε να σταματήσει ο εγκλωβισμός των προσφύγων, μεταναστών. Να εξασφαλιστεί η ασφαλής και απευθείας μεταφορά τους στις χώρες τελικού προορισμού τους, για να σταματήσουν να πνίγονται στο Αιγαίο. Να απεμπλακεί η χώρα μας από τους νατοϊκούς σχεδιασμούς. Να δημιουργηθούν ανθρώπινοι και αξιοπρεπείς ανοιχτοί και δημόσιοι προσωρινοί χώροι υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών – προσφύγων, που να λειτουργούν με ευθύνη του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.