Μεγαλη εκθεση τοπικων προιοντων στην πλατεια Κομοτηνης το Σεπτεμβριο

Να γνωρίσουν οι Κομοτηναίοι τα τοπικά προϊόντα θέλει η ΟΕΒΕΣ Ροδόπης

Την ανισότητα που υπάρχει στη χρήση των τοπικών προϊόντων στη Ροδόπη ανάμεσα στα ποτά και τα τρόφιμα κατέδειξε στην ομιλία που έκανε με θέμα τη χρήση των τοπικών προϊόντων στη Ροδόπη κατά τη διάρκεια της Ημερίδας στο πλαίσιο της 2ης Synergia ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης κ. Ανέστης Βαφειάδης.
 
Ο κ. Βαφειάδης τόνισε ότι παρόλο που τα ποτά έχουν μεγάλη διείσδυση, δεν γίνεται το ίδιο με τα τρόφιμα, σημειώνοντας πως η Ομοσπονδία θέλει να αναλάβει δράση για να αναστραφεί αυτό το πρόβλημα, διοργανώνοντας μια μεγάλη έκθεση τοπικών προϊόντων στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής το Σεπτέμβριο ώστε να γνωρίσουν και οι κάτοικοι της Κομοτηνής τα τοπικά προϊόντα. 

Ναι στα ποτά, πρόβλημα με τα τρόφιμα

Ο κ. Βαφειάδης σημείωσε πως στον τομέα της εστίασης στη Ροδόπη τα προϊόντα της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης, όπως η μπύρα Βεργίνα, αλλά και το τσάι TUVUNU και η σόδα TUVUNU, καθώς και το τσίπουρο και το ούζο της Ποτοποιίας Θράκης βρίσκονται σχεδόν σε όλα τα καταστήματα, ενώ μεγάλη είναι και η διείσδυση του κρασιού που παράγεται τοπικά.
 
Όμως η εστίαση χωλαίνει στον εναγκαλισμό των τοπικών ειδών διατροφής, τα οποία δεν φαίνεται να διεισδύουν σε όλο τον τομέα της εστίασης. Ο κ. Βαφειάδης εντοπίζει αδυναμία προώθησης των προϊόντων αυτών, μιας και υπάρχουν επιχειρήσεις που ουδέποτε προσέγγισαν τα καταστήματα, είτε σε ατομικό είτε σε συλλογικό επίπεδο μέσω της Ομοσπονδίας, η οποία με τη σειρά της ευθύνεται, σημείωσε ο πρόεδρός της, γιατί δεν έχει αναζητήσει αυτές τις επιχειρήσεις. «Μπορούμε να επικεντρωθούμε σε αυτή την αστοχία, να γνωριστούμε, και αν είναι θελκτικές οικονομικά και ποιοτικά τότε μπορούμε να δούμε τι θα γίνει» παρατήρησε, τονίζοντας πως αν μαθευτούν τα προϊόντα, τότε θα μπορέσουν να δώσουν πρόσθετα οφέλη τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στα καταστήματα.
 
Η Ομοσπονδία προσπαθεί να οργανώσει πλέον τους τοπικούς παραγωγούς, βγάζοντας το προϊόν τους και εκτός Ροδόπης, ξεκινώντας με μια μικρή δράση στην Κρήτη, στις 7-8 Ιουλίου, μετά από πρόσκληση του συλλόγου Θρακών Κρήτης, όπου θα κάνουν μια μικρή έκθεση με προϊόντα της Θράκης.
 
Στο ίδιο πλαίσιο, γνωριμίας με τα τοπικά προϊόντα, εντάσσεται και η Παράλληλα προσπαθούν να διοργανώσουν μια πιο μεγάλη έκθεση τοπικών προϊόντων που θέλει να διοργανώσει η ΟΕΒΕΣ στην Κεντρική πλατεία της Κομοτηνής τον Σεπτέμβριο σε συνεργασία με το κίνημα «Καταναλώνω ό,τι παράγω» και τη συμμετοχή της ΓΣΕΒΒΕΕ, ώστε και οι κάτοικοι της πόλης να γνωρίσουν τα τοπικά προϊόντα, που τόσο λίγο ξέρουν. 

Ικανοποίηση από τη Synergia

Στο περιθώριο της ομιλίας του ο κ. Βαφειάδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πραγματοποίηση της Synergia, τονίζοντας πως οι κάτοικοι της Περιφέρειας δεν γνωρίζουν τις επιχειρήσεις τους, ακόμα και στις τοπικές Περιφερειακές Ενότητες, για αυτό και θεωρεί πως πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερα βήματα στο δρόμο που άνοιξε η Synergia για να φτάσουν στο απαιτητό αποτέλεσμα ώστε όλα να φτάσουν στους μικρούς επαγγελματίες.
 
Σημείωσε δε ότι θα πρέπει αυτές οι δράσεις να επεκταθούν και πέρα από την Περιφέρεια, μιας και τα προϊόντα μας δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από αυτά της υπόλοιπης Ελλάδας τόσο σε ποιότητα όσο και σε επάρκεια.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.