Μεγαλη η αποσταση των Δημων της Ροδοπης με την ηλεκτρονικη εξυπηρετηση των πολιτων

Τι δείχνει μελέτη που ερεύνησε τα site των δήμων όλης της χώρας

Σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα  για την παρουσία των δήμων της χώρας στο διαδίκτυο καταλήγει  διπλωματική εργασία των κ.κ. Πάτρα Χ. Χατζηϊωαννίδου  και Κωνσταντίνου Μ. Βογιατζή με τίτλο «Ανάλυση των Διαδικτυακών Τόπων των Ελληνικών Δήμων, με βάση το Ελληνικό Πλαίσιο Πιστοποίησης Δημόσιων Διαδικτυακών Τόπων».
 
Ιδιαίτερα ενημερωτικά είναι τα συμπεράσματα για τους Δήμους της Ροδόπης, όπου μόνο ο Δήμος Κομοτηνής ξεπερνά το μέσο όρο φτάνοντας το 38%, ενώ οι μικρότεροι Δήμοι της περιοχής δεν βρίσκονται σε τόσο καλά επίπεδα.
 
Βέβαια η συμμόρφωση με το πλαίσιο είναι γενικότερο πρόβλημα στην αυτοδιοίκηση, μιας και μόλις 55 Δήμοι ξεπερνούν το 50% στη συμμόρφωση, με την πλειοψηφία τους στο επίπεδο 50-60%.
 
Πάντως αξίζει να σημειωθεί πως από την δημοσίευση της μελέτης, οι δύο δήμοι της Ροδόπης με τα χαμηλότερα ποσοστά, ο Δήμος Ιάσμου και ο Δήμος Αρριανών, ήδη έχουν προχωρήσει σε αλλαγή των ιστοσελίδων τους, κάνοντάς τες αν μη τι άλλο πιο μοντέρνες, παρόλο που δεν γνωρίζουμε που θα κατανέμονταν με βάση το Ελληνικό Πλαίσιο Πιστοποίησης Δημόσιων Διαδικτυακών Τόπων.
 

Κατηγοριοποίηση με συγκεκριμένα κριτήρια

 
Όπως αναφέρουν στην περίληψη της εργασίας σκοπός της είναι η μελέτη και ανάλυση των Διαδικτυακών τόπων των 325 Δήμων της χώρας και ο προσδιορισμός της συμμόρφωσης τους στους κανόνες του Πλαισίου Πιστοποίησης Δημόσιων Διαδικτυακών Τόπων.
 
Στο πλαίσιο αυτό γίνεται κατηγοριοποίηση των κριτηρίων αξιολόγησης και εξ αποστάσεως έλεγχος ογδόντα κανόνων (υποχρεωτικών, προαιρετικών, καθώς και επί μέρους στοιχείων συμμόρφωσης).
 
Σύμφωνα με το τελικό γενικό ποσοστό συμμόρφωσης τους, αλλά και σύμφωνα με τον βαθμό συμμόρφωσης τους σε κάθε επιμέρους ελεγχθείσα βασική κατηγορία κανόνων του Πλαισίου Πιστοποίησης Δημόσιων Διαδικτυακών Τόπων, γίνεται η κατάταξη των δήμων και η ανάδειξη των δημοφιλέστερων εξ αυτών.
 
Ο Δήμος Κομοτηνής έρχεται πρώτος στη Ροδόπη σε αυτή την κατανομή με 38%, κατατασσόμενος στους πρώτους 125 δήμους.
 
Τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα για τους υπόλοιπους Δήμους, που βρίσκονται στο κατώτατους 100. Ο Δήμος Μαρωνείας Σαπών βρίσκεται στο 26,75%, ο Δήμος Ιάσμου στο 26,42% ενώ ο Δήμος Αρριανών στο 21,25%.
 
 

Τα συμπεράσματα της μελέτης

 
Μέσα από την μελέτη και ανάλυση των αποτελεσμάτων της έρευνας  γενικότερη εκτίμηση είναι ότι  «οι Δημόσιοι Διαδικτυακοί Τόποι των Δήμων παρουσιάζουν σημαντική έλλειψη οργανωτικού σχεδιασμού που σχετίζεται με τη διαδικτυακή παρουσία τους και την παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών στους δημότες, επισκέπτες και επιχειρήσεις» .
 
Πιο συγκεκριμένα από τα  εξαχθέντα αποτελέσματα της εργασίας οι ερευνητές καταλήγουν στο ότι «η παρουσία των Ελληνικών Δήμων στο Διαδίκτυο μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα νόμισμα με δυο όψεις».
 
Όπως αναφέρεται στην εργασία:
 
«Από την μια πλευρά, την θετική, τα υψηλά ποσοστά στις κατηγορίες της Ονοματοδοσίας, της Εικαστικής Παρουσίασης και της Δομής – Περιεχομένου αποτελούν αδιαμφισβήτητη απόδειξη και έχουν ως άμεση συνέπεια την επίτευξη υψηλού βαθμού ομοιομορφίας και ομογενοποίησης του περιεχομένου που διαχειρίζονται και δημοσιεύουν οι Διαδικτυακοί Τόποι των Δήμων.
 
Σημαντικά περιθώρια βελτίωσης εμφανίζουν οι κατηγορίες που σχετίζονται με την Εκτύπωση – Αποθήκευση και τις Υπηρεσίες Ενημέρωσης / Υπηρεσίες Προστιθέμενης Αξίας.
 
Στην βελτίωση των κατηγοριών αυτών πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία αφού μέσα από αυτές επιτυγχάνεται ουσιαστικά τόσο η ανεύρεση όσο και η αξιοποίηση της δημόσιας πληροφορίας.
 
Η αρνητική όψη του νομίσματος και εκεί που υφίσταται σοβαρότατο ζήτημα είναι στις κατηγορίες που αφορούν την παροχή Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών, αλλά και των κατηγοριών που άμεσα σχετίζονται με αυτές, ήτοι στις κατηγορίες των Ηλεκτρονικών Πληρωμών και της Πρόσβασης – Αυθεντικοποίησης των Χρηστών.
 
Η υπάρχουσα κατάσταση έτσι όπως έχει ποσοστιαία αποτυπωθεί εμφανίζει μια εικόνα που ως πρακτική συνέπεια έχει να δυσχεραίνονται οι συναλλαγές των υπηρεσιών με το κοινό, σε καμία περίπτωση να μην βοηθά στη βελτίωση της ποιότητας και ταχύτητας εξυπηρέτησης των  συναλλασσομένων και ουσιαστικά να καθιστά ανενεργή την όποια προσπάθεια γίνεται για την διάθεση και υποστήριξη υπηρεσιών μέσω εναλλακτικών – ηλεκτρονικών καναλιών.
 
Οι κατηγορίες που σχετίζονται με τα Δικαιώματα Εγγραφής των Χρηστών, αλλά και τα Πνευματικά Δικαιώματα εμφανίζουν και αυτές σχετικά χαμηλά ποσοστά συμμόρφωσης και συνεπώς σημαντικά περιθώρια βελτίωσης τα οποία αν και όταν υλοποιηθούν αναμένεται να οδηγήσουν στην αύξηση του αισθήματος εμπιστοσύνης του συναλλασσομένου κοινού και κατ’ επέκταση την εξυπηρέτηση του, που είναι και ο αντικειμενικός στόχος.
 
Οφείλουν συνεπώς όλοι οι εμπλεκόμενοι να συνειδητοποιήσουν τη σημασία και χρησιμότητα υιοθέτησης των κανόνων του Πλαισίου Πιστοποίησης Δημόσιων Διαδικτυακών Τόπων και να καταβάλουν την μέγιστη δυνατή προσπάθεια συμμόρφωσης στους κανόνες και τα πρότυπα που ορίζονται από αυτό.
 
Μόνο μέσα από την διαδικασία αυτή οι φορείς θα λάβουν την απαιτούμενη ώθηση προκειμένου να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα ηλεκτρονικοποίησης που είναι η διάθεση περιεχομένου και υπηρεσιών μέσω κεντρικών κυβερνητικών πυλών, όπως ο διαδικτυακός τόπος των ΚΕΠ και η κεντρική διαδικτυακή πύλη ΕΡΜΗΣ».
 
Να σημειωθεί κλείνοντας πως η εργασία εκπονήθηκε στα πλαίσια των μεταπτυχιακών σπουδών των δύο φοιτητών στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών & Επικοινωνιακών Συστημάτων Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών: Τεχνολογίες και Διοίκηση Πληροφοριακών & Επικοινωνιακών Συστημάτων , Κατεύθυνση: Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση στην Πολυτεχνική σχολή στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο του 2018.
 
Στην τριμελή επιτροπή επικύρωσης συμμετείχαν οι : Ι. Χαραλαμπίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Επιβλέπων Πολυτεχνική Σχολή Πανεπιστήμιου Αιγαίου Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων , Ε. Λουκής, Καθηγητής, Μέλος Πολυτεχνική Σχολή Πανεπιστήμιου Αιγαίου Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων , Σ. Κοκολάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Μέλος Πολυτεχνική Σχολή Πανεπιστήμιου Αιγαίου Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.