Μεγαλη φοροδιαφυγη στα εποχιακα επαγγελματα στον Εβρο

Το ποσοστό της φοροδιαφυγής στον Έβρο ξεπερνά το 35%, ενώ στα εποχιακά επαγγέλματα, ίσως να αγγίζει και το 80%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Πρόεδρου του Εργατικού Κέντρου Έβρου, κ. Γιώργου Ευσταθίου, έπειτα από ελέγχους που διενήργησε το Εργατικό Κέντρο με το Σώμα Κοινωνικών Επιθεωρητών της περιοχής Έβρου σε έξι επιχειρήσεις της Αλεξανδρούπολης που είχαν σχέση με εποχιακή απασχόληση.

Κατά τους ελέγχους διαπιστώθηκε ότι μόνο οι δύο είχαν καταστάσεις προσωπικού, θεωρημένες από την επιθεώρηση εργασίας, μία είχε ατομική σύμβαση εργασίας, καμία δεν εξέδιδε εξοφλητικές αποδείξεις και τέλος τέσσερις από τις έξι διατηρούσαν το «πορτοκαλί» βιβλίο, όπου αναγράφονται οι εργαζόμενοι που απασχολούνται.

Αναφερόμενος στους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Έβρου, υποστήριξε ότι «η εισφοροδιαφυγή πάει καλά και βρίσκεται σε υψηλότερο ποσοστό απ’ ό,τι δείχνουν οι έλεγχοι τους Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι δεν πρόκειται απλά για εισφοροδιαφυγή, αλλά για εισφοροκλοπή».

Ο κ. Ευσταθίου διευκρινίζει, επίσης, ότι όσον αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές, αυτές ειπράτονται από τους πελάτες και συμπληρώνει ότι «δεν υπάρχουν επιχειρήσεις που έχουν μπεί στο στόχαστρο. Η αδυναμία και η δυσκολία ελέγχων στο Νομό Έβρου έγκειται στο γεγονός ότι είναι μόνο τρεις υπάλληλοι στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, σ’ ένα Νομό που έχει 3.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και είναι δύσκολο να ελεγχθούν».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.